Annonce
Debat

Find en langsigtet løsning

<p>handicappede handicap varig løsning penge budget nex</p>

Voksenhandicap-området i Aarhus Kommune er ude i et voldsomt stormvejr.

Annonce
Alene i år kommer der til at mangle knap 50 mio. kr. på budgettet. Og kommunens egen analyse viser, at der i 2020 vil være oparbejdet et underskud på omkring 100 mio. kr. - hvis tingene fortsætter, som de gør nu. Det er fuldstændig uacceptabelt - både for de borgere og deres pårørende, som kommer til at mærke det på deres egen krop. Men også for de medarbejdere, der arbejder på området. Endelig er det en hel uholdbar politisk situation, at der hver eneste år skal være disse politiske tovtrækninger for at få budgettet til at nå sammen.
Det er fint, at socialrådmand Thomas Medom (SF) nu beder byrådet om at tilføre voksenhandicap-området 40 mio. kr. ekstra i indeværende budgetår for at minimere underskuddet. Men problemet er, at det er ren symptombehandling, fordi problemerne ligger et helt andet sted. Borgmesterens afdeling og socialforvaltningen har lavet en analyse, der med al ønskelig tydelighed fastslår problemets omfang. Analysen viser, at aktivitetsniveauet er steget med 20 procent på enkelte områder siden 2011 målt på antal personer, der har behov for støtte. Uden at økonomien er fulgt med.Samtidig viser den samme analyse, at udgiften til den enkelte borger med udviklingsforstyrrelser er faldet med 23 procent fra 2011 til 2015. Og at Ankestyrelsen i stigende grad underkender serviceniveauet i Aarhus Kommune og fastslår, at kommunens voksne borgere med handicap ikke får deres mest basale behov dækket. Det er ganske enkelt hverken rimeligt eller værdigt.
Derfor er mit krav til politikerne, at de nu finder en langsigtet løsning, som én gang for alle kan være med til at sikre, at der kommer styr på området. Allerede sidste år erkendte politikerne i budgetforliget for 2016, at der var store problemer med at få budgettet til at hænge sammen.
Jeg vil derfor opfordre politikerne til at indføre en ny budgetmodel, som tager højde for den demografiske udvikling og det faktum, at der i fremtiden kommer flere borgere med handicap i kommunen. Hvis politikerne indfører den model, så kan de sikre sig, at de økonomiske ressourcer bliver tildelt i takt med, at antallet af borgere med handicap stiger. Og så kan politikerne fremadrettet undgå de ubehagelige hovsa-løsninger. Borgerne med handicap kan se frem til, at de igen får mulighed for at leve et værdigt liv. De pårørende kan få genoprettet tilliden til politikerne og det danske velfærdssystem. Og så kan kommunen også overholde lovgivningen på området. Hvilket jo ikke er uvæsentligt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce