Annonce
Erhverv

Finansordfører om Danske Banks egen undersøgelse: - Det lugter langt væk af et cover-up

SF's finansordfører Lisbeth Bech Poulsen så gerne, at vi i Danmark fik en mere vandtæt whistleblower-ordning. Arkivfoto: Torkil Adsersen / Ritzau Scanpix

SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, har i løbet af det seneste halvandet år indkaldt til otte samråd og har stillet 150 spørgsmål om hvidvaskskandalen. Avisen Danmark ringede til hende for en reaktion.

Annonce

Onsdag blev Danske Banks egen undersøgelse af hvidvaskskandalen offentliggjort, og en af konsekvenserne bliver, at Danske Banks administrerende direktør, Thomas Borgen stopper. "Selvom den eksterne advokatundersøgelse konkluderer, at jeg har levet op til mine juridiske forpligtelser, mener jeg, det rigtige for alle parter er, at jeg fratræder," udtalte han i en selskabsmeddelelse.

Lisbeth Bech Poulsen, er du tilfreds med undersøgelsen?

- Jeg synes nærmest, det er en skammens dag for vores retssystem og for vores tilgang til lighed for loven. Det her lugter langt væk af et cover-up. Jeg vil simpelthen bruge så stærkt et ord, fordi Thomas Borgen blandt andet har sagt, at han ikke kunne forestille sig, at der var nogen i banken, der havde viden om det her. Men det er efterhånden blevet afdækket ret grundigt, at det har været oppe på møder, man blev advaret af en whistleblower og bankens egen revisionschef.

Er det sagens kerne for dig?

- Det er flere ting, og der er så mange ubesvarede spørgsmål, for sagen er kun vokset, jo længere tid der er gået. De beløb, vi hører om nu, er jo fuldstændig svimlende høje beløb. Det her er en af de største hvidvaskskandaler i europæisk historie. Det kan påvirke ikke bare resten af det finansielle system, men også den danske økonomi, fordi omverdenen får et andet syn på Danmark. Allerede nu har de internationale ratingbureauer varslet, at det vil gå ud over Danmarks rating, så det har en helt konkret betydning i forhold til, hvad man for eksempel skal betale for et lån.

Hvad kan man gøre fremadrettet?

- Vi har sammen med blandt andet erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) den seneste måned arbejdet på en hvidvaskstrategi. Fra SF's side har vi været optagede af, at vi både skal sikre ressourcer nok til finanstilsynet og bagmandspolitiet, men også at vi skal have noget mere vandtæt whistleblower-beskyttelse. Det har med den her sag vist sig, at de whisteblower-regler, vi har, ikke er gode nok.

Og hvad med os almindelige danskere, skal vi holde op med at bruge Danske Bank?

- Hvis jeg selv havde Danske Bank, så ja. Men det er ikke op til mig at bestemme. Mit job er først og fremmest at kigge på, hvor vi kan gøre lovgivningen bedre og insistere på, at der skal være lighed for loven. Du skal ikke behandles anderledes, bare fordi du er en stor bank. Hele forløbet med hvidvasksagen har simpelthen krænket min retsfølelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce