Annonce
forside

Finansminister: Kommuners udligning skal på plads efter valget

Det skal stå øverst på en kommende regerings dagsorden at få forhandlet en udligningsreform for kommunerne på plads, lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V).

Det bliver topprioritet at få udligningsreform på plads hurtigt efter folketingsvalg, siger Kristian Jensen.

Det er afgørende, at der bliver lavet en reform af det kommunale udligningssystem efter næste folketingsvalg.

Det siger finansminister Kristian Jensen (V), da han torsdag taler ved Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg.

- Det er en tvungen opgave for regeringen efter næste folketingsvalg at få lavet en reform, der får rettet op på de skævheder og fejl, der er.

Han forventer, at en reform af systemet, der omfordeler 17 milliarder kroner, kan være på plads i god tid inden næste kommunalvalg.

Det var forventningen, at en reform af udligningssystemet kunne været lavet sidste år.

Men det lykkedes ikke regeringen at komme i mål med opgaven, erkender finansministeren.

- Jeg stod her for et år siden og lovede, at der kom en god justering af udligningen, som ville blive leveret af økonomi- og indenrigsministeren. Jeg lovede lidt for meget.

En rundspørgeundersøgelse viser ifølge nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at 94 procent af lokalpolitikerne efterlyser en justering af omfordelingsnøglen.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) siger til bladet, at kommunerne selv må komme ind i kampen og finde fælles fodslag om en løsning.

Men det er urealistisk, lyder det fra formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

- Det er helt entydigt Folketingets opgave at lave en reform. Det kan man ikke bede kommunerne om at gøre, siger KL-formanden foran de forsamlede kommunalpolitikere i Aalborg.

Interesserne i kommunerne er så forskellige, at kommunerne aldrig ville kunne enes om at pege på en løsning, påpeger han.

Bundsgaard erkender, at man næppe kan lande en løsning, alle er tilfredse med.

- Det er bedre at få lavet et udligningssystem, som alle selvfølgelig ikke bliver begejstret for, men som er mere retfærdigt end det, vi har i dag.

Også SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, og DF's finansordfører, René Christensen, er enige i, at en udligningsreform er en opgave for den kommende regering, og at det vil være umuligt at gøre alle kommuner tilfredse.

- Men der er et behov for, at der sker en omfordeling, og det system, vi har i dag, er forældet, siger René Christensen (DF).

Ifølge Marianne Jelved (R) er det af samme årsager helt afgørende, at et bredt flertal i Folketinget står bag en kommende reform.

Kommunaløkonomisk Forum er det årlige møde for kommunale topfolk forud for forårets forhandlinger mellem kommuner og regeringen om næste års økonomi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce