Annonce
Østjylland

Filmoptagelser: Gidseldrama i Syrien har tråde til Odder

Nogle få scener i den nye film "Ser du månen, Daniel" blev onsdag optaget i Odder. Foto: Søren E. Alwan

Film om gidseldrama i Syrien rykkede for en stund til Odder, hvor blandt andre Anders W. Berthelsen kunne spottes på Torvet. To af rollerne i filmen spilles af skuespillere med tilknytning til byen.

Odder: Som sædvanligt lå der røget laks og fiskefileter bag disken i fiskemandens bil på Torvet onsdag morgen. Men folkene foran var skiftet ud med skuespillerne Henrik Birch, Christiane Gjellerup Koch og et filmhold, som tilbragte dagen i Odder.

Her blev nogle scener til filmen "Ser du månen, Daniel" optaget, og derfor var Torvet spærret af fra morgenstunden. Ved hvert hjørne stod hjælpere og sørgede for, at ingen uvedkommende kom forbi, mens der blev optaget.

Men hvorfor vælge Odder til en film, der for en stor dels vedkommende er et gidseldrama i Syrien?

- Hvis man vil lave provins, og vil være i en fin by, så tager man til Odder. Provinsen bliver tit genfortalt som røven af fjerde division, men den må gerne se godt ud, fortalte filmproducer Morten Kaufmann fra Toolbox Film.

Desuden har filmen fået støtte fra Den Vestdanske Filmpulje, og med det følger nogle krav om, som har ført filmholdet til Odder og Aarhus.

Det passer Morten Kaufmann godt, for mens københavnere er vant til den slags, så tager en by som Odder godt mod filmfolk.

- Vi har mødt en stor velvillighed og imødekommenhed, siger Morten Kaufmann.

Annonce

Gribende historie

Daniel Rye blev som freelancefotograf taget til fange af Islamisk Stat under en reportagetur i Syrien. Han var taget af sted for at dokumentere det syriske folks lidelser.Efter 13 måneder i fængsel i byen Razza sammen med en række andre vestlige gidsler, blev Daniel Rye løsladt. Det skete i juni 2014. I løbet af den følgende sommer blev Daniels medfanger dræbt én efter én.

Daniel Rye var et af de få gidsler, der overlevede fangenskab hos Islamisk Stat. Hans historie er fortalt i Puk Damsgårds bog "Ser du månen, Daniel", som er forlæg for filmen.

Det gik næppe Odder-borgernes opmærksomhed forbi, at skuespilleren Anders W. Berthelsen (sort tøj) var blandt gæsterne på Torvet onsdag formiddag. Foto: Søren E. Alwan

Optog en dag i Odder

Filmen er baseret på Puk Damsgårds bog med samme titel. Den handler om en ung danske fotograf, der tager til Syrien og bliver taget til fange af Islamisk Stat.

- Filmen har to spor. Det ene følger Daniel, der er fanget, og det andet følger hans familie derhjemme, der slås for at få ham fri, siger Morten Kaufmann.

Historien om familien hjemme i Danmark bliver optaget i Odder og Aarhus, og derfor tilbragte filmholdet en dag i Odder.

Scenen foran fiskebilen udspiller sig nogenlunde sådan: I en bil sidder fotografens mor, spillet af Christiane Gjellerup Koch. En lokal forretningsmand alias Henrik Birch kommer kørende, han stopper sin bil foran fiskebilen og går hen til den. Det samme gør moderen, som henvender sig til forretningsmanden for at få hjælp. Imens går en mand og en kvinde forbi, det er statister, som skal gøre scenen mere levende.

Juelsminde Fisk lagde fiskevogn til en af scenerne i Odder. Der blev også optaget på Centralhotellet. Foto: Søren E. Alwan

Vand giver bedre film

Inden optagelserne gik i gang, sørgede en lokal brandmand for at sprøjte vand ud på Torvet foran fiskebilen. Det giver mulighed for nogle spejlinger i vandet, og den slags kan fotografer godt lide at arbejde med. Jo, der er mange detaljer at tænke over.

Filmen har endda flere tråde til Odder. Esben Smed fra Odder spiller hovedrollen som freelancefotografen, der bliver gidsel. Og Jens Jørn Spottag, der har rødder i byen, spiller hans far.

Filmen instrueres af Niels Arden Oplev, og Anders W. Bertelsen er medinstruktør. Sidstnævnte spiller også gidselforhandler, og det var ham, der foreslog at lave filmen.

- Esben Smed var vores førstevalg til at spille filmen. Han har også en fysisk lighed med Daniel Rye. Med lodder og trisser fik vi det til at lykkes, så han også kunne være med i sidste sæson af tv-serien "Bedrag", fortæller Morten Kaufmann.

Der bliver filmet i Sverige, Aarhus, Odder, Jordan og Canada, og der er premiere i september næste år.

Film bruger forskellige værktøjer til at sikre et godt lys. Foto: Søren E. Alwan
I den grå stationcar sad Christiane Gjellerup Koch, der spiller mor til hovedrolleindehaveren. Foto: Søren E. Alwan
Christiane Gjellerup Koch spiller mor til den danske fotograf, og hun vil have sin søn hjem. Foto: Søren E. Alwan
Odder er valgt ud som scene, fordi det er en pæn provinsby. Foto: Søren E. Alwan
Lyset i en fiskevogn er ikke fra naturens side indrettet til filmoptagelser, så alt rettes til. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bundsgaard: Jeg ser flere fordele ved at afskaffe rådmandsstyret

Læserbrev

Læserbrev: Østjyderne taber på regeringens manglende ambitioner for infrastrukturen

Trængselsproblemerne på det østjyske vejnet er til at tage og føle på. For østjyderne betyder det, at køkørsel dagligt frarøver dem tid, som kunne have brugt meget bedre med familien eller på arbejdet. For de østjyske virksomheder skader trængselsproblemerne mulighederne for at skabe vækst – tid er, som bekendt, penge. Det er med andre ord en fuldstændig uholdbar situation. Både for østjyderne og de østjyske virksomheder, men også for samfundet i sin helhed, fordi vi går glip af vækst og arbejdspladser. Køkørslen koster nemlig et samfundsøkonomisk tab på over 20 milliarder kroner om året. Penge, der kunne have været brugt til vores fælles velfærd og på en fortsat ambitiøs grøn omstilling. Der er behov for en ambitiøs infrastrukturplan, som kan sætte ind, der hvor trængselsproblemerne er størst. Et behov, som altid har haft høj prioritet i Venstre. Sidste år var vi med til at lande en ambitiøs infrastrukturaftale, og i Østjylland bragte aftalen gode nyheder. For med planen skulle E45 udvides både på strækningen mellem Aarhus S og Aarhus N med anlægsstart allerede i 2021 og på strækningen mellem Vejle og Skanderborg S med anlægsstart i 2023. Dertil kom kapacitetsforbedringer på rute 26 og udbygning af rute 15 og en enighed blandt aftaleparterne om at prioritere en fortsat udbygning af E45 fra Aarhus og op mod Randers i en kommende flerårig plan. Samlet set et løft af infrastrukturen i Østjylland på 6,3 milliarder kroner. Ja, faktisk kunne vi næsten ikke få armene ned. Men lykken var kortvarig. Under valgkampen måtte man forstå på Socialdemokratiet, at også de havde store ambitioner om at investere i infrastrukturen. Der var nærmest ingen grænser for, hvor mange vejprojekter, som skulle igangsættes, og det kunne kun gå for langsomt. Derfor må det også undre de østjyske vælgere, at regeringen - med transportminister Benny Engelbrecht i spidsen - i sommer besluttede at skrotte den infrastrukturaftale, som den tidligere regering forhandlede på plads. Man fandt fra regeringens side, at der var behov for at starte helt forfra med et såkaldt blankt kanvas. Og blankt er det til stadighed. Nu er der gået et halvt år, og der er endnu ikke indkaldt til forhandlinger. Transportministeren vil end ikke sætte noget konkret tidsperspektiv for, hvornår forhandlinger skal gå i gang. I værste fald skal vi helt frem i 2022. Det er dybt problematisk, at regeringen hænger i bremsen. Der er store infrastrukturelle udfordringer nu og her, og der er behov for investeringer nu. Vi kan ikke vente til 2021, 2022 eller senere. Så kære regering, lad os nu komme i gang med forhandlingerne, så vi kan få de nødvendige investeringer på plads.

Aarhus

Ransagning af bil førte politiet til skunklaboratorium: 100 ulovlige planter beslaglagt

Aarhus

Elever på nedskæringstruet gymnasium strejker: Vi håber, at de kan se, at det er forkert

Annonce