Annonce
Aarhus

Festuge på Jacob Skomager: Teaterstykke om et værtshusmiljø på et værtshus

Instruktør Jonas Preben Jørgensen i rollen som "Smukke Bjarne" på Jacob Skomager søndag klokken 17. - Jeg har taget pænt tøj på i dag, for jeg vidste jo, at jeg selv kom, sagde Smukke Bjarne og det udløste grin blandt publikum. Foto: Martin Dam Kristensen/Aarhus Festuge

På Jacob Skomager udspiller et ganske særligt værtshus-miljø sig under Aarhus Festuge. Forestillingen "Én til, tak", med skuespillere som stamkunder og bartender, tager teatergæsterne med ind i værtshusmiljøet med mørkebrune træpaneler, flaskeøl og cigaretrøg.

AARHUS: Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, man var trådt ind på Jacob Skomager på en ganske almindelig søndag.

Der står ølflasker på bordene, røgen hænger tungt i luften, lyset er dæmpet og de mørkebrune træpaneler vidner om, at vi er på en klassisk bodega, hvor øllene er billige og stamgæsterne kender hinanden.

Men denne søndag på Jacob Skomager er ikke helt, som den plejer. Bag baren står Bente. Vi kan høre Smukke Bjarne, der har håret redt tilbage, nystrøget skjorte på, og hans stemme fylder det meste af rummet. Ved spillemaskinerne står Tude Tonni og holder sig lidt for sig selv, og ind ad døren kommer Jens Rask glad og smilende med et papir i hånden. Han ringer på klokken og giver en omgang til alle værtshusets gæster.

Gæsterne er i dagens anledning ikke helt almindelige gæster. De har alle købt billet til forestillingen "Én til, tak". Bag Bente, Tude Tonni, Bjarne og Jens Rask gemmer sig fire skuespillere fra teaterkompagniet Supertanker. De kommende dage agerer baren deres scene.

"Én til, tak"

"Én til, tak"

Jacob Skomager

Frederiks Allé 149, Aarhus C

Pris: 100 kroner/60 kroner for studerende

Aldersgrænse: 18+

Spilletider:


  • 27. aug. kl. 17.00 - 18.00 og 20.00 - 21.00
  • 28. aug. kl. 17.00 - 18.00 og 20.00 - 21.00
  • 29. aug. kl. 17.00 - 18.00 og 20.00 - 21.00
  • 30. aug. kl. 17.00 - 18.00
  • 31. aug. kl. 17.00 - 18.00
Vanessa N. Moliné Petterson i rollen som bartenderen Bente hos Jacob Skomager, der er klar til at lytte på stamgæsternes mange historier. Foto: Camilla Wilhardt Boesen

Som en helt almindelig dag på et værtshus går historier lystigt om, hvordan de er endt med et liv, hvor en øl er fast inventar i hånden og hvor baren er mere hjem end dagligstuen.

Tude Tonni har en søn, som han ikke må se, fordi han ryger for meget fjolletobak.

Det er han ved at fortælle bartenderen Bente, som altid er klar til at lytte til gæsterne.

- Jamen Tonni, du ved da godt, at det ikke er særlig klogt at ryge hver dag, siger hun.

Hans humør er ikke i top, og de andre værtshusgæster tysser på ham, når han vil fortælle noget, for som de siger på skift: "Vi skal jo huske at hygge os, skål".

Jens Rask er i bedre humør i dag, og derfor giver han i dag en omgang:

- Ved I, hvad det her papir er? spørger han ud i det tilrøgede rum.

- Det er psykiateren, der har erklæret mig sindssyg, og det betyder, at jeg ikke skal arbejde. Nu skal jeg sgu have dagpenge, griner han, og der er jubel blandt de øvrige værtshusgæster - både skuespillere og teater-gængere.

- Det er sgu det, jeg kalder cirkus Danmark, siger Bjarne, mens Otto Brandenburgs "Når en sailor går i land" lyder skrattende fra højtaleren i baggrunden.

Og så skåler hele værthuset på velfærdsdanmark, som de kalder det.

- Tillykke Jens. Med at du både er sindssyg og en taber, siger Bente bag baren.

- Årh, hold da op, jeg har jo lige givet en omgang, giver Jens igen.

Tude Tonni er ikke helt glad. Han har en søn, som han ikke må se, fordi han ryger for meget fjolletobak. På værtshuset spiller han på spillemaskinerne og drikker øl af flaske sammen med de øvrige stamgæster. Foto: Martin Dam Kristensen/Aarhus Festuge
Tude Tonni er ikke helt glad. Han har en søn, som han ikke må se, fordi han ryger for meget fjolletobak. På værtshuset spiller han på spillemaskinerne og drikker øl af flaske sammen med de øvrige stamgæster. Foto: Martin Dam Kristensen/Aarhus Festuge

En skildring af værtshusmiljøet

Personskildringerne er blandede historier hentet fra det virkelige værtshusmiljø. Teaterkompagniet Supertanker har spillet stykket "Én til, tak" på Café Viking på Nørrebro, men i anledningen af festugen har Jonas Preben Jørgensen, instruktøren og manden bag forklædningen "Smukke Bjarne", været i Aarhus og lave sit forarbejde.

Han er vokset op med med den familieejede Café Viking på Nørrebro, hvor han blandt andet har hentet personlige historier til stykket. Som forberedelse til festugen har han snakket med en række stamgæster på Jacob Skomager for at supplere teaterstykket med Aarhus-historier.

Og så udspiller værtshusmiljøet sig ellers med de forskellige karaktertræk på Jacob Skomager i otte forestillinger fra premieren søndag 27. august klokken 17 til og med torsdag 31. august.

Ud fra publikums reaktioner og store bifald undervejs at dømme, har skuespillerne ramt kernen i miljøet. Undervejs snakker Smukke Bjarne, Jens Rask og Tavse Tonni ikke kun med hinanden og med Bente bag baren. De fortæller historier og vittigheder rundt omkring bordene, som de sidder spredt ved. Og netop at de sidder spredt, passer ind i ånden på Jacob Skomager.

- Stamgæsterne hernede har jo faste pladser, og det er tit, at de hører noget ovre ved det andet bord, som de også vil snakke med om, siger Brigitte Thaysen, der selv kalder sig stamgæst på Jacob Skomager, og er medlem af bestyrelsen. I dagens anledning er hun teater-gæst.

- De har virkelig fanget stemningen i miljøet. De skildrer det virkelig godt, supplerer hendes søster, Charlotte Thaysen, der dog ikke betegner sig selv som stamgæst, men hun kommer her engang imellem.

Smukke Bjarne eller Jonas Preben Jørgensen fik råbt skål mere end en håndfuld gange på den time, stykket varede. Sammen med Mads Emil Duelund Hansen, Vanessa N. Moliné Petterson og Rasmus Hougaard udgør han det faste hold skuespillere bag "Én til, tak". Og hvilket sted er mere oplagt som værtshus-ramme end Jacob Skomager - en Aarhus-klassiker af et værtshus.

Hvis man ikke havde vist sin billet til stykket "Én til, tak", da man gik ind på Jacob Skomager, ville man tro, at det var en hvilken som helst anden dag. Forskellen er bare, at "stamgæsten" Smukke Bjarne er skuespiller. Foto: Martin Dam Kristensen/Aarhus Festuge
Annonce
Aarhus For abonnenter

Vibeke ville bare bruge MitID: Så dukkede Mortens fortrolige oplysninger pludselig frem

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce