Annonce
Kultur

Finurlig genbrug i Mö & Flös

<p>Det er primært tøj til piger og kvinder, der hænger på stativerne i Mö &amp; Flös. Og noget af det er designet af TEKO-studerende.</p>

En ungdommelig genbrugsbutik i historiske lokaler. Det er den charmerende cocktail hos Mö & Flös i Mejlgade.

Annonce

Med sin kulturelle sjæl og farverige udstråling har Mejlgade altid været en mangfoldig del af Aarhus. Her finder man blandt andet nogle af byens ældste bygninger, og en af dem ligger i nummer 19. Det var her, på hjørnet af Graven, at Mö & Flös for godt et år siden flyttede ind. Og det blev gaden ikke mindre interessant af.

Den grønne disk og hylderne i butikken stammer fra den lange årrække, hvor Mejlgade 19 husede en malerforretning. Lokalerne er bevaringsværdige, og det giver butikken et hyggeligt historisk præg.
Annonce

Fællesskab og redesign

Kirkens Korshær og Christianskirken skabte og udviklede idéen til den utraditionelle genbrugsbutik i fællesskab. Ønsket var at skabe en forretning drevet af unge frivillige, som havde kreativitet og fællesskab i højsædet.

Mö & Flös

  • Mejlgade 19,
  • 800 Aarhus C
  • Tlf.: 86125666
  • www.facebook.com/MoFlosGenbrug
  • www.instagram.com/moflosgenbrug
  • Åbningstider: Man-fredag 11-18
  • Lørdag 11-14
Mö & Flös har en særlig aftale med TEKO, så nogle af mode- og designelevernes projekter havner i butikken.

Der er cirka 40 frivillige, som kommer mere eller mindre fast og hjælper i butikken. Og i Mö &Flös er der plads til alle, som har lyst til at bidrage.

Mö og Flös holder til i en af Aarhus? ældste bygninger. Netop derfor er de historiske lokaler fredet.

»Mö & Flös er en genbrugsbutik, men den er meget mere end det. Vi går meget op i at redesigne tøjet og give tingene et nyt pift. Og det handler om at hygge sig og nyde samværet og fællesskabet,« siger Line Hede, der har været frivillig i butikken, siden den åbnede.

Hvis du vil sende postkort med stil, kan du hente inspiration i Mö & Flös.

Hun forklarer, at der hver uge er værksteder, workshops eller andre arrangementer, som man kan komme ind fra gaden og deltage i.

Trommer, støvsugere og tepotter omdannet til loftslamper. Det er den finurlighed, der kendetegner Mö & Flös.
Annonce

Alternative loftslamper

Man mærker med det samme, at det er en anderledes genbrugsbutik, der holder til i den gamle bygnings fredede lokaler. I mange år husede bygningen en malerforretning, og de bevarede diske og hylder skaber en hyggelig antikvarisk stemning.

Det historiske præg brydes dog af de mange nye og alternative genstande, der fanger opmærksomheden i rummene. Støvsugere, trommer og tepotter er omdannet til loftslamper. Der hænger TEKO-designet tøj på stativerne, og en vinylplade-taburet springer pludselig i øjnene.

Ud over Line Hede møder Stiftens udsendte TEKO-praktikanten Christina Svane Pedersen og den frivillige hjælper Kresta Møller Christensen. De er i gang med at sætte skilte og pris på en masse tøj, som butikken hentede til second hand-markedet Mega Kup i Turbinehallerne. Det er blandt andet dér, meget af tøjet kommer fra, fortæller praktikanten.

»Folk får sjældent solgt alle deres ting, og så spørger vi, om vi må få resten, hvis de alligevel ikke skal bruge det. Meget af det er i god stand, og jeg tror, vi havde 20 sække med derfra i går,« siger Christina Svane Pedersen, som påpeger, at der overvejende er tøj til piger og kvinder i butikken.

Annonce

Altid brug for brugte ting

Den resterende del af tøjet, og de fleste andre genstande i butikken, er primært udvalgt blandt de brugte sager, Kirkens Korshær får indleveret. Men folk kommer også ind fra gaden og afleverer ting, og det opfordrer Line Hede århusianerne til at blive ved med.

»Vi tager gerne imod ting, som folk ønsker at skille sig af med, og som vil kunne glæde andre. Og hvis vi ikke lige har plads i butikken, sender vi det videre til en anden genbrugsbutik. Det skal nok komme nogen til gavn - og så er det jo ikke mindst godt for miljøet,« pointerer Line Hede.

Hun fortæller, at den ene halvdel af overskuddet går til Kirkens Korshær, mens den anden halvdel går til Christianskirken, der bruger dem på sociale tiltag i sognet.

Annonce

Strikkeklub og teknikloge

Mö & Flös har en aftale med TEKO, så nogle af elevernes projekter bliver doneret til butikken. Og det samarbejde er de frivillige glade for. Dels er tøjet flot og anderledes, og dels udbreder det kendskabet til butikken, så flere kan blive en del af fællesskabet.

Hver anden mandag mødes en strikke- og hækleklub i butikken, og hver tirsdag er der en lille kreativ workshop. Én gang om måneden afholdes der et større arrangement med en særlig kreativ gæst. Alle interesserede er velkomne til at deltage i begivenhederne, og man må også gerne komme ind på andre tidspunkter og kaste sig over et projekt.

Line Hede fortæller, at der også er en såkaldt "teknikloge", som indimellem mødes i butikken. De hjælper hinanden med at give gamle retro-radioer og andet apparatur en kærlig hånd. "Logen" er helt åben for nye medlemmer, for der er en masse elektronik af ældre dato, som venter på at blive hip og moderne igen.

Annonce

Butik uden ø'er

Man får ikke rabat på de brugte ting, fordi man hjælper til i butikken. Men priserne er så lave, er det heller ikke er nødvendigt, siger Line Hede med et smil.

Hun beskriver Mö & Flös som en "finurlig" butik - og det vidner ikke mindst navnet om.

»Det skulle signalere, at det er en kreativ genbrugsbutik, der også henvender sig til unge mennesker. Og så syntes vi, det skulle være lidt anderledes end de almindelige ø'er,« griner Line Hede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce