Annonce
Østjylland

Fik godt råd fra psykiater: Bosniske Izet fisker sig væk fra krigstraumerne ved Randersbro

Collagefotos: Eva Maria Jørgensen
Da Izet Muric landede i Danmark efter krigen i det daværende Jugoslavien, havde han psykisk smerte med sig i bagagen fra krigen. Men en klog psykiater på asylcentret gav ham og mange andre bosniere et godt råd.
Annonce

Randers: Solen skinner og Gudenå strømmer roligt afsted, mens bilerne og en jævnlig udrykning på Randersbro fylder luften med larm og os. Men den slags brist i idyllen skræmmer bestemt ikke lystfiskerne væk fra det lille stykke vand mellem fjord og Gudenå. Torsdag formiddag fiskede otte mænd efter aborrer i området.

- Det er det bedste sted, fortæller Besir Mulolic, som sammen med to venner fra Bosnien fisker helt oppe ved broen.

Han mener, at det er det gode vejr og aborrernes september-oktober-vandring fra fjord til å, der har trukket så mange til. Tidligere fangede de også af og til laks og havørreder, men nu er det mest aborrer. Mange af dem er små og skal kastes ud igen. De store kommer først lidt senere på sæsonen.

På den anden side af cykelbroen står Izet Muric. Han er også fra Bosnien og havde aldrig fisket, før han kom til Danmark i halvfemserne.

- Da vi kom til Danmark, havde vi allesammen mange psykiske problemer på grund af krigen, fortæller han.

- Men en psykiater på asylcentret sagde til os, at vi skulle bruge vores fritid på at fiske. Han havde ret.

Når jeg er på fisketur, tænker jeg på, hvordan jeg skal fange fisk. Alle de dårlige flashbacks går væk. Det er den bedste tid.

Izet Moric, montør hos Hounö A/S.

Annonce

12 timer om dagen

Izet Muric tog rådet helt bogstaveligt. I de tre år, han ventede på, at asylsagen gik igennem, fiskede han tolv timer ved Gudenå hver dag.

- Når jeg er på fisketur, tænker jeg på, hvordan jeg skal fange fisk. Alle de dårlige flashbacks går væk. Det er den bedste tid, fortæller Izet Muric.

I dag kan han kun fiske, når han har fri fra sit job som montør af industriovne på Hounö. Han fisker mange forskellige steder. Både i Grenaa, i Mariagerfjord og i Put and Take-søer.

- Da jeg købte en bil, sagde min kone: "Hvorfor køber du ikke en båd?", siger han med et grin.

Om seks år går han på pension, og så glæder han sig til at få mere tid til at fiske igen, selvom han ikke nødvendigvis har tænkt sig at fiske 12 timer om dagen.

Izet Muric fisker ikke kun ved cykelbroen i Randers, selvom han bor i byen. Han kører også til Grenaa, Mariagerfjord og Put and Take-søer. Foto: Eva Maria Jørgensen
Torsdag formiddag kan fiskerne næsten trække aborrer i land ved hvert kast med blinket. Men det er ikke alle, som er store nok. Foto: Eva Maria Jørgensen
Izet Muric og hans venner tjekker fiskenes størrelse på deres målepind. Er den mindre, smider de den ud. Men de behøver ikke måle: deres øjemål fejler intet efter lange erfaringer med fiskeriet. Foto: Eva Maria Jørgensen
Besir Mulolic og hans venner lidt tættere på Randersbro fisker med madding. De har også fanget nogle flotte eksemplarer. Men de er ikke tilfredse med mængden. - Der er kun mad til to personer, siger de. Foto: Eva Maria Jørgensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce