Annonce
Østjylland

Fire ting, vi lærte af midtvejsvalget

Sjældent er et midtvejsvalg blevet fulgt så tæt i medierne. Vi har plukket fire vigtige tendenser ud.

1 Trump taber ... Trump vinder

Inden midtvejsvalget havde Republikanerne flertal i begge Kongressens kamre. Fremover har de kun i det ene, Senatet. Demokraterne fik flertallet i Repræsentanternes Hus, som skal godkende nye love. De kan blokere Donald Trumps udspil, og det vil gøre det sværere for præsidenten at få sin politik gennemført.

Trump har dog allerede i et af sine berømte tweets kaldt midtvejsvalget for en sejr. Flertallet i Senatet kan blandt andet bruges til at udpege flere konservative dommere.

Flere politiske analytikere peger også på, at Donald Trump har fået et nyt trumfkort, som passer ham godt. Han har fået en fjende, for nu kan han give demokraterne skylden, hver gang hans lovforslag bliver bremset i stedet for at skælde ud på sine egne partifæller. Det giver ham en skarp profil frem mod næste præsidentvalg.

2 Flere kvinder

Midtvejsvalget gav et stort løft til kvinderne i toppen af amerikansk politik. 99 kvinder får en plads i Repræsentanternes Hus. Samtidig er cirka 20 kvinder indtil videre valgt ind i Senatet. Så mange kvinder har aldrig før siddet i de to kamre.

Det er særligt Demokraterne, der har fået valgt et stort antal kvinder ind, men der har figureret mange kvinder på valglisterne rundt omkring i USA på begge fløje.

En af de mange nye kvinder er også en rekord i sig selv. Alexandria Ocasio-Cortez hedder hun, hun er valgt i New York og så er hun 29 år gammel. Det er ung nok til at gøre hende til det yngste kvindelige kongresmedlem i USA's historie. Og nok til at gøre hende verdensberømt. Bag den unge alder gemmer sig dog en erfaren dame, som både har arbejdet sammen med Ted Kennedy og været organisator for Bernie Sanders under præsidentvalgkampen i 2016.

3 Mere farverigt

En regnbue er tonet frem over det amerikanske midtvejsvalg, efterhånden som det står klart, hvem der er valgt. Sharice Davids og Deb Haaland for eksempel. De er de to første kvindelige indfødte amerikanere (tidligere kaldet indianere, red.), der er valgt til kongressen. Sharice er også lesbisk og dermed den første valgt i Kansas, der definerer sig som LGBT.

USA har heller aldrig haft en guvernør, som åbent har erklæret sig homoseksuel. Det har de nu, og han hedder Jared Polis og er valgt i Colorado.

Kongressen har også fået de første kvindelige muslimske medlemmer af Kongressen - to styk. I Michigan er Rashida Tlaib blevet valg, og i Minnesota har vælgerne sendt Ilhan Omar videre til Washington. Begge er demokrater. Der sidder dog to muslimer i Kongressen i forvejen, men de er begge mænd.

4 Stabilt aktiemarked

Aktiemarkederne har foreløbig reageret positivt på midtvejsvalget.

Umiddelbart har aktiemarkedet haft det rigtig godt, mens Trump og republikanerne kontrollerede både Senatet og Repræsentanternes Hus. Kurserne buldrede af sted, mens reguleringen af markedet blev lettet, og selskabsskatten blev sat ned. Men når der bliver fyret op under økonomien på den måde, har det den bagside, at renten stiger, og det gør det offentlige underskud også.

Når demokraterne nu har overtaget kontrollen over det ene kammer (Repræsentanternes Hus), kan de blokere for, at Trump for eksempel sætter skatterne yderligere ned. En demokratisk fod på bremsen vil stabilisere aktiemarkedet, og er man investor eller virksomhed, kan man godt lide stabilitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Annonce