Annonce
Østjylland

Filmoptagelser: Gidseldrama i Syrien har tråde til Odder

Nogle få scener i den nye film "Ser du månen, Daniel" blev onsdag optaget i Odder. Foto: Søren E. Alwan

Film om gidseldrama i Syrien rykkede for en stund til Odder, hvor blandt andre Anders W. Berthelsen kunne spottes på Torvet. To af rollerne i filmen spilles af skuespillere med tilknytning til byen.

Annonce

Odder: Som sædvanligt lå der røget laks og fiskefileter bag disken i fiskemandens bil på Torvet onsdag morgen. Men folkene foran var skiftet ud med skuespillerne Henrik Birch, Christiane Gjellerup Koch og et filmhold, som tilbragte dagen i Odder.

Her blev nogle scener til filmen "Ser du månen, Daniel" optaget, og derfor var Torvet spærret af fra morgenstunden. Ved hvert hjørne stod hjælpere og sørgede for, at ingen uvedkommende kom forbi, mens der blev optaget.

Men hvorfor vælge Odder til en film, der for en stor dels vedkommende er et gidseldrama i Syrien?

- Hvis man vil lave provins, og vil være i en fin by, så tager man til Odder. Provinsen bliver tit genfortalt som røven af fjerde division, men den må gerne se godt ud, fortalte filmproducer Morten Kaufmann fra Toolbox Film.

Desuden har filmen fået støtte fra Den Vestdanske Filmpulje, og med det følger nogle krav om, som har ført filmholdet til Odder og Aarhus.

Det passer Morten Kaufmann godt, for mens københavnere er vant til den slags, så tager en by som Odder godt mod filmfolk.

- Vi har mødt en stor velvillighed og imødekommenhed, siger Morten Kaufmann.

Gribende historie

Daniel Rye blev som freelancefotograf taget til fange af Islamisk Stat under en reportagetur i Syrien. Han var taget af sted for at dokumentere det syriske folks lidelser.Efter 13 måneder i fængsel i byen Razza sammen med en række andre vestlige gidsler, blev Daniel Rye løsladt. Det skete i juni 2014. I løbet af den følgende sommer blev Daniels medfanger dræbt én efter én.

Daniel Rye var et af de få gidsler, der overlevede fangenskab hos Islamisk Stat. Hans historie er fortalt i Puk Damsgårds bog "Ser du månen, Daniel", som er forlæg for filmen.

Det gik næppe Odder-borgernes opmærksomhed forbi, at skuespilleren Anders W. Berthelsen (sort tøj) var blandt gæsterne på Torvet onsdag formiddag. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Optog en dag i Odder

Filmen er baseret på Puk Damsgårds bog med samme titel. Den handler om en ung danske fotograf, der tager til Syrien og bliver taget til fange af Islamisk Stat.

- Filmen har to spor. Det ene følger Daniel, der er fanget, og det andet følger hans familie derhjemme, der slås for at få ham fri, siger Morten Kaufmann.

Historien om familien hjemme i Danmark bliver optaget i Odder og Aarhus, og derfor tilbragte filmholdet en dag i Odder.

Scenen foran fiskebilen udspiller sig nogenlunde sådan: I en bil sidder fotografens mor, spillet af Christiane Gjellerup Koch. En lokal forretningsmand alias Henrik Birch kommer kørende, han stopper sin bil foran fiskebilen og går hen til den. Det samme gør moderen, som henvender sig til forretningsmanden for at få hjælp. Imens går en mand og en kvinde forbi, det er statister, som skal gøre scenen mere levende.

Juelsminde Fisk lagde fiskevogn til en af scenerne i Odder. Der blev også optaget på Centralhotellet. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Vand giver bedre film

Inden optagelserne gik i gang, sørgede en lokal brandmand for at sprøjte vand ud på Torvet foran fiskebilen. Det giver mulighed for nogle spejlinger i vandet, og den slags kan fotografer godt lide at arbejde med. Jo, der er mange detaljer at tænke over.

Filmen har endda flere tråde til Odder. Esben Smed fra Odder spiller hovedrollen som freelancefotografen, der bliver gidsel. Og Jens Jørn Spottag, der har rødder i byen, spiller hans far.

Filmen instrueres af Niels Arden Oplev, og Anders W. Bertelsen er medinstruktør. Sidstnævnte spiller også gidselforhandler, og det var ham, der foreslog at lave filmen.

- Esben Smed var vores førstevalg til at spille filmen. Han har også en fysisk lighed med Daniel Rye. Med lodder og trisser fik vi det til at lykkes, så han også kunne være med i sidste sæson af tv-serien "Bedrag", fortæller Morten Kaufmann.

Der bliver filmet i Sverige, Aarhus, Odder, Jordan og Canada, og der er premiere i september næste år.

Film bruger forskellige værktøjer til at sikre et godt lys. Foto: Søren E. Alwan
I den grå stationcar sad Christiane Gjellerup Koch, der spiller mor til hovedrolleindehaveren. Foto: Søren E. Alwan
Christiane Gjellerup Koch spiller mor til den danske fotograf, og hun vil have sin søn hjem. Foto: Søren E. Alwan
Odder er valgt ud som scene, fordi det er en pæn provinsby. Foto: Søren E. Alwan
Lyset i en fiskevogn er ikke fra naturens side indrettet til filmoptagelser, så alt rettes til. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

René blev tilbageholdt for ikke at gå med mundbind: Hvor går grænsen for vagternes beføjelser?

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Annonce