Annonce
Sport

Fighteren fra Fredensvang

<p>John Amdisen får her overrakt sin første fighterpokal efter finalesejren over Esbjerg fB i 1957 af Valdemar Laursen fra Københavnske Sportsjournalisters Klub. Arkivfoto: Aage Sørensen/Scanpix</p>

John Amdisen blev i 1961 for anden gang - og som den eneste i historien - kåret som pokalfighter, og John Jensen afgjorde sin anden finale på fire år med endnu en scoring til 2-0 - denne gang mod KB.

Der var for alvor lagt op til en stor fodboldfest i Københavns Idrætspark, da to af Danmarks ældste fodboldklubber AGF anno 1880 og den nylige 140 års fødselar KB fra 1876 krydsede finale-klinger i 1961. Mere end 33.000 tilskuere mødte frem 11. maj i nationalarenaen - det største antal til dansk pokalfinale på det tidspunkt og en rekord, som skulle få lov til at stå i 35 år.

Annonce
Efter spillerkarrieren, der gjorde John Amdisen til AGFs mest vindende spiller gennem tiderne med fire mesterskaber og fem pokaltitler, fortsatte han i klubben fra Fredensvang som manager for førsteholdet og var blandt andet med til at bygge AGFs seneste mesterhold fra 1986 op i kulisserne. Arkivfoto: Bent K. Rasmussensen/Scanpix

Først da AGF slog Brøndby i Aarhus-klubbens seneste pokalfinale i 1996 blev tilskuerrekorden slået i dansk pokalsammenhæng. Og akkurat som i 1996 var det århusianerne, der gik glade hjem oven på en 2-0 sejr.

Særlig glad - og stolt som få - må AGFs John Amdisen have været, for klub-koryfæet og senere manager vandt ikke alene endnu et trofæ til samlingen på Fredensvang. Det blev også til stor personlig hæder, da forsvarsspilleren blev kåret til pokalfighter af de tilstedeværende sportsjournalister for anden gang i karrieren.

En præstation, som John Amdisen stadig er ene om i dansk fodboldhistorie.

Og selv om der var tale om den fjerde pokalfinale for AGF'ernes vedkommende på seks år, så kunne de hviie for første gang gå til pause foran 1-0 på et selvmål af københavnernes Bent Poulsen. I alle hidtidige pokalfinale-sejre med AGF som den ene part havde opgøret været uden mål halvvejs.

Midtvejs gennem 2. halvleg gjorde John Jensen det til 2-0, og dermed scorede Jensen målet til de selvsamme cifre, som det havde været tilfældet i pokalfinalen mod Esbjerg fB fire år tidligere.

Udover den dobbelte pokalfighter-titel til John Amdisen og John Jensens scoringer i to forskellige pokalfinaler - en tangering af Aage Rou Jensens præstation i 1955-finalen mod Aalborg Chang og klubbens samlede finale-nederlag efter to kampe mod Vejle i 1959 - skrev AGF sig ind i historiebøgerne ved at blive den anden klub til at genvinde pokalen. Vejle vandt finalerne i 1958 og 1959 med netop henholdsvis KB og AGF som modstander. Derudover er det kun Randers Freja (1967-1968), Lyngby Boldklub (1984-1985), AGF igen i 1987 og 1988 samt FC Nordsjælland (2010-2011), for hvem det er lykkes at genvinde pokalen.

Pokalfighteren John Amdisen døde i 1997 - 62 år gammel. Og hvad angår den nu 55-årige rekord, så har FC Københavns Thomas Delaney med fodboldopvækst i moderklubben KB mulighed for at gentage kunststykket som den eneste aktør i årets pokalfinale. FCK-anføreren løb nemlig med hæderen for et år siden, da hovedstadsklubben slog FC Vestsjælland i finalen, hvorfor københavnerne altså også kan blive den sjette danske klub til at forsvare pokaltitlen, hvis alt ikke går vel Kristi himmelfartsdag set fra provinsen.

Pokalfinale 11. maj 1961
AGF-KB 2-0 (1-0)
Mål: 24. min: 1-0 Bent Poulsen (selvmål), 70. min: 2-0 John Jensen
33.500 tilskuere i Københavns Idrætspark
Dommer: Frede Hansen
Pokalfighter: John Amdisen, AGF
Kilde: danskfodbold.com

Du kan læse de tidligere afsnit i nedtællingen til pokalfinalen herunder:

DEL 1: Pokalen i 1955 - »Pokalen, der hører hjemme i Aarhus«

DEL 2: Pokalen i 1957 - »Som brødre de delte«

DEL 3: Pokalen i 1960 - »AGFs unikke rekord«

DEL 4: Pokalen i 1961 - »Fighteren fra Fredensvang«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Bet for AGF: Zach Duncan ude i 9-12 måneder

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

AGF

Så du Helmigs nye live-udgave af Malaga? Se eller gense hans hyldest til Aarhus her

Annonce