Annonce
Debat

Fire byrødder undrer sig: Er man virkelig en hykler, hvis man er modstander af havneudvidelsen?

"Der er mange havne i Danmark, som har overskudskapacitet, og man må derfor spørge sig selv, om det giver mening at omlade godset i Aarhus og herfra videredistribuere det på CO2-tunge lastbiler til andre havnebyer og deres oplande", skriver Metin Lindved Aydin, Henrik Ahrens, Jakob Søgaard Clausen og Thure Hastrup. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: Det er blevet kaldt en uhellig alliance, at Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre har udfærdiget et fælles beslutningsforslag, der skal afsøge mulighederne for en alternativ havneudvidelse. Man kunne også kalde det et meget bredt funderet bud på at nå frem til en løsning, der er god for århusianerne, som jo er tydeligt skeptiske overfor havneudvidelsen.

For nylig blev der her i avisen, i en kommentar af journalist Jesper Bech Pedersen, føjet endnu en negativt ladet betegnelse på skeptikerne. De blev nu også kaldt hyklere. Man måtte forstå, at behovet for havneudvidelsen var affødt af århusianernes eget forbrug, stod der i kommentaren.

Men det er ikke korrekt: Aarhus Havn modtager omtrent 70 procent af al containertrafik til Danmark, og det distribueres derefter til hele Danmark. Behovet for havneudvidelsen handler derfor ikke om århusianernes lokale behov, men kun om at øge bundlinjen på Aarhus Havn.

Annonce

Der er mange havne i Danmark, som har overskudskapacitet, og man må derfor spørge sig selv, om det giver mening at omlade godset i Aarhus og herfra videredistribuere det på CO2-tunge lastbiler til andre havnebyer og deres oplande. Økonomisk mening, ja helt sikkert. Men miljømæssigt, klimamæssigt og med hensyn til naturoplevelsen ved Aarhusbugten, nej overhovedet ikke.

Af respekt for århusianerne ønsker vi alternativer fremlagt, så der er flere forslag at tage stilling til med hensyn til havneudvidelsen.

Det er desuden vigtigt at huske på, at alle aktiviteterne på havnen ikke kun handler om containere og godstransport. Som flere har påpeget, er der også virksomheder, som ikke direkte er havnerelaterede, og som ikke har noget med danskernes forbrug at gøre. Med andre ord: Det handler om at udnytte pladsen bedst muligt.

Som mange andre har vi fire politikere også et ønske om at reducere det massive overforbrug, øge genbrug og genanvendelse og købe mere lokalt. Vi har nok forskellige ideer og holdninger til, hvorfor og hvordan det kan ske. Men med det udgangspunkt kan vi godt erklære os enige i pointen om at tænke på dét, når man køber ind. Det godtgør dog stadig ikke en massiv udvidelse af havnen.

Nej, af respekt for århusianerne ønsker vi alternativer fremlagt, så der er flere forslag at tage stilling til med hensyn til havneudvidelsen. F.eks. at bulk flyttes til Grenaa, hvilket vil give plads til flere containere i Aarhus. Vi må jo gerne indtænke, hvad der er godt for hele regionen og ikke kun for havnen som selskab.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

Annonce