Annonce
Kultur

Filmby Aarhus vælger århusiansk: Kendt filmproducent bliver ny chef

Ronnie Fridthjof bliver ny chef for Filmby Aarhus. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
44-årige Ronnie Fridthjof, der er født og opvokset i Aarhus og i 20 år har produceret en lang række danske film, bliver ny chef for Filmby Aarhus.

AARHUS: Den kommende chef for Filmby Aarhus er nu fundet. Det bliver den 44-årige Ronnie Fridthjof, der er født og opvokset i Aarhus og som i 20 år har produceret film fra sit eget selskab Fridthjof Film.

- Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes at finde en så erfaren leder til Filmby Aarhus. Ronnie Fridthjof har med sin erfaring og sit store netværk i branchen alle forudsætninger for at fortsætte og sætte yderligere skub i den positive udvikling, som filmbyen og hele filmbranchen er i. Det er vigtigt, at vi fortsat får produceret gode film og tv-serier i Aarhus, så vi i biografer og på tv kan opleve hele Danmark, siger Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune.

Ronnie Fridthjof har produceret flere end 20 store filmproduktioner - fra komedier over banebrydende tv-serier til profilerede dokumentarfilm. På listen er blandt andet de store danske komediefilm 'Blå Mænd’, ’Julefrokosten’ og trilogien 'Alle for én, to og tre'. Desuden Første Verdenskrigs-dramaet 'I Krig & Kærlighed' og dokumentarfilmen 'Armadillo', der har vundet adskillige danske og internationale priser.

Filmby Aarhus

Filmby Aarhus er stiftet af Aarhus Kommune og er placeret på Sydhavnen som centrum for film- og medieproduktion i Jylland. Målet er at udleje lokaler til mediearbejdspladser for derigennem at styrke byens film- og medieproduktionog det man betegner som den digitale visuelle industri.

Omkring 80 selskaber og et par uddannelser holder til i Filmby Aarhus og beskæftiger tilsammen omkring 500 ansatte og studerende.

Filmby Aarhus administrerer også Den Vestdanske Filmpulje, som ejes af 10 kommuner, og som støtter produktioner, der tiltrækker investeringer, der tiltrækker, fastholder og udvikler arbejdspladser i de vestdanske regioner.

Om kort tid indvies en udvidelse af filmbyen på yderligere 4.400 kvadratmeter.

Annonce

Fra kassesucceser til sparerunde

Efter ophold på Den Europæiske Filmhøjskole grundlagde Ronnie Fridthjof i januar 2000 produktionsselskabet Fridthjof Film, og i 2013 modtog han som den første ”Ib-prisen”, der gives af Danmarks Film Akademi som en ekstrapris ved Robertfesten. Prisen er opkaldt efter Ib Tardini, der i over 40 år har været en toneangivende filmproducer. Prisen gives til en person, der tænker utraditionelt og skal hædre det politisk ukorrekte i dansk film, det modige, det skæve.

Ronnie Fridthjof investerede en stor del af sin kapital tjent på komedier på mere seriøse produktioner. Blandt andet den stort opsatte ’I Krig og Kærlighed’. Filmen har solgt 70.000 billetter i biograferne, men det var langt fra de 300.000-400.000 billetter, komedierne solgte. Og det var langt fra nok til at give overskud på filmen, der havde et budget på 42,5 millioner kroner.

Derfor måtte selskabet i 2019 ud i en større sparerunde, samtidig med at Ronnie Fridthjof måtte sige farvel til sin faste makker, instruktør og manuskriptforfatter Rasmus Heide, der søgte nye udfordringer.

Fridthjof Film står også bag den kommende stjernespækkede film ”Undtagelsen”, der har biografpremiere 30. april. Filmen bygger på forfatteren Christian Jungersens bestseller af samme navn.

Annonce

Stopper med egne film

Ronnie Fridthjof flyttede i 2019 tilbage til sin fødeby og i forbindelse med sin ansættelse som chef for Filmby Aarhus forlader han Fridthjof Film og vil ikke være involveret i fremtidige nye filmprojekter.

- Jeg glæder mig helt vildt til jobbet i Filmby Aarhus. Jeg overtager et skib med rigtig meget vind i sejlene takket være de mange dygtige medarbejdere og tidligere chefers indsats, siger Ronnie Fridthjof.

Han er søn af den entreprenante tv-mand Jack Fridthjof, som tidligere har fortalt Århus Stiftstidende, at da sønnen skulle starte sit filmselskab, spurgte han faderen om lov til at bruge familiens efternavn.

Overvejelsen var, om det kunne blive associeret med lokal-tv og lokale film, og at det ikke svarede til indholdet i sønnens selskab.

- Han kaldte det alligevel Fridthjof Film. Engang sagde folk til Ronnie, om det var hans far med lokal-tv. I dag siger folk til mig, at med det efternavn må jeg være i familie med den kendte filmproducer, fortalte Jack Fridthjof i et interview til avisen.

Ronnie Fridthjof er vendt hjem til Aarhus - og starter 1. februar som chef for Filmby Aarhus. Pressefoto
Annonce

En drøm at vende "hjem"

Og nu er sønnen så tilbage i Aarhus mange erfaringer rigere.

- Det har længe været en drøm for mig at vende tilbage til Aarhus og bidrage til det sprudlende filmmiljø. Filmby Aarhus står enormt stærkt med den nye Filmby3-bygning og den Vestdanske Filmpulje er med de øgede midler blevet en central spiller i at sikre kvalitetsfilm, dokumentar og tv-serier fra hele landet. Det momentum glæder jeg mig til at blive en del af og udvikle sammen med mine nye kollegaer, siger Ronnie Fridthjof.

Han tiltræder som chef for Filmby Aarhus 1. februar 2020 og referer organisatorisk til kulturchef Lars Davidsen i Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce