Annonce
Østjylland

Flagermus kan ofres for flere sommerhuse: Naturfredningsforening forarget

Danmarks Naturfredningsforening i Odder er bekymrede for, at træerne i et grønt område, der nu skal udstykkes til sommerhusgrunde, bruges som yngle- og rasteplads af store flagermus. Foto: Foto: John Wilson/Ritzau Scanpix
Odder Kommune vil sælge grønt areal ved Rude Strand, hvor der ifølge Dansk Naturfredningsforening er forekomster af store flagermus. Kommunen kan ikke udelukke, at enkelte af træerne kan være yngle- eller rastetræer for flagermus.

Rude Strand: I forbindelse med, at Odder Kommune vil sælge et grønt område mellem Granvej og Violvej ved Rude Strand, er der opstået uenighed om, hvorvidt der findes store flagermus i området. I hvert fald mener Danmarks Naturfredningsforening ikke, at det er blevet undersøgt godt nok.

Odder Kommune skriver ellers, at man 11. august foretog besigtigelse for at vurdere områdets værdi som yngle- og rasteplads for netop flagermus. Løvet gjorde det dog vanskeligt at se, om enkelte af træerne kan være yngle- eller rastetræer for flagermus.

- Det er simpelthen ikke godt nok, mener formand for Danmarks Naturfredningsforening i Odder, Ib Salomon, der mener at sagen skal undersøges meget mere grundigt.

Annonce

Planerne bør sættes i bero

Noget kunne da også tyde på, at der er god grund til at undersøge områdets træer nærmere.

At der er flagermus, står ifølge Uffe Eriksen i hvert fald ikke til diskussion. Han har sommerhus på Violvej, og han fortæller, at han flere gange har set flagermus i området.

- Jeg har godt nok ikke set dem sidde i træerne, men min nabo har set store klynger af flagermus deroppe, siger han.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at planerne bør sættes i bero, indtil områdets værdi som yngle- og rasteplads er bedre undersøgt. Ifølge Ib Salomon ville det være både let og sjovt, at foretage en såkaldt detektor undersøgelse.

- Jeg ved ikke, om det er fordi, at kommunen ikke har en detektor, at de ikke har gjort det, men så må de jo låne en, siger han.

Da sommerhusområdet rummer andre større træer, vurderer Odder Kommune imidlertid, at områdets værdi som yngle- og rasteplads for flagermus, ikke har nogen afgørende betydning. Derfor er der heller ikke grundlag for at iværksætte en kortlægning af flagermus med detektor, da der ifølge Teknisk chef Casper Grønborg, er tale om en vurderingssag.

Vi har en enormt erfaren biolog, der skal undersøge de her ting, og hendes vurdering er, at en undersøgelse med detektor er overkill.

Casper Grønborg

- Vi har en enormt erfaren biolog, der skal undersøge de her ting, og hendes vurdering er, at en undersøgelse med detektor er overkill, siger han.

Annonce

Skubber problemet foran sig

Alligevel skriver Odder Kommune, at fremtidige købere af de nye sommerhusgrunde er forpligtede til at kontakte naturstyrelsen inden en eventuel fældning af ældre løvtræer, hvis der er viden om flagermus i de pågældende træer.

Det vækker undren hos  Ib Salomon.

- Jeg har faktisk læst rigtig mange lokalplaner, men jeg har dog aldrig før læst, at man har skrevet på denne måde, hvor man skubber problemet foran sig, siger han.

Ifølge ham har kommunen selv har pligt til at undersøge forekomsten af flagermus, og han mener ikke, at det kan være rigtigt, at kommunen lægger problemet over på fremtidige købere.

-Det er ikke en fair måde at behandle hverken flagermus eller potentielle købere af grunde på. Kommunen giver jo blot sorteper videre, siger han.

Teknisk chef Casper Grønborg, mener dog ikke, at der på nogen måde er tale om ansvarsfralæggelse.

- At fremtidige lodsejere er forpligtede til at indberette, i det tilfælde at de opdager, at der er flagermus, selvom vi har vurderet, at der ikke er, det er jo bare sådan, loven er. Det er ikke anderledes end museumsloven, der siger, at hvis du finder et guldhorn, så har du pligt til at aflevere det, siger han.

Bilag IV-arter - Beskyttede arter efter EU's naturbeskyttelsesdirektiver

I EU's naturbeskyttelsesdirektiver er der forbud mod ødelæggelse af yngle/rasteområder for bilag IV-arter.

Hensigten med Habitatdirektivets artikel 12 og habitatbekendtgørelsens § 11, er at sikre beskyttelse af den økologiske funktionalitet af yngle- og rasteområder for bilag IV-arter, herunder flagermus.

Direktiverne beskytter de steder, hvor dyrene yngler og opholder sig for at eksempelvis overvintre. Det kan eksempelvis være hule træer, hvor flagermus opholder sig.

Ved anvendelsen af reglen indgår en vurdering af om den ”økologiske funktionalitet” er påvirket.

Området ved Rude Strand vurderes af Odder Kommune til at være et fint fourageringsområde for flagermus.

Det kan således ikke kan udelukkes, at enkelte af træerne kan være yngle-og rastetræer for flagermus.

Odder Kommune vurderer ikke, at der er grundlag for at iværksætte en kortlægning af flagermus med detektor inden for lokalplanområdet.

I forslaget til lokalplanen skriver Odder Kommune, at de ikke har kendskab til forekomster indenfor eller nær lokalplanområdet.

Danmarks Naturfredningsforening beskriver at de har troværdige meldinger fra beboere i området om flagermus omkring de store træer.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce