x
Annonce
Danmark

Finansministeren lægger sig fladt ned efter regnefejl

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Finansministeriet gav forkerte tal om EU's budget til Europaudvalget. Ministeren beklager dybt til udvalget.

Finansminister Nicolai Wammen (S) må fredag finde den store pose med beklagelser frem over for Europaudvalget, efter at Finansministeriet havde sendt forkerte tal om det EU-budget for 2020, som Danmark stemte nej til.

Regnefejlen betød, at det lignede, at EU's budget for 2020 var EU's budgetlov. Men det var det ikke. Og flere medlemmer af udvalget mener, at regeringen kun havde mandat til at stemme nej, hvis budgettet var over loftet.

- Finansministeriet lavede desværre en menneskelig fejl. Det er dybt beklageligt. Finansministeriet har undskyldt over for mig. Og jeg vil gerne undskylde over for udvalget.

- Det materiale, vi sender, skal selvfølgeligt være korrekt. Vi lægger os fladt ned, siger finansminister Nicolai Wammen (S) Europaudvalget.

Folketinget gav ifølge flere medlemmer af Europaudvalget regeringen mandat til at stemme nej, hvis budgettet overskred udgiftsloftet. Men det gjorde det altså ikke, selv om en regnefejlen fik det til at se sådan ud.

- Der undrer os. Vi havde et mandat tilbage i august, hvor der var lagt afgørende vægt på, at budgettet holdt sig inden for rammen. Og det gør det jo, siger Konservatives Karina Ammitzbøll, mens Radikale Venstres Jens Rohde tidligere har sagt:

- Regeringen går imod sit eget forhandlingsmandat. Man lægger afgørende vægt på, at man holder sig inden for rammen. Og det holder budgettet sig indenfor.

Denne fredag modtog han finansministerens undskyldning og fastholder, at han synes, at regeringen skulle have stemt ja til EU's budget.

Finansminister Nicolai Wammen sagde dog, at det ikke var regnefejlen, der gjorde, at regeringen stemte nej til EU's budget.

- Det har på intet tidspunkt været opfattet sådan af os, at budgettet ikke lå inden for budgetrammen.

- Den vigtigste grund til, at vi stemte nej var, at rådet (EU's finansministre) næsten ingen indrømmelser fik i forhandlingerne, siger Nicolai Wammen.

Han fortæller, at EU's budget for 2020 lægger op til stigende udgifter til administration, flere ansatte og flere andre ting, regeringen er imod.

- Der kan opstå situationer, hvor regeringen forvalter sit oplæg bedst ved at stemme nej. Også selv om der ikke er brudt en del, der er lagt afgørende vægt på.

- Det må være en vurdering af det samlede mandat, der gør sig gældende. På mange punkter var EU's budget på linje med Danmarks ønsker, men på andre punkter så langt fra, at vi samlet måtte stemme nej, siger Nicolai Wammen (S).

/ritzau/

Starter omkring 11:15
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce