x
Annonce
Danmark

Finanslovspenge sikrer økonomisk ro til sociale organisationer

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Fremtiden for sociale projekter og organisationer har været usikker, siden at satspulje blev nedlagt.

Efter at den milliardstore statspulje blev nedlagt, har fremtiden for en række sociale organisationer været usikker.

Annonce

På finansloven er der afsat 25 millioner kroner, som skal holde hånden under nogle af de organisationer, som hjælper psykisk sårbare, hjemløse og mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb.

Fredag formiddag er regeringen sammen med partierne SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet blevet enige om, hvordan pengene skal udmøntes.

- De her organisationer kan se frem til ikke at hoppe fra tue til tue og leve med den usikkerhed, der har været, siger socialminister Astrid Krag (S).

I 2018 besluttede et flertal i Folketinget at lukke satspuljen, som i årevis har givet milliarder til en lang række indsatser, initiativer og projekter.

Det er specielt for socialt udsatte, men også inden for eksempelvis sundhed, handicappede og ældre.

Tanken var, at vedvarende og langvarige indsatser skulle på finansloven. Nye, kortere projekter skulle finansieres af den såkaldte sociale reserve.

Hvordan rammerne for den fremtidige finansiering af socialpolitikken skal se ud, er dog stadig usikker.

Med de 25 millioner opnår 18 projekter permanent støtte.

Det er blandt andet Livslinien, Kvinfo, Gadejuristen og Kirkens Korshærs Natcafé.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Politisk flertal vil fjerne minister fra forhandlinger om hjælpepakke til kulturlivet

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce