Annonce
Kultur

Festivalanalyse: Her får du mest musik for pengene

Miley Cyrus optræder på Tinderbox i Odense i sidste weekend af juni. Foto Scanpix
Mangfoldigheden og niveauet er imponerende på flertallet af de største danske festivaler. I 2019 er det især Roskilde Festival, Tinderbox og Tønder Festival, der giver valuta for billetprisen. Gennemgangens billigste billet giver adgang til et flot udbud af danske bands på Kløften Festival i Haderslev.

Festivaler: De danske festivaler er igen i år et sandt overflødighedshorn, hvor man kan få stillet sin musikalske appetit nærmest uanset præferencer.

Avisen Danmarks musikredaktør, Simon Staun, giver sit bud på, hvor man får mest for pengene. En festival betragtes i denne sammenhæng som et musikarrangement, der holdes over flere dage.

Da der holdes et væld af festivaler i dækningsområdet, har vi været nødt til at vælge de mest besøgte ud. Sjællandske Roskilde Festival er med, fordi op mod 30.000 jyder og fynboer hvert år indløser billet.

Annonce

1 Roskilde Festival: 3.-6. juli, 2100 kroner - fem stjerner

Danmarks største festival i Roskilde har igen i år et imponerende program. Arkivfoto Michael Svenningsen

Roskilde byder på to af rockhistoriens største ikoner med Bob Dylan og Robert Plant med hans fortrinlige band, The Sensational Space Shifters, som bliver spændende at opleve på Orange. Den genopstandne svenske popprinsesse Robyn bliver et tilløbsstykke, ligesom både The Cure, Janelle Monáe, Noel Gallagher og Cardi B.

Tears for Fears er et must at opleve i Arena-teltet, hvor der med garanti vil blive råbt ”Shout, Shout, let it all out”. Det bliver interessant at se, om Chance the Rapper og Travis Scott magter opgaven på Orange, mens kult-hiphopperne Cypress Hill er forvist til Arena. Som altid er det nærmest umuligt at danne sig et overblik, fordi programmet er smækfyldt med bands, man uden tvivl burde kende.

Jeg har modtaget talrige opfordringer på Christine and the Queens, Rosalía og Marina samt andre musikalske kvinder, jeg ikke kendte til. Roskilde skal som altid bruges til at gå på opdagelsesrejse. Det er en gigantisk satsning at lade den i Danmark ukendte, kvindelige rapper Silvana Imam fra Sverige åbne Orange Scene. Man kunne frygte en halvtom plads, hvilket aldrig er optimalt at lægge fra land med.

Fem koncerter, jeg ikke vil gå glip af: Tears for Fears, Cypress Hill, Spleen United, Robert Plant and The Sensational Space Shifters samt The Cure.

2 Tinderbox - 27.-29. juni, 1995 kroner - fem stjerner

Robbie Williams er årets ubetingede hovednavn på Smukfest, der byder på det bedste program i flere år. Arkivfoto: Bigitte Heiberg

Hvis man ser bort fra underskoven af kuriøse indslag med verdensmusik, er Tinderbox faktisk meget sammenlignelig med Roskilde anno 2019. Der er ikoniske navne som Neil Young, Duran Duran og Giorgio Moroder, mens de fremadstormende kvinder fylder meget.

Miley Cyrus kan være årets danske festivalscoop, og hvis hun ikke er det, er det formodentlig landskvinden Billie Eilish. En fortræffelig booking fra den fynske festival, som også sætter sig umådeligt tungt på den elektroniske scene med Swedish House Mafia, The Chainsmokers, Diplo og Eric Prydz.

Man kan indvende, at programmet er skizofrent med hiphop-navne som A$AP Rocky og Lil Uzi Vert i den ene ende samt fremadstormende popnavne som Dermot Kennedy og Dean Lewis i den anden. Faktum er, at Tinderbox præsenterer et program, hvor de udvalgte kunstnere med længder står bag flest streaminger på verdensplan det seneste år. Det understreger alt andet lige en gigantisk interesse.

Fem koncerter, jeg ikke vil gå glip af: Billie Eilish, Neil Young, Duran Duran, Sigrid og Lana del Rey.

3 Tønder Festival - 22.-25. august, 1490 kroner - fem stjerner

Smashing Pumpkins er ét af de bands, som trækker mange gæster til årets Heartland Festival. Foto: Scanpix

Tønder Festival er for folkemusikken, hvad Copenhell er for metalmusikken. Det er FESTIVALEN, man skal deltage i for at holde sig ajour med, hvad der sker inden for genren og de mange berørte afarter.

Jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at jeg kendte meget mere end en håndfuld af de optrædende, men efter en formiddag med James Keelaghan, John Moreland og John Prine på anlægget, er jeg ikke sekund i tvivl om, at de store musikalske oplevelser står i kø i Tønder.

Med to teltscener, en open air-scene, en klubscene, en bolero-scene samt ”Visemøllen” og ”Pumpehuset” er der op mod 30 koncerter samtlige fire dage. Et sandt overflødighedshorn, hvor enkelte danske navne efterhånden er lige så sikre som amen i kirken.

Folkeklubben og Niels Hausgaard er så vital en del af festivalen, at de optræder flere gange, hvilket understreger musikernes kærlighed for festivalen. Et sandt overflødighedshorn.

Fem koncerter, jeg ikke vil gå glip af: James Keelaghan, Kate Rusby, John Moreland, Patty Griffin og John Prine.

4 Smukfest - 7.-11. august, 2695 kroner - fire stjerner

Smukfest lignede længe en dødssejler, men med den sidste håndfuld navne eller to, som blandt andet talte Robbie Williams, Calvin Harris, Stormzy, Lewis Capaldi og Liam Gallagher røg bedømmelsen gevaldigt op. Robbie Williams er som skabt til bøgeskoven, og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at briten skuffer. Det samme kan man sige om Liam Gallagher, der væltede Northside i 2018 med rødglødende udgaver af de største Oasis-klassikere.

Calvin Harris, Martin Garrix, Clean Bandit og Stormzy favner det yngre publikum, mens Suede, Smukfestens 40-års jubilæumskoncert med en perlerække af danske bands samt Anne, Sanne og Lis rammer plet hos det modne publikum.

Hvis man vil høre nærmest ALT fra den hjemlige scene, er Smukfest umulig at komme udenom, og Lukas Graham, Nephew, Christopher samt Nik og Jay skaber uden tvivl ekstase på Bøgescenen.

Fem koncerter, jeg ikke vil gå glip af: Robbie Williams, Suede, Smukkoncerten III, Anne, Sanne og Lis samt Liam Gallagher.

5 Northside - 6.-8. juni, 1995 kroner - fire stjerner

Den aarhusianske festival går all in på indiepublikummet med navne som Masego, The Streets, Tame Impala og Bon Iver, mens hiphop-elskerne også får nogle godbidder med Nas, Migos samt en række danske navne som Suspekt, L.O.C. og Benal. Khalid, Mark Ronson og Major Lazer er alle garanter for fest, mens New Order må siges at være årets ”ikon-koncert”.

Der kan naturligvis altid gemme sig positive overraskelser på en festival, men sammenlignet med 2018 tager det samlede program alligevel et lille dyk. Personligt mangler jeg NAVNET, som springer i øjnene øverst på plakaten.

Hvis Michael Kiwanuka gør det lige forbilledligt som på Heartland for to år siden, kan det blive årets Northside-koncert.

Fem koncerter, jeg ikke vil gå glip af: Alice in Chains, Tame Impala, Bon Iver, New Order og Michael Kiwanuka.

6 Heartland - 30. maj-1. juni, 1950 kroner - fire stjerner

Heartland imponerer igen med et program, hvor man har fornemmelsen af, at de fleste udvalgte bands på en eller anden måde passer som fod i hose på den nu fire år gamle festival.

Hvis man ser på de 10 største navne, som jeg mener tæller: The Smashing Pumpkins, Primal Scream, The Raconteurs, The Good, The Bad & The Queen, Die Antwoord, Solange, Lewis Capaldi, Elbow, Interpol og John Grant, er ”pakken” i min optik lige så god som Roskildes top-10.

Når Heartland ikke får samme karakter som den sjællandske storebror, skyldes det mængden af koncerter. På Egeskov er der 31 programsatte, mens der på Roskilde er omkring det femdobbelte. Naturligvis kan ingen kapere mere end seks-syv koncerter i døgnet, men ikke desto mindre er muligheden til stede.

Fem koncerter, jeg ikke vil gå glip af: The Smashing Pumpkins, Primal Scream, The Raconteurs, The Good, The Bad & The Queen samt Die Antwoord.

7 Jelling Festival - 29. maj-1. juni, 1950 kroner - tre stjerner

Efter at have haft Nickelback som hovednavn i 2018 har Jelling Festival fundet flere internationale navne til årets plakat. Mest bemærkelsesværdig er unge George Ezra, som må betegnes som et scoop for den sydøstjyske festival. Hans hits "Budapest", "Paradise" og "Shotgun” kender de fleste, der har lyttet til radio de seneste år.

Bruce Springsteens tro væbner, Little Steven, optræder også, lige som amerikanske The Mavericks, The Pretenders med Chrissie Hynde og ZZ Top er hyret. Navne, som ikke just er højaktuelle, men som formentlig kan sætte fut i Jelling-publikummet.

Mængden af danske navne er igen imponerende, og det er stadig kun Smukfest, som byder på flere danske navne.

Fem koncerter, jeg ikke vil gå glip af: George Ezra, The Pretenders, Little Steven and the Disciples of Soul (US), Saveus og Folkeklubben.

8 Kløften Festival - 27.-28. juni, 1120 kroner - tre stjerner

Haderslev-festivalen har sit bedste program længe, og det er faktisk imponerende, at man kan skrue sådan et tredages program sammen og kun tage 1120 kroner for en partoutbillet.

Whomadewho, Bigstok, K-Phax, IAMJJ, Barselona og Lightwave Empire indikerer, at det med al tydelighed ikke er en forvokset byfest med røvballerock. Hovednavne som Gnags, Nephew, Anne, Sanne og Lis, The Minds of 99 samt Magtens Korridorer lokker også sammen med den imponerende lave billetpris.

Fem koncerter, jeg ikke vil gå glip af: Whomadewho, Lightwave Empire, The Minds of 99, Nephew samt Annika Aakjær.

9 Langelandsfestival - 24.-27. juli, 1845 kroner - to stjerner

Selv om Langelandsfestivalen præsenterer en flot buket af danske bands, kommer festivalen til kort, når man holder den op mod Jelling Festival, som koster stort set det samme og ligeledes holdes over fire dage.

Der er ikke et eneste udenlandsk navn på plakaten - i hvert fald ikke på de øverste pladser - og hvis man ser på Møllers Telt, som er festivalens pendant til teltscenerne på Smukfest og Jelling, springer det i øjnene, at flere af navnene ikke just er hentet på øverste nationale hylde.

Fem koncerter, jeg ikke vil gå glip af: DAD, Gnags, Rasmus Bjergs John Mogensen-show, Klaus Handsome & Gadens løse fugle samt Magtens Korridorer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce