Annonce
Aarhus

Festuge med få hår i suppen

- Det gør arbejdet meget nemmere, at jeg kender byen og ved, hvor tingene er. Det var en spændende fase at være helt ny, men det tog også rigtig meget mental energi. Jeg føler meget mere, at det også er min by nu, siger Rikke Øxner der har nydt at Aarhus Festugen i år også har kunnet inddrage Aarhus Ø, blandt andet med Habour Magnets. Foto Michael Svenningsen

Festugedirektøren ser tilbage på sin anden festuge, som århusianerne har deltaget aktivt i på trods af et kulturhovedstadsår med masser af kulturelle tilbud.

AARHUS: Førstegangsspænding og kriller er afløst af erfaringshvile og det-skal-nok-gå tanker, da festugechef Rikke Øxner tager imod på sit lille kontor i Officersbygningen.

- Sidste år gav det en uro ikke at vide, hvad der kommer rundt om det næste hjørne. I år har jeg en helt anden ro. Jeg bekymrer mig ikke så meget, for nu ved jeg, hvad vi kan løfte, hvis der sker noget uforudset. Det har været virkelig skønt, siger Rikke Øxner, hvis festuge nummer to er ved at lakke mod enden.

Hun ser med tilfredshed tilbage på en festuge, der ikke, som man måske kunne frygte, har stået i skyggen af kulturhovedstadsåret.

- Det er lykkedes i et kulturhovedstadsår at få så mange mennesker til at komme ud og være en del af Aarhus Festuge. Det kunne jo godt være, at der havde været en mætning. Vi havde håbet på øget begejstring, og det har vi mærket. Det er en stor fornøjelse at se.

At afholde festuge i et kulturhovedstadsår ser Rikke Øxner som et sundt benspænd.

- Vi har naturligvis overvejet, hvad der er vores berettigelse i sådan et år, hvor der er så meget fantastisk kultur. Noget af det, som vi snakkede om, da vi sad og planlagde denne festuge tilbage i november, var, at vi har en koncentration, fordi vi spænder over 10 dage og ikke et helt år. Vi arbejder meget fortættet inden for midtbyen og får folk til at bruge byrummet, hvor kulturhovedstaden spreder sig ud i hele regionen. Det er to forskellige måder at arbejde på og byde op til oplevelser. Vi er som en Maggi-terning, essensen af, hvad kulturhovedstaden kan, siger Rikke Øxner.

Festugecollage med fotos af: Jens Thaysen, Flemming Krogh, Axel Schütt og Martin Ravn

En poetisk måde

Habour Magnets på Aarhus Ø er et af de store projekter, som Aarhus Festuge og Aarhus 2017 har haft sammen.

- Ligegyldigt hvornår man kommer forbi, sidder der altid mennesker på de bænke og installationer, der er sat op. Det har været en meget poetisk måde at få folk guidet rundt i både det nye og det gamle havneområde, mener Rikke Øxner.

En anden af årets nyheder har været Vesterbrofaldet, et vandfald der skabte en tiltrængt oase på Vesterbro Torv, som for første gang blev taget i brug i en festuge.

- Det blev indtaget med det samme. Det har været et simpelt greb, men det har været utrolig interessant at opleve, hvordan rummet bliver ændret, så man pludselig ikke hører trafikken, men vandet der plasker, siger Rikke Øxner.

To af festugens overraskelser er fundet i dyrenes verden: Ganzenfanfare, en hollandsk trup bestående at to mænd og 11 gæs marcherer rundt i byparken og Sneglecirkus, en forlystelsespark med hvilepuls.

- Jeg tænkte nok, at det ville være godt for børn. Men jeg havde ikke forestillet mig, at ville blive så populært blandt alle. Det har været en positiv overraskelse. Det samme med Sneglecirkus. Jeg er helt forelsket i det, og der er hele tiden er kø. Det er så originalt og anderledes, siger Rikke Øxner og griner.

Annonce

Rykkede rammen

Årets åbning fandt i år sted på Aarhus Teater for første gang, hvor gæsterne kunne opleve musikforestillingen "Lyden af de skuldre, vi står på".

- Vi er virkelig glade for Musikhuset og laver mange ting derovre. Så det var egentlig ikke for at bryde en tradition, men mere fordi, vi fik muligheden for at lave et samarbejde med teatret omkring forestillingen, som vi syntes kunne være ret fantastisk. Vi flyttede rammen i år, men vi kommer helt sikkert tilbage til Musikhuset. Det handler om at få den gode idé til en oplevelse, og hvor den naturligt passer ind, forklarer Rikke Øxner.

Under overskriften Rum der forkynder har Aarhus Festuge igen i år inviteret ind til anderledes musikalske oplevelser i nogle af byens kirker.

- Vi ville gerne skabe nogle andre rammer for musik, så vi ikke går det almindelige musikliv i bedene, og der er kirkerummene ret fantastiske. Det er en god arbejdsoverskrift, og det er interessant at putte musik ind i en særlig ramme, siger hun.

Mølleparken har sprudlet af musik hele ugen, og er måske blevet en arena for noget af det musik, som folk har sukket efter siden Univers lukkede.

- Både Spot og Northside er rigtig gode til at tage sig af musik i byen, så derfor var vinklen hos os, at lave en ramme, som musikforeninger og arrangører kunne kuratere indholdet til. Der er et virkelig spirende interessefællesskab omkring forskellige musikgenrer, og det er skønt at opleve, for det giver en helt særlig energi, forklarer Rikke Øxner.

Skal hun påtale et hår i suppen, må det være de cyklister, der skilte og afspæringer til trods, fræser igennem Byparken.

- Det er ret ærgerligt, at det ikke bliver respekteret. Vi havde også et uheld, hvor en blev torpederet af en cykel og måtte på skadestuen. Der skal vi helt sikkert finde en løsning på, hvis parken skal spærres af næste år, og det tror jeg den skal, for det giver et godt liv, at området hænger sammen, siger Rikke Øxner.

Annonce

Blomsterbad

Festugen er endnu ikke helt forbi, og Rikke Øxner ser frem til at opleve både Understrøm og den australske forestilling "Complexity of Belonging".

- Vores street-art festival er jo også hele tiden under udvikling, de sidste penselstrøg bliver først sat på søndag. Der er mange ting, jeg slet ikke har nået at se endnu, så det skal jeg bruge de næste dage på. Først i går nåede jeg ned til Flower Power på Bispetorv og oplevede, hvordan folk lægger sig og bader i et blomsterhav. Det er interessant at se, hvordan folk agerer anderledes, når der er sker noget nyt der, hvor de bare plejer at drøne tværs over, siger hun smilende.

Søndag er der afslutningsfest for alle de frivillige, inden festugedirektøren kan trække stikket lidt og begynde at se fremad mod næste års festuge.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Aarhus For abonnenter

Liv i det døde hav: Sådan får Aarhus igen fisk i sin bugt

Odense-skole lukker midlertidigt efter fund af ukendt coronavariant

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat For abonnenter

Stiften mener: Ikke flere corona-restriktioner, lad fornuften klare resten - og hjælp så de erhverv, som lider

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce