Annonce
Aarhus

Endelig: Festdag på Djursland efter års venten - nu kører der igen tog

Så er den god nok: Letbanen ruller til Grenaa. Foto: Jens Thaysen
Endelig: De har ventet i to år og otte måneder. Tirsdag 30. april 2019 har rejsende på Djursland igen fået tog at køre i.

DJURSLAND: "Ikke i drift", stod der på skiltet, hvor der skulle have stået Grenaa.

Men det var en teknisk fejl, for letbanetoget var bestemt i drift. Satte af fra Aarhus H præcist kl. 05:51 for at bevæge sig mod Grenaa.

Lidt af et historisk øjeblik var det. For nu er hele den første etape af Aarhus Letbane i drift.

Langt om længe, vil man mene på Djursland, hvor pendlerne har måttet klare sig uden Grenaabanen, siden Aarhus Nærbane lukkede lørdag 26. august 2016.

Det er to år og otte måneder, byerne langs Grenaabanen har måttet klaret sig uden den nærbane, der havde betjent dem siden 1877.

Et historisk syn på Grenaabanen. Efter to år og otte togløse måneder ruller der igen tog ind på stationen. Foto: Jens Thaysen
Annonce

I den grad savnet toget

En af byerne er Løgten, og på byens station står arkitekt Helge Borup og læner sig op ad sin cykel, mens han venter på, at klokken bliver 07:32 og toget fra Grenaa mod Aarhus ruller ind på perronen.

Personligt har Helge Borup klaret sig fint uden et tog. For han cykler til arbejdspladsen på Skolebakken i Aarhus. Hver dag. Året rundt.

Letbanens jomfrukørsel ville den entusiastiske cyklist ikke gå glip af.

- Men jeg har fire børn. Og jeg kan da bekræfte, at de i den grad har savnet toget. Togbusserne har de ikke rigtigt kunnet bruge til noget. Så enten har det været bybussen. Eller også har de lokket deres far til at køre, siger Helge Borup.

Annonce

- Letbanen bliver stor succes

Passagererne på letbanens første afgang fra Aarhus mod Grenaa bestod næsten kun af tognørder, bevæbnet med tunge spejlreflekskameraer og en leksikal viden om alt fra køreplaner til året, da sporvognene forsvandt fra gaderne i Aarhus.

Undtagelsen var en borgmester. Ole Bollesen, borgmester i Syddjurs Kommune.

Han har ventet mindst lige så utålmodigt som alle andre borgere i sin kommune. Og som sine borgmesterkollegaer i Norddjurs og Odder kommuner har han højlydt luftet sin utilfredshed, når Aarhus Letbane endnu engang udsendte en pressemeddelelse om en ny forsinkelse.

- Men det slår vi en streg hen over. Jeg er overbevist om, at letbanen bliver en stor succes. Og jeg tror ikke, at der kommer til at gå ret længe, før passagererne er vendt tilbage, spåede Ole Bollesen.

Arkitekt Helge Borup cykler normalt mellem hjemmet i Løgten og arbejdspladsen på Skolebakken i Aarhus. Letbanen måtte han prøve på den første dag. Dog kun den ene vej. Cyklen var mod i toget, så han - vanen tro - kunne cykle hjem.Foto: Jens Thaysen

Stiften.dk's udsendte stod af i Løgten for at tage toget tilbage til Aarhus. Og det vi så, tydede på, at Ole Bollesen godt kan gå hen og få ret.

Taget i betragtning, at det var Grenaabanens første dag på kontoret efter to år og otte måneder i dvale, havde overraskende mange mennesker sat sig til rette i sæderne for at køre til Aarhus.

- Jeg fatter ikke, at der kunne gå så lang tid, men nu slår vi en streg over alle genvordighederne, siger Ole Bollesen (S), borgmester i Syddjurs Kommune, der også var med på letbanens jomfrutur. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce