Annonce
Østjylland

Fire unge talenter fra Favrskov Gymnasium

Favrskov Gym

I to år har fire studenter været elever på Akademiet for Talentfulde Unge ? sideløbende med den normale skolegang.

Sammen med 176 andre unge fra Midtjylland har fire elever fra Favrskov Gymnasium nu papir på, at de er nogle talentfulde af slagsen. Mens de har passet skolegangen i Hadsten, har de samtidig været optaget på Akademiet for Talentfulde Unge (ATU) med base i Aarhus, hvor de gennem et toårigt forløb har fået en grundlæggende introduktion til akademisk arbejde.

Annonce
Dimplomoverrækkelse

Anders Hammer Nielsen-Kudsk, Frida Kirstine Skov Kristensen, Julie Nygaard Kaster og Jonathan Klit Sørensen blev alle indstillet af gymnasiet, hvorefter de skrev en motiveret ansøgning og blev optaget, og i sidste uge modtog de deres diplomer for gennemførelsen.

»Da jeg hørte om det, vidste jeg med det samme, at det lige var mig,« fortæller 18-årige Jonathan Klit Sørensen.

»Forløbet er fagligt bredt, og da jeg selv har en bred, faglig interesse, tiltalte det mig at lære en masse om meget - ting, man ikke lærer på gymnasiet. Det fede var, at alle var engagerede, og det gav en række muligheder, som man ikke normalt har, fordi folk i gymnasiet møder op med forskelligt engagement. For eksempel skulle vi lave et skuespil om FN's Sikkerhedsråd, hvor alt foregik på engelsk - det havde været noget sværere i gymnasiet.«

Jonathan Klit Sørensen roser ATU og er taknemmelig for, at han blev optaget.

»Jeg har fået et kæmpe netværk, og jeg har fundet ud af, hvilke fagområder jeg kunne tænke mig at beskæftige mig med, og hvilke jeg ikke kunne. Når jeg skal læse videre på universitetet, bliver det nok noget med handel eller samfundsvidenskab,« siger han.

Rektor på Favrskov Gymnasium, Jørgen Christiansen er stolt af de fire elever, der har genneført ATU, og han kalder den ekstra uddannelse for en win-win-situation.

»De fire elever får en masse ud af det selv, og samtidig er de med til at inspirere andre elever og hjælpe dem. Det betyder også meget for skolen, for vi signalerer, at vi både har plads til de rigtig dygtige elever, og til dem, der skal have hjælp. Gymnasiet sørger for, at alle kommer så godt igennem de tre år som muligt, og derfor understøtter vi de særlige talenter, og vi hjælper dem, der har brug for det. Det er helt legitimt at være dygtig her hos os - også hos kammeraterne,« siger Jørgen Christiansen.

ATU er et samarbejdsprojekt mellem gymnasierne i Region Midtjylland, Aarhus Universitet, Via University og en række lokale og regionale virksomheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce