Annonce
Indland

Fire ud af ti børn bliver solskoldede på deres ferie

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Forældre skal tage ansvar og undgå solskoldning hos deres børn. Det kan udvikle sig til kræft, mener ekspert.

Fire ud af ti børn blev i sommeren 2018 solskoldede, da de holdt ferie med deres familier. Tallet er det samme, uanset om der blev holdt sommerferie i udlandet eller i Danmark.

Det viser rapporten "Danskernes solvaner i sommeren 2018", som er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

- Det kan være farligt for børn at opholde sig i solen i længere tid. Derfor skal forældre huske at beskytte deres børn fra solen med masser af solcreme og en solhat.

- Det er også en god idé at opholde sig i skyggen, når uv-indekset er højst midt på dagen, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Børn er ifølge ham særligt udsatte i solen, fordi deres hud er mere sårbar, og fordi deres krop vokser.

- Hvis man har været udsat for høj uv-stråling tidligt i barndommen, så er der større sandsynlighed for, at man får hud- og modermærkekræft, siger han.

Strålinger fra den naturlige sol og solarier er skyld i 90 procent af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft. Derfor er det særligt vigtigt at undgå solskoldninger, fastslår Peter Dalum.

- I Danmark er uv-indekset ret højt nu. Hvis man er ude i mere end en halv time, risikerer man faktisk at blive skoldet. Huden tager meget skade af solskoldninger, og så kan man udvikle hudkræft på sigt.

- Så forældre skal sikre sig at undgå, at deres børn bliver skoldede. Der er for mange børn, der bliver skoldede, og det skal forældrene tage ansvar for, siger han.

Men selv om solens stråler kan være farlige, skal man heller ikke være solforskrækket, mener Peter Dalum.

- Det er vigtigt, at vi får lidt sol, og med den sol vi har i Danmark, så er det nok blot at være udenfor i et kvarter, for så har man fået den mængde D-vitamin, som kroppen har behov for.

Igen i år har Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden lanceret en kampagne, der skal påvirke forældre til at fremme solbeskyttelsesadfærden.

Det er vigtigt at påminde forældrene om at følge alle solrådene på ferier, mener Jette Jul Bruun, der er programchef i TrygFonden.

- Vi ved, at mange danskere følger nogle af solrådene, men man skal jo følge dem alle sammen, og det kniber det med. Vi har et billede af, at man generelt undervurderer, at uv-strålingen er meget kraftigere sydpå, end den er herhjemme, siger hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce