Annonce
Aarhus

Fjernstyrede trafiklys: Nyt lyskryds ved Godsbanen skal bane vej for en trafikcentral i Aarhus

Sent onsdag blev det nye lyskryds ved Søren Frichs Vej tændt. Det første af sin slags i Aarhus, som kan fjernstyres. Foto: Tobias H. Niebuhr

Fjernstyrede trafiklys skal i fremtiden gøre det nemmere at få en ambulance gennem midtbyen i myldretiden eller tømt stadion efter en fodboldkamp.

AARHUS: Sent onsdag aften tændte Aarhus Kommune for første gang for trafiklysene i et nyt kryds på Søren Frichs Vej ved foden af Godsbanearealerne.

Det blev samtidig det første synlige skridt mod en trafikcentral i Aarhus, som kommunen arbejder mod.

Planen er nemlig, at en opgradering af alle kommunens 231 signalanlæg skal gøre det muligt at optimere trafikken i Aarhus med kort varsel. Uanset om ændringer opstår pludseligt ved uheld og udrykning, eller når der er planlagte større events og vejarbejder.

De nye lyskryds, hvor det første er det, der onsdag blev tændt ved Søren Frichs Vej og Carl Blochs Gade, kan nemlig fjernstyres af en medarbejder med hjælp fra realtidsdata. Så man for eksempel kan give grønt lys i længere tid i én retning, hvis der opstår en kø, eller en ambulance skal igennem.

- Det er noget, vi begynder at få glæde af løbende, når vi får nok signalanlæg opgraderet. Når vi får stadionområdet koblet på, kan vi for eksempel ved større arrangementer og fodboldkampe indstille en gruppe af signaler, så det går mere glidende, når stadion skal tømmes for mennesker, siger Asbjørn Halskov, projektleder i Teknik og Miljø, til Århus Stiftstidende.

Annonce

Når vi får stadionområdet koblet på, kan vi for eksempel ved større arrangementer og fodboldkampe indstille en gruppe af signaler, så det går mere glidende, når stadion skal tømmes for menneske

Asbjørn Halskov
Lige nu vil der være behov for lange grøn-tider på Søren Frichs Vej, men når området ved Godsbanearealerne bliver beboet, kan man let som ingenting og fra minut til minut ændre det, så det passer til trafikken. Foto: Tobias H. Niebuhr

Bemandet trafikcentral

Det er planen, at en tredjedel af alle kommunens signalanlæg skal være koblet op på den nye teknologi inden 2023. Der skal så findes yderligere finansiering, hvis de resterende signalanlæg også skal kobles op på teknologien.

På sigt er håbet, at man kan etablere en bemandet trafikcentral, hvor der sidder folk klar til at optimere eller omdirigere trafikken, hvis der sker nogle ændringer.

- Der er tale om dynamisk trafikregulering i en grad, som vi ikke tidligere har set i Aarhus. Hvis vi for alvor skal have udbytte af teknologien, er det derfor nødvendigt, at vi i byrådet finder finansiering til driften af trafikcentralen, siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

Kommunen forbereder Søren Frichs Vej til at blive hovedfærdselsåre fra Godsbanearealerne og videre gennem brokvarteret. Første skridt er det nye lyskryds, der kom i funktion onsdag aften.

Hovedfærdselsåre er første test

Det nye signal på Søren Frichs Vej bliver et godt testområde, da vejen er tiltænkt som hovedfærdselsåre fra Godsbanearealerne og videre gennem brokvarteret.

- Lige nu vil der være behov for lange grøn-tider på Søren Frichs Vej, men efterhånden som nye beboere flytter ind på Godsbanearealerne, vil mønstrene ændre sig. Med den nye teknologi kan vi hurtigt og let teste forskellige muligheder, så vi finder den bedste løsning, fortæller Asbjørn Halskov.

Der vil fortsat være vejarbejde på Søren Frichs Vej frem til juni, fordi vejens profil er ved at blive ændret, så der bliver plads til flere træer og fortov på begge sider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce