Annonce
Kultur

'Film i skoven' er tilbage: Festivalstemning for hele familien

Katharine Simpson (th) er idekvinde bag børnefilm- og kulturfestivalen "Film i skoven", som hun arrangerer sammen med blandt andet producer Puk Qvortrup Bianchi. Festivalen finder sted i Riis Skov og filmene bliver vist i telte, som tipien her. Foruden film er der også musik, værksteder og bøger på programmet. Foto: Axel Schütt

Børnefilm- og kulturfestivalen "Film i skoven", der havde premiere under kulturhovedstadsåret, ruller igen den grønne løber ud for børnefamilier med lyst til en anderledes kulturoplevelse.

RIIS SKOV: "Film skal ses i biografen", var der engang en kendt filmanmelder, som sagde. Men under "Film i Skoven" er det telte og tipier, der på en baggrund af høje bøgetræer danner rammen om filmvisningerne i Riis Skov.

Festivalen begynder 17. maj for daginstitutioner og skoler, men fra lørdag 19. maj går det løs for alle. "Film i skoven" var sidste år en del af Aarhus 2017-programmet, og et af de relativt få nystartede projekter fra kulturhovedstadsåret, som lever videre.

Katharine Simpson er idekvinde til "Film i skoven". I hjemlandet Skotland har hun været involveret i flere kulturfestivaler, blandt andet filmfestivalen "Discovery" for børn og unge i Dundee. Hun syntes, at der manglede et kulturtilbud til børn, da hun for snart syv år siden flyttede til Aarhus, hvor hendes partner havde fået arbejde.

- Jeg ville lave noget, som børn havde lyst til at komme til, når de hørte om det. Men også en festival, som forældrene ville nyde. En oplevelse som hele familien er sammen om, siger Katharine Simpson og fortsætter:

- Jeg elsker at lave festivaler, fordi det bringer folk sammen. Det er vigtigt for os, at "Film i skoven" er for alle. Jeg ved fra mit arbejde, at folk kan have en barriere i forhold til at komme ind på kunstinstitutioner eller i kunstbiografer, så hele ideen med at være her i skoven er at komme udenfor de rammer og brede tilbuddet ud til et større spektrum af familier, siger hun og viser rundt på pladsen.

Annonce

Film i skoven

Festivalen "Film i skoven" er åben for alle 19. - 20. maj, kl. 9.00-17.30.

Festivalen er desuden åben for børnehaver og skoleklasser med uddannelsesdage 17. - 18. maj.

Foruden film er der kreative aktiviteter, dans, morgenyoga, skyggeteater, kreative værksteder og hulebyg med fra Dansk Hulebyg på programmet.

Publikum kan desuden møde youtuberen Alexander Husum, forfatteren Johannes Møllehave, tegner og fortæller Carl Quist-Møller og den århusianske forfatter Brian P. Ørnbøl.

Musikalske gæster er Karen Mukupa og bandet Wadudu, trommeslageren og rapperen Kresten Osgood, det brass-bandet The Wild Troublemakers, Rumpistol og Hudna.

Børn under 3 år har gratis adgang. Der kan købes enkeltbilletter (89 kr.) og familiebilletter (295 kr.) på: filmiskoven.dk. Se festivalprogrammet samme sted.

"Film i skoven" finder sted på Tumlepladsen i Riis Skov, Aarhus.

Den britiske kunstner Alice Wilson er 'artist-in-residence' før og under festivalen. Hun har skabt en række skulpturer i skoven, hvis farvepalet er inspireret af den nyligt afdøde kunstner Per Kirkebys maleri "Cossus Ligniperdal". Skulpturerne kan opleves uden festivalarmbånd, ligesom Alice Wilson også giver gratis skulpturvandringer i skoven. Foto: Axel Schütt

Afslappet stemning

Her er der plads til 2500 små og store gæster per dag. Sidste år besøgte omkring 4000 gæster festivalen, og arrangørerne håber, at der i år er endnu flere, som finder vej til Riis Skov.

Pladsen er i år udvidet med flere telte. Tre sammensatte tipier danner en dragende ramme om hyggelige filmvisninger. Her kan børnene se den samme film på tre skærme, mens der i det største telt med plads til 400 børn bliver vist film på ét stort lærred.

Stemningen er afslappet i begge telte, hvor ungerne kan slænge sig på puder på gulvet.

- Det er tilladt at grine og larme lidt, fortæller festivalleder Katharine Simpson.

- Normalt når man går i biografen, får man som regel kun en oplevelse. Med festivalen kan man være både inde og ude. Børnene kan gå til og fra, hvis de bliver sultne eller trænger til at løbe lidt rundt, forklarer hun om konceptet.

Festivalen er møntet på de tre til ti årige og deres voksne. De to første dage er reserveret til daginstitutioner og skoler, hvor omkring 900 børn i år er tilmeldt.

- De studerende har arrangeret aktiviteter, som passer til filmene. En af vores studerende udviklede sidste år læringsmaterialet og lavede en bachelor om det, siger Mette Hougaard Bondesen, lektor på Pædagoguddannelsen på VIA, der ser stort potentiale i samarbejdet.

"Film i skoven" har i år flere film på programmet.

- Vi viser stadig lange film, men en del af den feedback, vi fik sidste år, viste, at børnene også gerne ville have tid til at prøve de mange aktiviteter, som foregår på pladsen, så vi viser flere 30 minutters film i år, forklarer Katharine Simpson.

"Film i skoven" har i år en premiere på programmet; "Sig det' løgn, Luis". Derudover bliver der præsenteret en række kortfilm, den finske børnedokumentarfilm "Hobby Horse Revolution" om den særegne hobby kæphesteridning, og så selvfølgelig klassikere som den japanske tegnefilm "Ponyo på klippen ved havet" og "Bennys Badekar".

Også bøger og musik

Tematikker i filmene går igen i kreative værksteder og er med til at give en helhed i festivaloplevelsen.

Selv om festivalens hovedfokus ligger på film, kan publikum også møde gæster fra litteraturens og musikkens verden.

Foruden besøg af forfattere som den århusianske rimsmed Brian P. Ørnbøl og røverhistoriernes mester, Carl Quist-Møller, har festivalen som lidt af et scoop fået fat i den 81-årige forfatter Johannes Møllehave.

- Han er for længst gået på pension men ville rigtig gerne komme og læse op af sine børnebøger. Samtidig får vi besøg af en af Danmarks mest kendte youtubere, Alexander Husum, der fortæller om, hvad det vil sige at være youtuber. Så vi præsenterer begge ender af spektret. Det er vigtigt for os, at vi har noget med, som forældrene husker fra deres barndom, men også præsenterer noget af det, som optager børnene, og giver de voksne et indblik i den verden, forklarer Katharine Simpson.

Kim Fupz Aakesons bøger om "Vitello" havde tidligere på året premiere som film. Under "Film i skoven" kan gæsterne stifte bekendtskab med nogle af de kommende afsnit af tv-serien om "Vitello", der skal vises på DR. I en form for skriftestol kan børnene byde ind med gode historier i den knapt så artige Vitellos ånd. Måske vil de blive brugt i kommende fortællinger om Vitello.

Lige som i resten af programmet er der også en bred variation i det musikalske udbud på festivalen. Børnene kan stifte bekendtskab med århusianske Hudna, der blander mellemøstlige og nordiske toner, Karen Mukupa, som synger og fortæller historier fra de varme lande eller lære om den elektroniske musiks historie med Rumpistol.

Aarhus-bandet The Wild Troublemakers, et 12 mand stort brassband, går et festligt optog på pladsen om søndagen.

- De er lige kommet hjem fra New Orleans med bagagen fuld af halskæder, som de deler ud i bedste Mardi Gras-stil, smiler Katharine Simpson.

Det er hendes ambition at non-profit festivalen i skoven bliver en tilbagevendende kulturbegivenhed.

- Vi håber, at festivalen vil blive ved med at udvikle sig, selv om det ikke har været nemt efter kulturhovedstadsåret, hvor vi ikke har haft 2017-fonden til at støtte os. Derfor er jeg også rigtig glad for den velvilje projektet har mødt fra blandt andet Børnekulturhuset, Det Danske Filminstitut og Aarhus Event, siger festivallederen.

"Film i skoven" er åben for alle 19.-20. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Erhverv

Manden der skabte Legofiguren er død

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce