Annonce
Danmark

Fire hovedstadsborgmestre om oprøret fra provinsen

Har provinsborgmestrene grund til at være sure over, at kommunerne i hovedstaden fordeler penge mellem sig selv? Ikke hvis man spørger borgmestrene, der er med i hovedstadsudligningen.

Annonce

1. Jens Ive (V), Rudersdal: - Vi er den rige onkel

- Rudersdal betaler i forvejen 700 millioner kroner til landsudligningen, og det gør vi med glæde i respekt for, at vi skal have balance i Danmark. Når provinsborgmestrene brokker sig over vores hovedstadsudligning, er det bare en gammel italesættelse af, at vi i hovedstadsområdet er den rige onkel. Det er vi også, men vi betaler altså samlet over 10 milliarder til resten af landet. Kommunerne i provinsen bruger mange af deres penge på erhvervsindsatser i stedet for på velfærd, så det handler altså også om, hvordan de prioriterer.

Annonce

2. Steen Christiansen (S), Albertslund: - Vi skal forhindre sociale konflikter

- Jeg synes ikke, provinskommunernes synspunkter er rimelige. Vi har massive sociale problemer i hovedstadsområdet og løfter en stor integrationsopgave. Derfor giver det god mening, at vi fordeler ressourcerne imellem os internt, ellers ville vi få et hovedstadsområde med skærpede sociale konflikter og store problemer. Det er også i provinskommunernes interesse, at det ikke sker. Vi bidrager i forvejen rigeligt til at skabe et Danmark, der hænger sammen.

Annonce

3. Helle Moesgaard Adelborg (S), Hvidovre: - Lav jeres egen udligning

- Ja, vi har et lukket kredsløb, hvor vi i hovedstadsområdet fordeler pengene mellem os. Hvorfor gør man ikke bare det samme omkring Odense, Aarhus og Aalborg? De må jo opleve det samme som os. Hvorfor skal vi angribes? Hovedstadsudligningen har virkelig hjulpet Vestegnens kommuner - syv ud af de ti kommuner, der har det dårligst i Danmark ligger i hovedstadsområdet, fordi vi er en magnet for mange, der vil prøve lykken her på godt og ondt - vi tiltrækker mange, der har udfordringer med at få et godt liv. Jeg synes, provinsens borgmestre skal lade sig inspirere af, hvordan vi hjælper hinanden i denne region.

Annonce

4. Carsten Rasmussen (S), Lejre: - Sæt skatten op

- Hidtil har alle reformer på udligningsområdet kostet os penge. Vores borgere synes måske ikke, det er helt rimeligt. En nordjysk modelfamilie på fire har næsten 100.000 kroner mere til rådighed om året end en tilsvarende familie i hovedstadsområdet, så billedet er altså mere nuanceret end som så. Kunne man måske forestille sig, at den nordjyske familier betalte lidt mere i skat i stedet for, at kommunen skal have penge af hovedstaden? Og så er der så enkelte kommuner i provinsen, som er mere udsatte, og de skal selvfølgelig hjælpes. Det gør vi gerne.

Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal.

Steen Christensen (S), borgmester i Albertslund Kommune.

Helle Moesgaard Adelborg (S), borgmester i Hvidovre.

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Lejre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce