Annonce
Østjylland

Flagermus skyld i langvarig strømafbrydelse: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Flagermusen døde, da den kom i kontakt med strømførende dele i en transformerstation. Resultatet var en kortslutning, der berørte mange mennesker. Foto: Dinel
En langvarig strømafbrydelse i og omkring Gl. Rye var forårsaget af en forvildet flagermus.

Gl. Rye: Klokken 0.33 natten til torsdag 22. august forsvandt strømmen i store dele af Gl. Rye og omegn. 633 indbyggere, der er kunder hos netselskabet Dinel A/S (tidligere kendt som Aura El-net), blev berørt af strømafbrydelsen, der næsten varede tre timer. Først klokken 3.20 havde alle igen strøm i husene.

Sådanne strømafbrydelser sker engang i mellem, men i dette tilfælde var årsagen meget usædvanlig. Det var nemlig en forvildet flagermus, der var skyld i, at de mange husstande måtte undvære strøm i flere timer.

"Afbrydelsen skyldtes, at en flagermus kom ind i en 10 kV transformerstation og forårsagede en kortslutning mellem to faser på sikringsholderne".

Sådan skriver Erik Kongsgaard Rasmussen, der er netdirektør i Dinel A/S til Horsens Folkeblad.

- Det er virkelig usædvanligt med den flagermus. Jeg aldrig oplevet noget lignende i de 15 år, jeg har arbejdet i denne branche, siger Erik Kongsgaard Rasmussen til avisen.

Sikringsholderne så noget medtagede ud efter kortslutningen. Foto: Dinel

Ristet flagermus

Den uheldige flagermus omkom og blev grundigt ristet, da den kom i kontakt med strømførende dele. Og det tog noget tid, før teknikerne lokaliserede årsagen og fik gang i systemet igen. I sådanne tilfælde er man nemlig nødt til at være grundig, understreger netdirektøren.

- Når der sker sådan en hændelse, bliver der afbrudt noget helt tilbage til de store transformerstationer. Normalt vil det være ligesom derhjemme, når der springer en sikring, men her er det sket på "den anden side" af sikringen, og så ligger transformerstationerne som perler på en snor ud til det fejlramte sted. Her var der tale om 37 transformerstationer - de små kasseformede "huse", der står ude i landskabet, og vi var nødt til at køre ud til hver enkelt og tjekke - derfor tager det tid. I princippet kunne det jo være en tilskadekommen person, der lå et eller andet sted. Derfor er proceduren sådan - vi er nødt til at være grundige. Vi har nogle gange oplevet, at transformerstationer bliver påkørt, og så nytter det ikke noget, at vi via fjernstyring begynder at genindkoble systemet - for det kan være farligt for de personer, der kunne være involveret, forklarer Erik Kongsgaard Rasmussen.

I dette opstod kortslutningen i den yderste ende af forsyningsnettet i Sandmarken syd for Gl. Rye. Det betød, at 37 netstationer - de små transformerstationer - blev afbrudt.

- I dette tilfælde ligger de aktuelle stationer spredt ud i et større skov- og hedeområde. Det er forhold, der gør det mere besværligt at finde stationerne, da de ofte er skjult bag bevoksning og lidt besværlige at køre frem til. Men det gik fint, og personalet klarede det godt, lyder det fra Erik Kongsgaard Rasmussen.

Den slags sker ikke ofte. Forsyningssikkerheden i Danmark er i verdensklasse. Landsgennemsnittet er pt. på 99,997 procent, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?

Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Annonce