x
Annonce
Kultur

Filmby Aarhus vælger århusiansk: Kendt filmproducent bliver ny chef

Ronnie Fridthjof bliver ny chef for Filmby Aarhus. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
44-årige Ronnie Fridthjof, der er født og opvokset i Aarhus og i 20 år har produceret en lang række danske film, bliver ny chef for Filmby Aarhus.

AARHUS: Den kommende chef for Filmby Aarhus er nu fundet. Det bliver den 44-årige Ronnie Fridthjof, der er født og opvokset i Aarhus og som i 20 år har produceret film fra sit eget selskab Fridthjof Film.

- Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes at finde en så erfaren leder til Filmby Aarhus. Ronnie Fridthjof har med sin erfaring og sit store netværk i branchen alle forudsætninger for at fortsætte og sætte yderligere skub i den positive udvikling, som filmbyen og hele filmbranchen er i. Det er vigtigt, at vi fortsat får produceret gode film og tv-serier i Aarhus, så vi i biografer og på tv kan opleve hele Danmark, siger Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune.

Ronnie Fridthjof har produceret flere end 20 store filmproduktioner - fra komedier over banebrydende tv-serier til profilerede dokumentarfilm. På listen er blandt andet de store danske komediefilm 'Blå Mænd’, ’Julefrokosten’ og trilogien 'Alle for én, to og tre'. Desuden Første Verdenskrigs-dramaet 'I Krig & Kærlighed' og dokumentarfilmen 'Armadillo', der har vundet adskillige danske og internationale priser.

Annonce

Filmby Aarhus

Filmby Aarhus er stiftet af Aarhus Kommune og er placeret på Sydhavnen som centrum for film- og medieproduktion i Jylland. Målet er at udleje lokaler til mediearbejdspladser for derigennem at styrke byens film- og medieproduktionog det man betegner som den digitale visuelle industri.

Omkring 80 selskaber og et par uddannelser holder til i Filmby Aarhus og beskæftiger tilsammen omkring 500 ansatte og studerende.

Filmby Aarhus administrerer også Den Vestdanske Filmpulje, som ejes af 10 kommuner, og som støtter produktioner, der tiltrækker investeringer, der tiltrækker, fastholder og udvikler arbejdspladser i de vestdanske regioner.

Om kort tid indvies en udvidelse af filmbyen på yderligere 4.400 kvadratmeter.

Fra kassesucceser til sparerunde

Efter ophold på Den Europæiske Filmhøjskole grundlagde Ronnie Fridthjof i januar 2000 produktionsselskabet Fridthjof Film, og i 2013 modtog han som den første ”Ib-prisen”, der gives af Danmarks Film Akademi som en ekstrapris ved Robertfesten. Prisen er opkaldt efter Ib Tardini, der i over 40 år har været en toneangivende filmproducer. Prisen gives til en person, der tænker utraditionelt og skal hædre det politisk ukorrekte i dansk film, det modige, det skæve.

Ronnie Fridthjof investerede en stor del af sin kapital tjent på komedier på mere seriøse produktioner. Blandt andet den stort opsatte ’I Krig og Kærlighed’. Filmen har solgt 70.000 billetter i biograferne, men det var langt fra de 300.000-400.000 billetter, komedierne solgte. Og det var langt fra nok til at give overskud på filmen, der havde et budget på 42,5 millioner kroner.

Derfor måtte selskabet i 2019 ud i en større sparerunde, samtidig med at Ronnie Fridthjof måtte sige farvel til sin faste makker, instruktør og manuskriptforfatter Rasmus Heide, der søgte nye udfordringer.

Fridthjof Film står også bag den kommende stjernespækkede film ”Undtagelsen”, der har biografpremiere 30. april. Filmen bygger på forfatteren Christian Jungersens bestseller af samme navn.

Stopper med egne film

Ronnie Fridthjof flyttede i 2019 tilbage til sin fødeby og i forbindelse med sin ansættelse som chef for Filmby Aarhus forlader han Fridthjof Film og vil ikke være involveret i fremtidige nye filmprojekter.

- Jeg glæder mig helt vildt til jobbet i Filmby Aarhus. Jeg overtager et skib med rigtig meget vind i sejlene takket være de mange dygtige medarbejdere og tidligere chefers indsats, siger Ronnie Fridthjof.

Han er søn af den entreprenante tv-mand Jack Fridthjof, som tidligere har fortalt Århus Stiftstidende, at da sønnen skulle starte sit filmselskab, spurgte han faderen om lov til at bruge familiens efternavn.

Overvejelsen var, om det kunne blive associeret med lokal-tv og lokale film, og at det ikke svarede til indholdet i sønnens selskab.

- Han kaldte det alligevel Fridthjof Film. Engang sagde folk til Ronnie, om det var hans far med lokal-tv. I dag siger folk til mig, at med det efternavn må jeg være i familie med den kendte filmproducer, fortalte Jack Fridthjof i et interview til avisen.

Ronnie Fridthjof er vendt hjem til Aarhus - og starter 1. februar som chef for Filmby Aarhus. Pressefoto

En drøm at vende "hjem"

Og nu er sønnen så tilbage i Aarhus mange erfaringer rigere.

- Det har længe været en drøm for mig at vende tilbage til Aarhus og bidrage til det sprudlende filmmiljø. Filmby Aarhus står enormt stærkt med den nye Filmby3-bygning og den Vestdanske Filmpulje er med de øgede midler blevet en central spiller i at sikre kvalitetsfilm, dokumentar og tv-serier fra hele landet. Det momentum glæder jeg mig til at blive en del af og udvikle sammen med mine nye kollegaer, siger Ronnie Fridthjof.

Han tiltræder som chef for Filmby Aarhus 1. februar 2020 og referer organisatorisk til kulturchef Lars Davidsen i Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efterlysning: Har du set Maria?

Kronik

Lad os nu tage en dag af gangen

Disse linjer nedfældes på andendagen efter dronningens tale til nationen. Og hvor kan vores dronning dog bringe sine budskaber med enkle og sigende ord. Jeg har deadline i dag, og plejer ofte at få udsættelse med begrundelser som travlhed med foredrag eller børnepasning. Men mine foredrag er alle aflyste. Og jeg er for gammel til, at det er forsvarligt, at jeg træder til. Der kunne ellers godt være brug for en farmor til to livlige drenge på 4 og 1.5 år, når begge forældre arbejder hjemmefra. Jeg havde planlagt et andet tema, men Corona-situationen kalder på lidt dybere eftertænksomhed. Lad mig først sige, jeg er så taknemmelig over at bo i et land, hvor systemet passer på os. Taknemmelig over, at vi er så velpolstrede, at der kan gives tilsagn om milliarder til vores nødstedte arbejdsmarked. Stolt af vores folkevalgte, der, uanset politisk observans, står sammen om at gøre det nødvendige. Men selvom vi er i de bedste hænder og retter os efter myndighedernes anvisninger, så møder jeg overalt en stor frygt for, hvad det her vil ende med. Og frygten er forståelig, men den gør situationen unødvendig pinefuld. Frygten er vores stærkeste negative grundfølelse, sidder i krybdyrhjernen og er medvirkende til, at vi som art har overlevet. Den hjalp os som huleboer til at være forsigtige, så vi ikke lige løb i gabet på en sabeltiger. Men i ”coronasituationen” gavner den os ikke. Hvad kan vi så stille op med denne livsglædedræbende frygt? Vi kan forsøge at flytte fokus, øve os i at sende de negative tanker væk og fylde hjernen med de ting, vi har at være taknemmelige for. Som jeg før har skrevet: Hjernen kan kun én ting ad gangen. Vores hjerne belønner os, når vi gør noget godt. Nu er det tid til de opringninger til ældre i vores netværk, som ikke er så mobile. Og selv om de er mobile, frarådes de fra nu af offentlig transport. Jeg vil ringe en ekstra gang til min søns farmor, som er 96 og bor i Ringsted. Hun er glad og tilfreds, trods den hårde skæbne at blive enke tidligt ved en ulykke, og alt for tidligt at lægge to sønner i graven. Livet har sendt os en uventet gave i en meget grim indpakning, som vi har lyst til at sende retur uåbnet. Men det er ikke muligt. Hvad så? Ja, lad os pakke den ud og se, hvad budskabet er. Jeg kunne forstille mig, at denne krise giver os nye værdier. At vi bliver bevidste om, hvad der er vigtigt i livet. Og min forhåbning er, at vi vil se tilbage med stolthed over at tilhøre en nation, hvor vi klarede krisen ved at stå sammen og vise samfundssind. Og lige et perspektiv: ”I gamle dage blev folket bedt om at gå i krig for fædrelandet, i dag bliver nationen bedt om at blive på deres sofa”, som Ulla Therkelsen rapporterede. Vi må i skrivende stund stadig bevæge os ud i foråret. Og ”luften har godt os” som min far altid sagde, når vi sad og kukkelurede på vores værelser. Lad os bevare modet.

Aarhus

Mængden af unge corona-patienter overrasker sygeplejerske: - De yngre patienter er virkelig bange

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Aarhus

Hold liv i guitarspillet under coronakrisen: Århusiansk virksomhed underviser elever online

Annonce