Annonce
Aarhus

Finansiering af letbanen smuldrer - busser må bøde

Ny samlet plan for busser og letbane på vej. Letbanen skal finansieres af nedskæringer i buslinjerne.

Forudsætningerne holder ikke. Landets første letbane er på vej i Aarhus, og driften af den til cirka 45 mio. kr. om året skulle som udgangspunkt betales ved at nedlægge de busruter, hvor letbanen alligevel kører.

Logisk tænkt og begrundet. Der er bare et stort problem: Regnestykket holder alligevel ikke. Og det kommer til at betyde nedlægning af busruter andre steder i kommunen, fremgår det nu af et notat til byrådet, som er gået i gang med at lægge et (spare)budget for de kommende år.

For tiden arbejder Teknik og Miljøs afdeling for kollektiv transport med et forslag om at omlægge og reducere bustrafikken i Aarhus Kommune, så der samlet fjernes 80.000 bustimer om året.

Annonce

Det, mener forvaltningen, er fagligt forsvarligt i forhold til at afvikle rejser med kollektiv trafik og fortsat at tilbyde borgerne en busservice på »et rimeligt niveau«.

»For at opnå de 80.000 timer er vi tvunget til at kikke langt ud over letbanestrækningen for at finde timerne,« forklarer Rigmor Korsgaard, afdelingsleder for kollektiv transport.

Hun giver som et eksempel linje 1A, der kører hvert 10. minut på en del af letbanens kommende strækning. Hvis den nedlægges har man sparet 45.000 bustimer om året.

»Men hvis vi fjerner den helt bliver vi nødt til at finde en anden løsning i begge ender af ruten i Kolt-Hasselager og Trige.«

En anden måde at forstå besparelsen på 80.000 bustimer er, at det svarer til at nedlægge fire normale busruter med halvtimesdrift om dagen og timedrift aften og weekend. Foreløbig er planen at spare 65.000 timer på de gule bybusser og 15.000 bustimer på de blå, regionale ruter. Præcist hvilke ruter, der rammes ved man ikke endnu. Men der kommer et forslag fra forvaltningen til vinter og derefter en offentlig høring til foråret.

»Vi forventer, at byrådet kan vedtage en ny køreplan for letbane og busser inden sommerferien 2016. Planen skal træde i kraft i 2017,« siger Rigmor Korsgaard.

Reduktionen på de 80.000 timer er dog langt fra nok.

For oveni mangler der en finansiering i den kollektive på 24 mio. kr. Forvaltningen har dog en forventning om, at man med tekniske løsninger som forventede overskud på driften og besparelser på lån kan finde 16,5 mio. kr. Derefter mangler kun 7,5 mio. kr., som man nu har bedt byrådet om i de kommende budgetforhandlinger.

»Det er et rent politisk spørgsmål, hvad den økonomiske ramme bliver, og så må vi indrette os efter den,« fastslår Rigmor Korsgaard.

Endelig er kommunen på vej ud i en stor sparerunde, og her må man forvente, at den kollektive trafik skal spare ligeså meget som alle andre områder. Hvis det sker, kan der blive krav om at skære yderligere 9-10 mio. kr. i busdriften, erfarer avisen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Navne

Mindeord: Aase sad altid ved sit havnehus og nød morgenolen

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce