Annonce
Kultur

Festugedirektøren om årets festuge: Lysten til at opleve og være sammen er intakt

Festugedirektør Rikke Øxner kan se tilbage på en festuge, hvor vejret var med festugen og boostede lysten til at komme ud og bruge byen efter lang tids coronapause. Foto: Axel Schütt
Festugedirektør Rikke Øxner kan se tilbage på en festuge, hvor vejret og villigheden til at komme ud og bruge byen, gik op i en højere enhed.

AARHUS: Officerspladsen er et mylder af børn, der leger og laver aktiviteter i formiddagssolen.

Rikke Øxner har taget sin kaffekop med sig ud af kontoret, og nyder at komme lidt væk fra computeren. For selv om festugen nu er gået ind i sin sidste weekend, er der stadig ting, hun mangler at komme ud at se i byen.

- Jeg får sjældent den fulde festugeoplevelse. Det er altid lidt med telefonen i hånden, på vej videre til noget andet, fordi der er så meget praktisk at tage sig af undervejs. Men jeg prøver at få det flettet ind. Forleden aften satte jeg mig på et tæppe her i parken, og så hvordan lysværket på træerne skiftede. Det er fantastisk. Og så er jeg så heldig, at min cykelvej hjem om aftenen går omkring havnen, så jeg får se lysværkerne og kan se, hvordan der hver aften kommer flere og flere mennesker. Det har virkelig været dejligt, siger festugedirektøren smilende.

Annonce

Politi og myndigheder kunne efter første weekend melde om rigtig mange mennesker i byen. Det regner man også med kommer til at være tilfældet i festugens sidste weekend, da det genåbnede natteliv nu også er med til at trække folk.

- Men selv om der har været rigtig mange i byen, har der ikke været noget usædvanligt. Der var generelt god stemning og folk opførte sig ordentligt, siger Rikke Øxner.

Insta-venlig lysfest

Med mange gratis arrangementer i programmet, er det svært at måle, hvor mange mennesker der for eksempel har været forbi lysinstallationerne på havnen.

Der er blevet delt mange billede af lysinstallationerne på havnen under dette års festuge. Her "Butterfly Effect" I havnebassinet. Foto: Kim Haugaard

- Men det vi kan se, er, at folk deler på sociale medier, og det er jo en offentlig måde at snakke om, hvad man lige har oplevet. Vi har ikke tidligere set, at så mange deler deres festugeoplevelser på sociale medier. Vi har i løbet af ugen fået næsten 1000 nye følgere på Instagram, hvor vi før havde godt 8000, fortæller Rikke Øxner.

- Folk vil gerne dele, at vi er sammen igen, og samtidig er lysværkerne også så smukke, at det er oplagt at dele dem. Så dem kan vi se, at der er blevet posted rigtigt mange billeder og kommentarer om, siger hun og indrømmer grinende, at hun selv lidt er en 'boomer' på det område.

Annonce

Perfekt sensommer

Byen har summet af liv i festugen. Efter uger med vejr, hvor man troede at vintertøjet var kommet for at blive, har sensommervejret den seneste uge vist sig fra sin allerbedste side.

- Byen har været proppet fra morgen til aften også i hverdagene. Der har i lang tid været et kæmpe underskud af muligheder for at gå ud og være sammen, da corona har gjort det svært. Det spiller selvfølgelig ind på lysten til at gå ud, men vi har også lavet en masse aktiviteter. Hele byen har været meget aktiv, og mange har budt ind med programpunkter. Og så gør vejret jo også en kæmpe forskel. For er man i tvivl, om man skal gå ud, og det regner - så bliver man hjemme. Når solen skinner er man mere tilbøjelig til at komme af sted, siger Rikke Øxner.

Vi kan se, at folk deler på sociale medier, og det er jo en offentlig måde at snakke om, hvad man lige har oplevet. Vi har ikke tidligere set, at så mange deler deres festugeoplevelser på sociale medier.

Rikke Øxner, festugedirektør

Hun har en oplevelse af, at folk har cirkuleret godt rundt i hele byen for gøre brug af de forskellige aktiviteter i programmet.

- Vi har haft mange, som har ringet med kommentarer og spørgsmål til de forskellige audio-walks for eksempel på Skejby Sygehus, så derfor ved vi, at folk er kommet en del omkring. Mange synes, det er sjovt at komme rundt i deres by, og bruger festugen som en anledning, siger Rikke Øxner.

Teatret Svalegangen holdt Klimavejfest under Aarhus Festuge med fokus på FN's verdensmål. Foto: Flemming Krogh

Hun er også positivt overrasket over gæsternes lyst til at opsøge de mere 'skæve' programpunkter. Som Kunsthal Aarhus' indslag i Den Rå Hal på Godsbanen, hvor to maratonløbere i fire timer løb til en koncert med musikeren Kh Marie, der fremførte en 'løbesymfoni'.

- Alle bænke var fuldt besat og nogen holdt alle fire timer, selv om det var tænkt som en installation, man gik til og fra. Det var fantastisk at se, siger Rikke Øxner, der glæder sig over villigheden til at gå ud.

- Vejen her til har været lang og hård. Derfor er det en ekstrem lettelse, at alt ind til nu er gået nærmest gnidningsløst. Byen summer af liv og folk er glade. For et år siden tænkte vi, kommer det nogensinde tilbage, siger hun og roser politi og myndigheder for deres store velvilje til at hjælpe Aarhus Festuge godt på vej.

- De har gjort en kæmpe indsats for at hjælpe med at dette kunne ske. Vi har haft en rigtig god dialog, og de har brugt meget tid på at hjælpe med at omsætte reglerne til praksis, for det har ikke altid været lige nemt at forstå. Så også på den måde har vi kunnet mærke, at vi var 'in it together'. Det har været en fornøjelse.

Annonce

Festuge uden fællesfest

Årets festuge har været uden de store samlende begivenheder, som vi ellers har været vant til tidligere.

- Vi har på grund af corona skåret store trækplastre og 'magneter' væk, men har samtidig brugt meget energi og penge på at lave andre aktiviteter. Vi kan se, at folk virkelig gerne vil ud at opleve deres by, så det skal vi ikke være bange for. Det giver blod på tanden. Folk snakker meget om lysfesten og vil gerne ud at opleve det. Nu skal vi analysere på festugen, men det er helt klart noget vi gerne vil arbejde videre med. Det håber jeg, at vi får mulighed for, siger festugedirektøren.

Kommer vi til at opleve en stor samlende begivenhed til næste år?

- Det vil vi se på. Det forestiller mig, at vi vil lave. Men hvis vi gerne vil dét, er der jo noget andet, vi må vælge fra. Det er ikke, fordi vi har afskrevet det gamle, men der er også kommet nye interessante bud på en festuge, og så må vi jo vælge. Men det er klart, at vi også har brug for store samlende oplevelser, siger Rikke Øxner.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Kultur For abonnenter

Vurderingsekspert om salg af dansk John Lennon-bånd: Spændende om Yoko Ono byder på båndet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Aarhus For abonnenter

Midt om natten låste tyv sig ind til 89-årig dame med hjemmeplejens kode: - Jeg blev så chokeret, at jeg næsten ikke kunne få luft

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce