Annonce
Livsstil

Find nyt mod i billig hvidvin

Arkivfoto: Colourbox
Lyset og fuglene kommer igen, lovede statsministeren og forlængede nedlukningen af Danmark. Mens vi venter på bedre tider, holder vi humøret oppe med god vin til gode priser.

Nogle læsere erindrer måske, at vi for otte måneder siden bragte anbefalinger til vine, som kunne løfte humøret under forårets nedlukning af Danmark. Nu, midt i endnu en (forlænget) nedlukning er det nok på plads med flere tips til at holde humøret oppe, indtil forårsvejret og vaccinerne viser deres effekt. I dag gælder det tre hvidvine, der højst koster 50 kroner flasken.

For vi skal som bekendt lade være med at rejse nogen som helst steder hen i verden, og med den nuværende usikkerhed om vaccinepas og virusmutationer kan man godt tvivle på, at sommerferien kommer til at byde på solskin under sydligere himmelstrøg.

Netop på Sydeuropas utallige barer og restauranter er ”frutti di mare”, ”fruits de mer” - alt godt fra havet - en populær servering. Det kan være en flot tallerken, og så er der som regel noget for enhver smag, hvis man holder af fisk og skaldyr. Det samme kan siges om den østrigske hvidvins-variant ”gemischter satz”, en vin blandet af flere druesorter, hvor antallet af druesorter og hver sorts andel af vinen er helt op til vinbonden - eller rettere, vinmarken.

Det kan lyde temmelig laissez-faire-agtigt for et land med en så gennemreguleret vinbranche som Østrig, men årsagen til, at der kan vokse forskellige druesorter i samme mark, uden nogen form for angivelse af de enkelte planters ophav, skal man finde længere tilbage i historien end i forbindelse med den moderne østrigske vinlovgivning, som blev indført efter glykol-snyderiet i 1985.

At sætte forskellige sorter sammen i vinmarken var en forsikring, som blev brugt i mange vindyrkende områder og ikke kun i Østrig, fordi man aldrig kunne vide sig sikker på, hvordan vejret blev i løbet af vækstsæsonen. Hagl eller frost i det sene forår kunne skade de planter, som havde sat skud eller blomsterstande, mens senere blomstrende sorter tog mindre skade.

Stærk varme eller megen regn kunne også påvirke planterne forskelligt, men ved at have et miks i marken havde man en vis sikkerhed for, at i hvert fald nogle af druerne modnede ordentligt, og at den samlede most fra alle druerne kunne bruges til en drikkelig vin. Samtidig var man ikke altid så stærk ud i ampelografien (læren om vinplanter, druesorter og deres kendetegn), og derfor blev der også ufrivilligt sat forskellige sorter i markerne.

Med Sant Thias Gemischter Satz, som Rema 1000 sælger for 50 kroner, i glasset må man glæde sig over, at traditionen er blevet bibeholdt og ikke kun i Wien, hvor Wiener Gemischter Satz i dag er en selvstændig appellation med krav til sammensætning, tørhed og alkohol. Det fremgår hverken af vinens etiket eller af hjemmesiden, der hører til Sant Thias-serien, hvilke druer der indgår i vinen.

Men Weingut Frank, som laver vinene med navnet Sant Thias, sælger også vine med vingårdens navn på etiketten, og i den gemischter satz, som Weingut Frank fremstiller, indgår welschriesling, grüner veltliner, weissburgunder, traminer og muskateller. Fra en 60 år gammel vinmark er skud fra de bedste planter blevet dyrket til nye vinplanter, som er sat i en mark ved byen Herrnbaumgarten få kilometer fra grænsen til Tjekkiet. Et kvalificeret gæt er derfor, at det er cirka de samme sorter, som bruges til Sant Thias-udgaven.

Annonce

Under halv pris

I Bilka fandt jeg forleden en albariño fra Rías Baíxas sat ned fra 89 til 39 kroner. Et naturligt spørgsmål er, om vinen enten er blevet for gammel eller har været over-prissat? Det var en 2018, så alderen burde endnu ikke tynge vinen, og det gør den heller ikke. Albariño fra Galicien i det nordvestlige, kølige hjørne af Spanien skal have friskhed, lysende klar frugt og en tydelig syre, og i dette tilfælde kan der sættes flueben i de fleste kasser.

Vinen står svagest på mængden af ung frugt; den er pakket godt ind i oste-noter og syrlig yoghurt, hvilket kunne indikere, at den har gennemgået i hvert fald en delvis malolaktisk gæring, som omdanner æblesyre til ”blødere” mælkesyre. En del producenter lader også vinene ligge sammen med gærresterne for at opnå en rundere vin med mere fylde - det medvirker desuden til at holde vinen frisk, indtil den skal tappes på flasker - men Medusa, som vinen i dagens test hedder, er ifølge aftapperen, det store eksportfirma Félix Solís, blot gæret på ståltank.

Albariño hører stadig til minoriteten i supermarkederne, så besøg en vinhandler og spørg efter vinene. Dem, der har lagret med gærrester, har ofte tilføjelsen ”sobre lias” på etiketten.

Annonce

Mere tysk bib, tak

Der er en grænse for, hvad man kan forlange af en vin med en flaskepris på 37,50 kroner, men Roman Graeffs treliters bag in box-riesling har været mere overbevisende i tidligere årgange. Den moderate syre er svagheden i vinen; den plejer at stå skarpere, og hvis man er forfalden til tør, tysk riesling, vil man savne syren.

Når det er sagt, leverer vinen en godkendt oplevelse, og man er ikke i tvivl om, at der er riesling fra et af Tysklands varmeste områder i glasset med en mellemfyldig krop, der har tydelig frugtsødme med fersken, pære og melon.

Og overordnet set er det bare rart, at det lader sig gøre at få tysk riesling som bag in box i Danmark. Der måtte gerne komme mere af det på hylderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Inges køkken: Bagt fetapasta

AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce