Annonce
Kultur

Festugen inviterer de unge til Kalas

Kalas på Godsbanen er festugens afløser for Smells Like Teens. Gennem workshops og koncerter kommer de unge i alderen 13-17 år tæt på gadekultur som dans, streetart, skate og hiphop. Arkivfoto: Jens Thaysen

Kalas er Aarhus Festuges nye endagsfestival for unge mellem 13 og 17 år. Onsdag kan de være med i forskellige workshops og gå til koncerter på Godsbanen.

FESTUGE: Gadekultur er i fællesnævneren, når Aarhus Festuge onsdag inviterer århusianske unge til Kalas på Godsbanen.

Kalas er afløseren for Smells Like Teens, der gennem små ti år inviterede unge under 18 til koncerter under festugen.

I år er den del af festugeprogram, som er lavet eksklusivt for unge, kogt ned til en komprimeret dag med workshops og koncerter.

- Det har været luksus, at de unge havde flere dage i festugen med koncerter kun for dem. Vi havde lyst til at lege med et andet format og udforske, om vi kunne få de unge med på workshops med rap, streetart, skate og dans, fortæller Micha Schaarup, producent på Kalas.

Festugen allierede sig med et par praktikanter fra Kulturentreprenørerne, som gennem interviews med en masse unge i folkeskolen og klubberne, har spurgt ind til, hvad de unge godt kunne tænke sig at opleve.

Resultatet er blevet til Kalas, der finder sted omkring A-huset og B-huset på Godsbanen.

- Vi håber, at de unge har lyst til at deltage aktivt. Det bliver lidt noget andet, end 'bare' at stå til en koncert, siger Micha Schaarup.

De unge kan blandt andet være med på sidelinjen, når graffitikunstnere fra Aarhus Street Art Festival i Byparken, dekorerer en væg ved Æggepakkeriet, hvor de selv kan få mulighed for at male ved siden af de professionelle. Det foregår onsdag kl. 16 og kl. 18.

I B-huset vil der være tre forskellige danseworkshops med danseskolen Planum, ligesom de unge kan være til skateworkshop eller lære at lave deres egne rim og hiphop-numre ved Rap Akademiet.

- Vi håber på at få en dag, hvor det hele summer af liv, siger Micha Schaarup.

På spillestedet Radar vil der fra kl. 17 være koncert med Adnan, Marcello, JJ Paulo og Don x Lee x Barber, der alle sammen er inden for feltet urban, hiphop og rap.

Annonce
Don x Lee x Barber er en ny hiphop-trio fra Aarhus, der består af de tre dansk-somaliske barndomsvenner, Don, Lee og Barber. De kan høres på Radar til Kalas sammen med Marcello, Adnan og JJ Paulo til en samlet billetpris på 30 kroner. Pressefoto: Aarhus Festuge

Foredrag om e-sport

Kalas er som sagt kun for de unge, men tirsdag aften bliver der bygget bro til forældregenerationen, når Aarhus Festuge inviterer til en talk om e-sport, hvor gaming og dets betydning bliver endevendt.

- Det er et emne som fylder meget i de små hjem. Vi har sammensat et spændende panel, som kan være med til at 'oversætte', hvad det er, de unge får ud af at spille, og hvilke kompetencer det giver, forklarer Micha Schaarup.

Med i panelet er den tidligere professionelle gamer Carsten Petersen, filosof og foredragsholder med speciale i computerspil Christian Mogensen samt underviser på e­sportslinjen på Femmøller Efterskole Kasper Stroustrup Pedersen. Der er kombi-rabat for forældre i følgeskab med en ung/barn.

Tak om e-sport foregår i Kedlen på Godsbanen tirsdag kl. 18.30-20.30, mens der er Kalas onsdag fra kl. 16 til kl. 20.

Der er begrænsede pladser både til workshops og koncerterne på Radar, så Aarhus Festuge opfordrer til, at man køber i forsalg. Det koster 30 kr. for at deltage i en workshop, og det koster også 30 kr. for adgang til de fire koncerter. Billetter købes via aaf.billetten.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Sport

De røde lamper tændes før basketgyser: Bears har kniven for struben i Europa

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce