Annonce
Aarhus

Filmselskab opførte Regina-bygningen

Ældre århusianere mindedes fortiden, da Bahne åbnede sin 20. butik.

AARHUS: Der var ældre århusianere blandt gæster og kunder, da Bahne torsdag åbnede butik i Regina-bygningen.

Mange talte om Harlekin-figuren og rotunden, som den står i. Nogle kunne huske, at de havde set deres første "forbudt for børn-film" i biografen

Bygningen er opført i 1921, og før det havde Frichs' Fabrikker ligget der, inden de i 1919 flyttede til Søren Frichs Vej, hvor der i dag er kontorer i de gamle bygninger, hvor togene blev lavet og repareret.

Regina-bygningen blev opført af A/S Fotorama. Den århusianske filmindustri gik godt og havde råd til at købe grunden i 1919. Bygningen blev tegnet af arkitekt Axel Johannes Høeg-Hansen, der også har tegnet Kunsthal Aarhus og stadionbygningen. Byggeriet kostede over fire millioner kroner.

Annonce

Regina-teatret

I Regina-bygningen skulle særligt A/S Fotoramas biograf, Regina-Teatret, være. Men der var også hotel, butikker, restaurant, selskabslokaler og kontorer. Biografsalen, som var Regina-teatrets centrum, havde 939 nummererede pladser, balkoner, loger og en kavalerloge til de fornemste gæster.

Billedhuggeren Svend Rathsack stod for dekorationerne i den store sal og den forgyldte Harlekin i rotunden.

Regina-Hotellet lå på første sal. Fra 1950'erne gik restauranten i Regina-komplekset under navnet Cozy Corner. Restauranten blev lukket i 1966. I 1981 blev bygningen solgt for 12 millioner kroner til Sparekassen SDS. Allerede året efter blev bygningen solgt til forsikringsselskabet Hafnia-Haand i Haand for 13,5 millioner kroner og gik derfor under navnet Hafniahus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce