På Jacob Skomager udspiller et ganske særligt værtshus-miljø sig under Aarhus Festuge. Forestillingen "Én til, tak", med skuespillere som stamkunder og bartender, tager teatergæsterne med ind i værtshusmiljøet med mørkebrune træpaneler, flaskeøl og cigaretrøg.
AARHUS: Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, man var trådt ind på Jacob Skomager på en ganske almindelig søndag.
Der står ølflasker på bordene, røgen hænger tungt i luften, lyset er dæmpet og de mørkebrune træpaneler vidner om, at vi er på en klassisk bodega, hvor øllene er billige og stamgæsterne kender hinanden.
Men denne søndag på Jacob Skomager er ikke helt, som den plejer. Bag baren står Bente. Vi kan høre Smukke Bjarne, der har håret redt tilbage, nystrøget skjorte på, og hans stemme fylder det meste af rummet. Ved spillemaskinerne står Tude Tonni og holder sig lidt for sig selv, og ind ad døren kommer Jens Rask glad og smilende med et papir i hånden. Han ringer på klokken og giver en omgang til alle værtshusets gæster.
Gæsterne er i dagens anledning ikke helt almindelige gæster. De har alle købt billet til forestillingen "Én til, tak". Bag Bente, Tude Tonni, Bjarne og Jens Rask gemmer sig fire skuespillere fra teaterkompagniet Supertanker. De kommende dage agerer baren deres scene.
"Én til, tak"
"Én til, tak"
Jacob Skomager
Frederiks Allé 149, Aarhus C
Pris: 100 kroner/60 kroner for studerende
Aldersgrænse: 18+
Spilletider:
- 27. aug. kl. 17.00 - 18.00 og 20.00 - 21.00
- 28. aug. kl. 17.00 - 18.00 og 20.00 - 21.00
- 29. aug. kl. 17.00 - 18.00 og 20.00 - 21.00
- 30. aug. kl. 17.00 - 18.00
- 31. aug. kl. 17.00 - 18.00
Som en helt almindelig dag på et værtshus går historier lystigt om, hvordan de er endt med et liv, hvor en øl er fast inventar i hånden og hvor baren er mere hjem end dagligstuen.
Tude Tonni har en søn, som han ikke må se, fordi han ryger for meget fjolletobak.
Det er han ved at fortælle bartenderen Bente, som altid er klar til at lytte til gæsterne.
- Jamen Tonni, du ved da godt, at det ikke er særlig klogt at ryge hver dag, siger hun.
Hans humør er ikke i top, og de andre værtshusgæster tysser på ham, når han vil fortælle noget, for som de siger på skift: "Vi skal jo huske at hygge os, skål".
Jens Rask er i bedre humør i dag, og derfor giver han i dag en omgang:
- Ved I, hvad det her papir er? spørger han ud i det tilrøgede rum.
- Det er psykiateren, der har erklæret mig sindssyg, og det betyder, at jeg ikke skal arbejde. Nu skal jeg sgu have dagpenge, griner han, og der er jubel blandt de øvrige værtshusgæster - både skuespillere og teater-gængere.
- Det er sgu det, jeg kalder cirkus Danmark, siger Bjarne, mens Otto Brandenburgs "Når en sailor går i land" lyder skrattende fra højtaleren i baggrunden.
Og så skåler hele værthuset på velfærdsdanmark, som de kalder det.
- Tillykke Jens. Med at du både er sindssyg og en taber, siger Bente bag baren.
- Årh, hold da op, jeg har jo lige givet en omgang, giver Jens igen.
En skildring af værtshusmiljøet
Personskildringerne er blandede historier hentet fra det virkelige værtshusmiljø. Teaterkompagniet Supertanker har spillet stykket "Én til, tak" på Café Viking på Nørrebro, men i anledningen af festugen har Jonas Preben Jørgensen, instruktøren og manden bag forklædningen "Smukke Bjarne", været i Aarhus og lave sit forarbejde.
Han er vokset op med med den familieejede Café Viking på Nørrebro, hvor han blandt andet har hentet personlige historier til stykket. Som forberedelse til festugen har han snakket med en række stamgæster på Jacob Skomager for at supplere teaterstykket med Aarhus-historier.
Og så udspiller værtshusmiljøet sig ellers med de forskellige karaktertræk på Jacob Skomager i otte forestillinger fra premieren søndag 27. august klokken 17 til og med torsdag 31. august.
Ud fra publikums reaktioner og store bifald undervejs at dømme, har skuespillerne ramt kernen i miljøet. Undervejs snakker Smukke Bjarne, Jens Rask og Tavse Tonni ikke kun med hinanden og med Bente bag baren. De fortæller historier og vittigheder rundt omkring bordene, som de sidder spredt ved. Og netop at de sidder spredt, passer ind i ånden på Jacob Skomager.
- Stamgæsterne hernede har jo faste pladser, og det er tit, at de hører noget ovre ved det andet bord, som de også vil snakke med om, siger Brigitte Thaysen, der selv kalder sig stamgæst på Jacob Skomager, og er medlem af bestyrelsen. I dagens anledning er hun teater-gæst.
- De har virkelig fanget stemningen i miljøet. De skildrer det virkelig godt, supplerer hendes søster, Charlotte Thaysen, der dog ikke betegner sig selv som stamgæst, men hun kommer her engang imellem.
Smukke Bjarne eller Jonas Preben Jørgensen fik råbt skål mere end en håndfuld gange på den time, stykket varede. Sammen med Mads Emil Duelund Hansen, Vanessa N. Moliné Petterson og Rasmus Hougaard udgør han det faste hold skuespillere bag "Én til, tak". Og hvilket sted er mere oplagt som værtshus-ramme end Jacob Skomager - en Aarhus-klassiker af et værtshus.