Annonce
Aarhus

Festugen forbereder sig: 25 forslag til udvikling af Sydhavnen

Det er området her fra Danske Bank og ned mod vandet, arkitekterne har skullet komme med forslag til at udvikle. Illustration: Arkitema Architects.
Stadig mange usikkerheder omkring hvordan festugen kan afvikles, men den bliver til noget.

AARHUS: Selv om det er svært at kende omstændighederne, som Århus Festuge kan afvikles under, arbejder direktør Rikke Øxner og medarbejderne fortsat med at skabe den bedst mulige fest fra 28. august til 6. september.

- Hvor meget der kan foregå inde, og hvad vi kan lave ude, ved vi ikke. Men vi holder mange døre åbne, til vi har klare meldinger om, hvad vi må, siger Rikke Øxner, der har opgivet den store åbningskoncert. Den lå før 31. august, som er regeringens nuværende grænse for "store forsamlinger".

Det ligger fast, at 25 forslag er kommet til den arkitektkonkurrence, som handler om at udvikle et område i Sydhavnen omkring Jægergårdsgade med blandt andet Danske Banks p-plads, Njord Gin, Værestedet, Restaurant Kohalen og Kaospiloterne.

- Forslagene er indsendt anonymt, men nogle er skrevet på engelsk og et enkelt på svensk, så det tyder på, at der er bidrag fra andre lande, siger Rikke Øxner.

Århus Festuge

  • Aarhus Festuge begyndte i 1965 og varer ti dage hvert år med start sidste fredag i august.
  • Programmet består af arrangementer, som skabes til dels af Festugesekretariatet (cirka 1/3) og af resten af byens frivillige, aktører og kulturelle institutioner (cirka 2/3).
  • Hvert år vælges et tema, der fungerer som rettesnor for årets arrangementer. 2020-2022 er temaet 'In It Together'.
  • Aarhus Festuge 2020 starter fredag 28. august, og i 2021 starter Festugen fredag 27. august.

By i udvikling

- Fællesskab og inklusion gennem arkitektur er vigtig i en by som Aarhus, der er i konstant udvikling og som rummer mange forskelligheder, mener Rikke Øxner. Hun synes, at festugen giver mulighed for at lege og eksperimentere – også med hvordan vi gerne vil se Aarhus i fremtiden, og hvordan vi som mennesker og borgere ønsker at være sammen om og i Aarhus.

- Ved at stille den opgave for relativt nystartede arkitekter afprøver vi nye bud på den by, vi sammen kan skabe. I Aarhus blander nybyggede domiciler sig med gamle lagerbygninger. Erhvervsfolk og kunstnere går side om side med studerende og socialt udsatte. Men hvordan samler man på tværs af forskellighederne? spørger hun.

”Gearet til Storby” hedder konkurrencen, og deltage kan arkitekter, der er færdiguddannet fra en af de skandinaviske arkitektskoler de seneste fem år. Konkurrencen har forløbet som en 72 timers visions- og projektkonkurrence over fire dage. Vinderen får 75.000 kroner og mulighed for at opføre sit projekt, så det kan bruges af gæsterne i Festugen.

Juryen består blandt andet af Rikke Øxner, stadsarkitekt Stephen Willacy, prorektor på arkitektskolen i Aarhus, Kristine Leth Juul, og Søren Leth fra tegnestuen Sleth samt Ellen Braae, formand for Kunstfondens arkitekturudvalg.

Annonce

Vil skabe møder

- Jeg kan mærke, at alle vil så gerne, at der bliver en festuge nu, da vi ikke har haft et forår og ikke får en sommer, som vi plejer. Folk vil gerne bruge byen, så motivationen er stor for at være sammen, og det arbejder vi på. Noget kan fungere digitalt, men ikke alt, og det er noget andet at være sammen fysisk, og vi vil gerne skabe møder mellem mennesker, siger Rikke Øxner.

Men hun synes, det stadig er for tidligt at sige noget om, hvad festugen ender med.

- Bliver det muligt at komme i teatrene, kan vi have foredrag? Vi venter i spænding, og vi kan ikke lave endelige aftaler med kunstnere så længe vi ikke ved, hvad vi kan og må. Til gengæld er kunstnerne klar. De venter i længsel på at komme i gang ligesom os, siger hun.

Rikke Øxner har arrangementer klar og lader muligheder stå åbne alt efter, hvad Festugen må til den tid. Foto: Kissen Møller Hansen
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

AGF

AGFs ungdomshold spillede to gange uafgjort

Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Annonce