Musikhuset, Aros, Ridehuset og Aarhus Rådhus omkranser igen i år en bilfri bypark, hvor Aarhus Festuge har sørget for et program for folk i alle aldre.
Hvad enten man er til hoppeborge, cirkus, fællessang, podcast, musikalske toner fra alverdens lande eller - som noget nyt - streetart, så er Byparken det rette sted at tage hen.
Århus Stiftstidende tog lørdag eftermiddag temperaturen i byparken på Aarhus Festuges første rigtige dag, efter dronningen fredag officielt åbnede festuge nummer 53.
Det sker i Byparken
Aarhus Streetart Festival
Et samarbejde mellem Aarhus Festuge og Galleri Grisk
Dato/tid: 25. aug.-2. sept. kl. 11.00-20.00 og 3. sept. kl. 11.00-16.00
Det Turkise Telt
En bred vifte af musik under musikprofilen "Roots&Hybrid", mulighed for mad og drikke.
Alle dage kl. 11 - 01
Officersmessen
Et udvalg af boder fra lokale restauranter. Sårt, Pedros Gill, Mefisto, Thai&Sushi og Spiselauget i Ridehuset.
Dato/tid: 26. aug. - 2. sep. kl. 10 - 21 og 3. sep kl. 10 - 16.
Kuplen
Her kan man høre om podcast og se film om film
Dagligt program: Podcastparadis kl. 15 - 19, Film om film kl. 21 - 23.
For de mindste:
Cirkus
Mini-togbane
Oppusteligt legeland "Hop med os"
For de lidt ældre børn:
Førstehjælpskursus for skolebørn
Fægtning
Danseforestillinger
Fysikshow
Festugens informationshus
25. - 26. august: kl. 11 - 22
27. august - 2. september: kl. 11 - 19
3. september: kl. 11 - 16
Desuden: Fællessang, koncerter, strikke på fælles strikketøj, gallerivandring med start i Byparken, "Syngepiger for husarer og andet godtfolk", Zigøjner- og flamencodanse.
Streetart i stedet for biler
I stedet for biler på Frederiks Allé er 60 plader på fem gange fem meter sat op på vejen, fortovene og de to græsplæner, og i løbet af festugens ti dage maler kunstnere fra 21 forskellige lande på de store plader under "Aarhus Streetart Festival", som det hedder i festuge-programmet.
Både børn og voksne stoppede op ved de forskellige fem meter høje plader og kiggede overraskede og undrende på det, der udfoldede sig. Nogle af pladerne er tomme, andre er ved at blive udsmykket, mens nogle allerede står færdige med forskellige kunstværker malet på.
- Det er drømmescenariet, at vi har fået lov til at ligge her, siger Peter Birk, ejer af Galleri Grisk, der står bag festugens streetart festival i Byparken.
- Folk i alle aldre stopper op og kigger på værkerne og kunsterne, når de kommer gående forbi. Vi vil ikke kun vise færdige værker, vi vil også vise processen bag værkerne, og derfor er det helt perfekt at være her, hvor folk også tilfældigvis kommer forbi og kigger, fortæller han.
Netop fordi "Aarhus Streetart Festival" også handler om at vise processen bag værkerne, er de fleste af de 60 plader denne første lørdag i festugen fortsat tomme for maling. I løbet af festugen står forskellige kunstnere for udsmykningen både i løbet af dagtimerne og om aftenen, når mørket falder på, forklarer Peter Birk, der er glad for, at Aarhus Festuge kan se værdien i det, kunstnerne laver.
- Det passer jo godt til årets tema. Vi bygger også bro mellem kunsterne. Om et år kan jeg helt sikkert se nogle af kunsterne lave noget sammen i for eksempel Los Angeles, gætter Peter Birk.
Byparken på programmet
Det er ikke kun de fem gange fem meter store plader med kunst, der interesserer folk i alle aldre. Byparken summer af liv på festugens første rigtige dag.
Går man en tur i parken foran Musikhuset, er de små stole og borde foran Det Turkise Telt allerede taget i brug, det store legeland med hoppeborge og mini-tog ved Amfiscenen er fyldt med børn, der hviner og griner, og Mellerup Efterskoles gadeorkester giver koncert ved siden af Musikhuset.
Kort sagt: Et bredt program med noget for enhver smag og enhver alder.
Det var da også meget forskelligt, hvad der bragte folk forbi Byparken denne lørdag. Nogle kom for børneaktiviteterne, andre kom tilfældigvis forbi og syntes, det så hyggeligt ud, men nogle kom for et bestemt arrangement.
Det er ikke første gang, Frederiks Allé er lukket for biltrafik under Aarhus Festuge. Også i 2012 gjorde man vejen mellem Rådhusparken og Musikhusparken til bilfrizone og satte græsbeklædte bakker op og vand-vulkaner.
Frederiks Allé er spærret fra krydset ved Vester Allé/Frederiks Allé til Skt. Nicolaus Gade (lige før Føtex) indtil mandag 4. september klokken 18.00.