Annonce
Kultur

Fest i Kulissen: Skål for de første 25 år - skål for de 25 næste

Esben Kronborg er vokset ud af KulisseLageret. Han var frivillig i sine unge år og tankede selvtillid med sine første koncerter på stedets scene. Ved 25 års fødselsdagen fredag eftermiddag optrådte han for 25. gang på "Kulissen". Foto: Søren E. Alwan
Kammerater, koncertarrangører, politikere og musikere løftede glasset for KulisseLageret fredag eftermiddag.

Horsens: I 1994 var der ingen Storebæltsbro, så impulserne fra København var langt væk. Der var ikke noget internet! Heller ingen sociale medier, så man måtte snakke sammen eller skrive breve. Og der var ingen spillestedslovgivning...

- Det var: Som i middelalderen, lød det med et grin fra spillestedsleder Jeppe Vind fredag eftermiddag, da han kridtede banen op for den virkelighed, spillestedet KulisseLageret i Horsens blev født i for præcis 25 år siden i disse dage.

Nu er ”middelalderen” ovre, og KulisseLageret lever stadig, nu i en mere moderne verden, og det blev fejret med en reception i huset på Teatertorvet.

Her var et halvt hundrede venner, kammerater, koncertarrangører, kolleger, politikere og musikere stimlet sammen for at skåle for byens bedst kendte spillested. Og der var noget at råbe hurra for, konstaterede blandt andre manden, der opfandt stedet: forhenværende teaterdirektør Frank Panduro, der også gik på talerstolen og hyldede nutidens hold på KulisseLageret.

- Jeg synes, I gør det vanvittig godt, lød det fra Panduro, der ud over ros havde anekdoter med.

Blandt andet den om den halve flyvemaskine, som han i spillestedets første leveår fik ”klistret” på muren over indgangen, så det så ud som om, den var fløjet direkte ind i bygningen.

Annonce

KulisseLageret har haft kæmpe betydning for mig. Dengang gav det os en mulighed for at spille og blive taget seriøst, og det var jo for pokker dét, vi drømte om.

Esben Kronborg

Lit de parade

Panduro havde imidlertid ikke helt styr på skiltelovgivningen, og han blev beordret til at fjerne flyet - der ellers hurtigt var blevet et vartegn for huset. Og det gik i Panduro'sk ånd ikke stille for sig.

Flyet blev pillet ned, lagt på lit de parade og kørt gennem Horsens gader ledsaget af mange hundrede borgere, der blev budt på gratis øl. Et band spillede sørgemusik, og på den måde kom der alligevel god PR for spillestedet ud af situationen, huskede Panduro.

I dag er der så vidt vides styr på alle regulativer, og at KulisseLageret både dengang og nu har stor betydning for musiklivet i byen, skriver Esben Kronborg under på.

Den lokale musiker, som for kort tid siden sendte sit tredje album på gaden, har selv en fortid som frivillig på Kulisselageret. Sideløbende voksede han ud af øvelokalemiljøet på Musikstedet, som KulisseLageret er en del af, og optrådte der første gang i midten af 00’erne.

Siden har han spillet på ”Kulissen” utallige gange - eller rettere præcis 25 gange, talte han sig frem til, inden han gik på scenen for at levere det musikalske indslag ved fredagens reception.

Det var dét, vi drømte om

- KulisseLageret har haft kæmpe betydning for mig. Dengang gav det os en mulighed for at spille og blive taget seriøst, og det var jo for pokker dét, vi drømte om. Når vi stod i øvelokalet og råbte ”hva’ sååå Roskilde?”, råbte vi lige så mange gange ”hva’ sååå, KulisseLageret, er I klar?”. Jeg kender mange mennesker hernede, og som frivillig var der bare et fedt sammenhold. I dag glæder jeg mig stadig lige meget, hver gang jeg skal spille her, sagde musikeren.

Thomas Kjærsgaard fra arrangørforeningen Hard Rock Horsens, der er en af de foreninger i byen, som bruger KulisseLageret som venue for deres koncerter, nikkede enigt til stedets betydning for musiklivet.

- KulisseLageret har 99 procent af vores koncerter, så det betyder alt for os. Det er fedt at have et sted, der gør meget for os lokalforeninger, og hvis vi ikke kunne leje os ind et centralt sted som her, ville vi slet ikke have det aktivitetsniveau, vi har. Vi har 12-13 koncerter hernede om året, sagde Thomas Kjærsgaard, inden Jeppe Vind kaldte på en skål for at hylde musikken.

- Den er omdrejningspunkt for, at vi kan have koncerterne, men den giver også rum til at dyrke både det sjove og festlige, det krøllede og det skæve, det vilde og utæmmede, det nænsomt øvede og gennem tiden forfinede, det improvisatoriske og uforudsigelige, og det nærværende og vedkommende. Vi gør det sammen. Og det er der stadig brug for i dag - måske mere end nogensinde før. Så en hyldest til musikken, det er det, det her sted er, så skål for KulisseLagerets første 25 år - og skål for de 25 næste.

KulisseLageret

Etableret af Frank Panduro i 1994 med hjælp fra Danmarks Radios Kulisseafdeling.

Drives i dag som selvejende fond sammen med det kommunale Musikstedet.

Har en bred profil: fra mainstream-navne til niche-koncerter og som vækstbed for det lokale musikmiljø.

Har omkring 25 faste frivillige og leverer cirka 100 koncerter om året.

Frank Panduro fik ideen til KulisseLageret, da han var direktør på Horsens Ny Teater. Stedet åbnede 17. november 1994, og fredag fortalte Panduro anekdoter fra gale, gamle dage. Foto: Søren E. Alwan
Carsten Mellson fra Blueskartellet, der er en af mange arrangørforeninger, som bruger KulisseLageret, havde gaver med til Jeppe Vind og resten af crewet på Kulisselageret. Foto: Søren E. Alwan
Der blev udvekslet minder og meninger om byens mest kendte musiksted blandt de fremmødte i kælderen under Horsens Ny Teater. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

112

Bevidst påkørsel og knivstikkeri: 22-årig overfaldet af flere mænd

Annonce