Annonce
Aarhus

Fire Aarhus-klubber vil lave miljøvenlige kunstgræsbaner

To politikere og to fodboldledere på jagt efter kunstgræs Fra venstre Hans Skou (V), Morten Mølgaard fra AIA-Tranbjerg, Morten Højen Larsen fra Skødstrup SF Fodbold og Gert Bjerregaard (V). Foto: Hans Petersen
Annonce

AARHUS: Alternativt, mere miljøvenligt kunstgræs er på vej ind i århusianske fodboldklubber. Endnu findes ingen baner i kommunen uden det såkaldte gummigranulat, der gør banen behagelig at løbe på og regulerer boldens opspring.

Granulaten er rasp fra brugte bildæk. Den er derfor forurenet, og gummiet indeholder mikroplast.

Rådmand for Kultur og Borgerservice, den radikale Rabid Azad-Ahmad, er ude med gaver til dem, der vil lave baner uden granulat, og to klubber har henvendt sig til kommunen om at få del i tilskuddet. Herudover har endnu to tidligere vist interesse for den alternative løsning.

Rådmanden har en pulje på fire millioner kroner. Herfra kan hver af de otte klubber, der lige nu har fået tilsagn om de sædvanlige 3,1 millioner kroner fra kommunen, søge om yderligere en halv million kroner, hvis de laver en miljøvenlig løsning.

Otte baner på vej

Disse klubber har fået et tilsagn fra Aarhus Kommune om 3,1 millioner kroner til en fodboldbane af kunstgræs, hvis de kan finde de resterende penge og vise en plan for driften.

Lystrup IF, Fuglebakken KFUM, AIA-Tranbjerg, Skødstrup SF, TMG i Mårslet, Stavtrup IF, VSK Aarhus og Kolt-Hasselager IF.

Annonce

Søgte straks

I Lystrup IF blev de begejstrede, da de så muligheden for tilskud.

- Vi søgte straks, vi havde set nyheden i Århus Stiftstidende, siger Torben Märcher, der er projektleder på banen. Den skal placeres der, hvor klubben lige nu har en grusbane og får led-lys, der kun rammer banen og derfor ikke vil genere de nærmeste naboer.

Stavtrup Fodbold arbejder også med en alternativ løsning uden gummigranulat som såkaldt infill. Klubben har tidligere spurgt om mulighed for tilskud og har nu fået svar fra rådmanden på henvendelsen om kommunal støtte.

AIA-Tranbjerg og VSK i Vejlby har tidligere oplyst, at klubberne undersøger muligheder for alternative løsninger.

Annonce

Andre muligheder

De alternative, miljøvenlige baner uden gummigranulat har et meget tættere græstæppe - af plasticgræs. Derfor er de dyrere end de nuværende. I Fredriksstad i Norge er der baner, som de voksne spillere har kasseret, fordi de ikke kan stå fast på dem. Men det kan højst sandsynligt ændres ved, at det stødabsorberende lag under banen bliver tre cm højt i stedet for en cm. I Tyskland og Holland fungerer tilsvarende baner med det højere underlag.

Som infill kan blandt andet også bruges såkaldt "grønt granulat", der er lavet af afklip af græsset fra nedslidte kunstgræsbaner. Kork er også en mulighed, men det er ikke velegnet i Danmark, fordi det bliver hårdt, når det fryser. Det giver en hård og glat bane.

Øvrige klubber, som har fået løfte om kommunalt tilskud på 3,1 millioner kroner og endnu ikke har lavet banerne, er Fuglebakken KFUM, TMG i Mårslet, VSK i Vejlby, Skødstrup IF og Kolt-Hasselager.

Torben Märcher er projektleder for Lystrup IFs kunstgræsbane. Han har søgt penge til en miljøvenlig bane. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Det går igen den forkerte vej: Stor stigning i antallet af smittede i Aarhus

Annonce