Annonce
Østjylland

Festival hylder Gummitarzans far: Sug til dig af livgivende Sløngelnæring

Der bliver tryk på lokalerne i Kulturhuset. Derfor spreder Sløngeldage sig også ud over et cirkhustelt i Byparken, skoler og færgen Dagmar. I 2017, da festivalen varede i flere dage, blev den besøgt af 5000 gæster. Arkivfoto: Jørgen Bollerup

I disse dage hyldes fantasien, friheden og frækheden, når Skanderborg holder Sløngeldage i forfatteren og bysbarnet Ole Lund Kirkegaards ånd. Festivalen med fokus på børnelitteratur får besøg af flere kendte ansigter.

Annonce

SKANDERBORG: For fjerde gang i træk inviterer Di Heslige Slønglers Klup til Sløngeldage i Skanderborg 25. og 26. maj. Festivalen så dagens lys i 2015, samme år som forfatteren Ole Lund Kirkegaard, der opvoksede i Skanderborg, ville være fyldt 75 år. Siden er succesen vokset og sidste år var omkring 5000 publikummer til foredrag, koncerter og kreative workshops.

Festlighederne begynder fredag 25. maj, hvor alle kommunens 3. klasser er inviteret til Sløngelløjer. Omkring 930 børn medvirker. Da der ikke er plads til alle i Kulturhuset, bliver også Realskolen, Morten Brørupskolen, et cirkustelt og færgen Dagmar inddraget til Sløngelaktiviteter.

- Vores vision er, at alle 3. klasser i Skanderborg skal have Sløngelnæring i deres skoleliv. Vi håber, at alliancen med skolerne kan udbygges hen over årene, så vi kan lave et stærkere samarbejde om foråret, så de gennem længere tid laver nogle aktiviteter, der er med til at befordre en Ole Lund Kirkegaard'sk tankegang, hvor man appellerer til friheden og fantasien, siger Uffe Høj, klupformand.

Han glæder sig over, at børnene i Skanderborg på den måde får snablen i en dosis "Sløngel DNA".

- Når man læser Ole Lund Kirkegaards bøger, er der en hyldest til det frie, fantasirige liv. Vores appel med Sløngel DNA er, vi aldrig skal glemme poesien, det at tænke frit og lade fantasien blomstre. Vi holder fast i hans tankegang på vores måde. Det betyder også, at der om lørdagen, foruden forfatterforedrag, kreative sysler og koncerter også vil være aktiviteter, hvor børn kan smide med remoulademadder eller sejle i en tønde, som begge er litterære referencer til hans bøger, forklarer Uffe Høj.

Sløngeldage

Skanderborg blænder igen op for børnefestivalen Sløngeldage 25.-26. maj.

Sløngelfredag:

Alle kommunens 3. klasser inviteres af Di Heslige Slønglers Klup til Sløngelløjer.

Bogdag for Bette Lorte:

Lørdag 26. maj kl. 10-16 er der Bogdag for Bette Lorte, hvor flere forfattere medvirker.

Se program på: sloengeldage.com

Sløngeldagene er arrangeret af Di Heslige Slønglers Klup, hvis medlemmer er engagerede frivillige. Foreningen blev etableret i 2006. I 2015 stablede man den første omgang Sløngeldage på benene.

Festivalen sætter fokus på Ole Lund Kirkegaards tidløse forfatterskab, den gode børnelitteratur og det frie, fantasifulde og skabende børneliv. "Vores hensigt er at give publikum mulighed for at indtage livgivende og langtidsvirkende Sløngelnæring", skriver arrangørerne i programmet.

Di Heslige Slønglers Klup arrangerer Sløngeldage i samarbejde med Skanderborg Bibliotek, Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg Kommune, Skanderborg Kulturskole, Visit Skanderborg og Museum Skanderborg.

Sløngeldage i Skanderborg 25.-26. maj er en hyldest til Ole Lund Kirkegaard og hans frie og fantasifulde univers. Arkivfoto: Jørgen Bollerup
Annonce

Lørdag er bogdag

Hele lørdagen er helliget "Bogdag for Bette Lorte". Forfatter og tidligere minister, Manu Sareen, som mange 'bette lorte' nok kender fra den farverige serie om Iqbal Farooq, åbner bogdagen kl. 10.

Senere kan publikum blandt andet møde børnebogsforfattere som Lars Daneskov og Gunvor Ganer Krejberg, når de signerer bøger i Kulturhusets foyer.

Festivalen er med flere år på bagen blevet et arrangement, forfatterne regner med. I år har Lars Daneskov valgt at hans nye børnebog, "Stenfjæs", skal udkomme under Sløngeldage i Skanderborg.

- Han har glædet sig til at komme til Sløngeldagene, fordi han altid har beundret Ole Lund Kirkegaard. Forfattere og kunstnere begynder stille og roligt at kende festivalen og påskønne den som en nær bogmesse. Det er ikke Forum eller noget stort i Aarhus, men det er vores egen måde at gøre det på, siger Uffe Høj.

På Kulturtorvet og i Byparken vil der være forskellige former for leg, liv og løjer - blandt andet med Cirkus Fyr & Flamme, værksteder og ponyridning.

Onkel Reje giver familiekoncert for børn, der er med på den værste, og Sigurd Barret blander koncert og historiske fakta i sin musikalske gennemgang af Danmarkshistorien. Her har 1200 'sløngler' allerede sikret sig billet på forhånd.

Se hele programmet på sloengeldage.com.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ceres Park godkendt til tilskuere efter nye corona-regler: Billetsalget til FCK-kampen er i gang

Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Aarhus

Har du oplevet ballade, hærværk eller bilræs?: Borgermøde om problemerne på Aarhus Ø

Annonce