Ny samlet plan for busser og letbane på vej. Letbanen skal finansieres af nedskæringer i buslinjerne.
Forudsætningerne holder ikke. Landets første letbane er på vej i Aarhus, og driften af den til cirka 45 mio. kr. om året skulle som udgangspunkt betales ved at nedlægge de busruter, hvor letbanen alligevel kører.
Logisk tænkt og begrundet. Der er bare et stort problem: Regnestykket holder alligevel ikke. Og det kommer til at betyde nedlægning af busruter andre steder i kommunen, fremgår det nu af et notat til byrådet, som er gået i gang med at lægge et (spare)budget for de kommende år.
For tiden arbejder Teknik og Miljøs afdeling for kollektiv transport med et forslag om at omlægge og reducere bustrafikken i Aarhus Kommune, så der samlet fjernes 80.000 bustimer om året.
Det, mener forvaltningen, er fagligt forsvarligt i forhold til at afvikle rejser med kollektiv trafik og fortsat at tilbyde borgerne en busservice på »et rimeligt niveau«.
»For at opnå de 80.000 timer er vi tvunget til at kikke langt ud over letbanestrækningen for at finde timerne,« forklarer Rigmor Korsgaard, afdelingsleder for kollektiv transport.
Hun giver som et eksempel linje 1A, der kører hvert 10. minut på en del af letbanens kommende strækning. Hvis den nedlægges har man sparet 45.000 bustimer om året.
»Men hvis vi fjerner den helt bliver vi nødt til at finde en anden løsning i begge ender af ruten i Kolt-Hasselager og Trige.«
En anden måde at forstå besparelsen på 80.000 bustimer er, at det svarer til at nedlægge fire normale busruter med halvtimesdrift om dagen og timedrift aften og weekend. Foreløbig er planen at spare 65.000 timer på de gule bybusser og 15.000 bustimer på de blå, regionale ruter. Præcist hvilke ruter, der rammes ved man ikke endnu. Men der kommer et forslag fra forvaltningen til vinter og derefter en offentlig høring til foråret.
»Vi forventer, at byrådet kan vedtage en ny køreplan for letbane og busser inden sommerferien 2016. Planen skal træde i kraft i 2017,« siger Rigmor Korsgaard.
Reduktionen på de 80.000 timer er dog langt fra nok.
For oveni mangler der en finansiering i den kollektive på 24 mio. kr. Forvaltningen har dog en forventning om, at man med tekniske løsninger som forventede overskud på driften og besparelser på lån kan finde 16,5 mio. kr. Derefter mangler kun 7,5 mio. kr., som man nu har bedt byrådet om i de kommende budgetforhandlinger.
»Det er et rent politisk spørgsmål, hvad den økonomiske ramme bliver, og så må vi indrette os efter den,« fastslår Rigmor Korsgaard.
Endelig er kommunen på vej ud i en stor sparerunde, og her må man forvente, at den kollektive trafik skal spare ligeså meget som alle andre områder. Hvis det sker, kan der blive krav om at skære yderligere 9-10 mio. kr. i busdriften, erfarer avisen.