Annonce
Indland

Festuge planter 600 meter skov på havnen i Aarhus

Ny bydel på havnen bliver omdannet til skov efter japansk forbillede, når Aarhus indleder den årlige byfest.

600 træer er blevet plantet på havnen i Aarhus som et af de mere spektakulære indslag i festugen, som officielt skydes i gang fredag.

"Skovbadet Ø" er overskriften for projektet, som skal give borgerne en anderledes naturoplevelse i den nye bydel Aarhus Ø.

- Aarhus Festuge har efterhånden en ret fin tradition for at lave byrumsforandringer, der eksisterer de 10 dage, festugen varer, og som gør, at folk pludselig agerer anderledes end ellers, siger festugens direktør Rikke Øxner.

- I år har vi en strækning på Aarhus Ø, der lige nu er et ret goldt sted, og som bare venter på letbanen. Der kommer 600 træer og buske på en 600 meter lang strækning.

- Desuden kommer der træflis som en skovbund, og der kommer tågedysser, så det kommer til at føles som at gå gennem en skovoase, forklarer Rikke Øxner.

Skovbadet er lavet efter inspiration fra det japanske begreb "Shinrin Yoku", der bogstaveligt talt betyder skovbadning.

Tanken er at udnytte naturens energier som led i behandling af eksempelvis stress.

Skovbadet følger op på sidste års installation i festugen, "Vesterbrofaldet". Her etablerede man et otte meter højt vandfald på en af byens centrale pladser, Vesterbro Torv.

Ligesom sidste år er temaet for festugen "Bridging" (brobygning, red.), og det handler både om at bygge bro mellem by og natur og mellem det gamle og det nye Aarhus.

Men der skal også bygges bro til noget af det, vi har svært ved at tale om i det daglige, eksempelvis angst.

Det sker blandt andet med forestillingen "Phobiarama", som ifølge Rikke Øxner tager livtag med den kulturelt betingede frygt, der er indlejret i os alle.

Forestillingen vises for 20 personer ad gangen i et telt på Bispetorv og beskrives som en "nyfortolkning af det klassiske spøgelseshus".

Festugen, der normalt har omkring en halv million gæster, kommer i kølvandet på sidste års store kultursatsning, hvor Aarhus var kulturhovedstad i EU.

Et år, der bød på et hav af kulturelle aktiviteter fra vikingeskibe i byens gader til storladent drama fra Det Kongelige Teater på taget af Moesgaard Museum.

Der er dog intet, der ifølge festugedirektøren tyder på, at aarhusianerne har fået kultur nok.

- Vi har set en utrolig stor interesse, også fra de folk der var frivillige i kulturhovedstaden, for at lave mere kultur. Så jeg synes nærmest, vi mærker det modsatte af en afmatning, siger Rikke Øxner.

Festugen lukker og slukker søndag 9. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce