Annonce
Debat

Fire år med en gal gentænkning: Lad os få de handicappede borgere i centrum igen

"Den neuropædagogiske viden og faglighed, vi var så stolte af, opbygget gennem mange år, er i fare for at smuldre på grund af ovennævnte. Personalet går nu ofte alene på arbejde, hvilket gør, at nærvær, faglighed og arbejdsmiljø er sat på en hård prøve", skriver Lizette Malling Andersen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

DEBAT: "Gentænk voksenhandicap og fælles fagligt fundament" blev det nye mantra i Aarhus Kommune for ca. fire år siden. Borgeren skulle være i centrum og have let adgang til bl.a. sagsbehandlere, som skulle være tilgængelige i nærmiljøet.

Inden da arbejdede jeg i et velfungerende bofællesskab for senhjerneskadede. Stedet var kendt for et højt fagligt niveau og en hverdag med tid til den enkelte beboer og fællesskabet. Personalet var fagligt knyttet til bostøtteordningen og to andre bofællesskaber for senhjerneskadede.

På trods af indsigelser blev vi med et penselstrøg skilt ad og skulle nu arbejde i nye borgercentre geografisk opdelt. Vi blev en del af en ny kultur med andre bofællesskabsborgere med helt andre diagnoser.

Annonce

I de fire år, der er gået, har jeg oplevet seks lederskift og nednormering fra fem til fire personaler. Også de ekstrabevillinger (timer) på særligt sårbare borgere, vi havde, blev en del af den lavere normering. Vi fik færre vikartimer. Desuden blev det svært ved at få kontakt med de skiftende sagsbehandlere.


Tiden kan desværre ikke rulles tilbage. Men lad os få borgerne i centrum igen. Dette starter bla. med en ordentlig normering. Det giver tid til stabilitet, faglighed og det nærvær, som borgerne i den grad efterspørger og har brug for.


Den neuropædagogiske viden og faglighed, vi var så stolte af, opbygget gennem mange år, er i fare for at smuldre på grund af ovennævnte. Personalet går nu ofte alene på arbejde, hvilket gør, at nærvær, faglighed og arbejdsmiljø er sat på en hård prøve.

Jeg læser i Århus Stiftstidende 6. juni i artiklen "Plejen halter, økonomien bløder, og forældrene er slidt op" udtalelser om, at "området er fuldstændig udsultet", at "der ikke er et økonomisk fundament at arbejde på".

På vores sted har vi allerede mærket, hvordan man forsøger at lappe ved at flytte rundt på ressourcerne, så vores tilbud i den grad er blevet ringere. Alle på stedet kan mærke det, men ingen andre interesserer sig for det, så længe stedet er godkendt af tilsynet.

Det bør være en politikeropgave at sikre en forsvarlig indsats. Men det må ikke gå ud over de steder, hvor det er lykkedes gennem mange år at have borgeren i centrum.

Tiden kan desværre ikke rulles tilbage. Men lad os få borgerne i centrum igen. Dette starter bla. med en ordentlig normering. Det giver tid til stabilitet, faglighed og det nærvær, som borgerne i den grad efterspørger og har brug for.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce