Annonce
Kultur

Flamenco med en mission

<p>Alexandre Bourdat, Yasser Pino, Benjamin Skop, Miguel Rodrigañez og Selene Muñoz i forestillingen »Libertad«. Foto: Kim Haugaard</p>

Selene Muñoz vil vise flamencoens mange ansigter. »Libertad« er et spændende møde mellem tre dansesarter.

Annonce

Det bløde gule lys falder ned over de to smukke kontrabasser, der i hænderne på Miguel Rodrigañez og Yasser Pino nærmest får samme multifunktion som en spansk guitar.

Den 25-årige flamencodanser Selene Muñoz har danset flamenco, siden hun var syv år. På trods af sin unge alder, betragtes hun som en fornyer af den traditionsrige dans. Foto: Kim Haugaard

Instrumentets krop bliver trommet og banket på, mens strengene i hænderne på den spanske og cubanske musiker fremkalder et bredt spektrum af lyde.

Libertad

Forestillingen »Libertad« har urpremiere på Bora Bora 11. oktober. Den er skabt af koreograf og danser, spansk-danske Selene Muñoz i samarbejde med danserne Alexandre Bourdat, Frankrig, og Benjamin Skop, Danmark. Musikken er komponeret af Jesper Mechlenburg i samarbejde med musikerne Miguel Rodrigañez, Spanien og Yasser Pino, Cuba. Den østjyske designer Charlotte Østergaard står bag de foldede kulisser og de medvirkendes kostumer.

»Libertad« er en co-produktion mellem Bora Bora og Selene Muñoz Danzart.

Benjamin Skop danser electric boogie. Han har tidligere blandt andet medvirket i forestillingerne »Nøddeknækkeren« og »Sylfiden« på Aarhus Teater. Foto: Kim Haugaard

Bag dem hænger fem glødepærer i røde ledninger, og det er i dette enkle univers af lys og mørke, at flamencodanseren Selene Muñoz har sat tre danseretninger i stævne.

Selv repræsenterer hun en fornyelse af den traditionsrige flamenco, streetdanseren Benjamin Skop bidrager med trin fra electric boogie, mens franske Alexandre Bourdat har en baggrund i den moderne dans.

Selene Muñoz har det seneste halvandet år arbejdet on/off på projektet og med skiftende samarbejdspartnere. Men nu er alle brikker faldet på plads, som hun forklarer. Det helt rigtige hold er sat.

»Gadestilen er et fælles karaktertræk for alle tre danse. De kommer af en nødvendighed og fra et menneskeligt behov for at udtrykke sig. Vi respekterer hinandens stil og lytter til hinanden. Vi lærer noget af hinanden, og det er et møde, som også gør noget ved vores personlighed. Det gør noget ved os alle at danse sammen,« siger Selene Muñoz.

Annonce

Flamenco som syv-årig

»Jeg har altid været meget inspireret af forskellige stilarter og inspireret af andre måder at bruge kroppen på. Jeg er hele tiden nysgerrig og har brug for at lære og mikse forskellige retninger sammen,« siger 25-årige Selene Muñoz, der er som fire-årig flyttede fra Mallorca til Danmark sammen med sin spanske far og danske mor.

Efter at have danset ballet i tre år, begyndte hun som syv-årig at danse flamenco.

Da hun var 14 år, flyttede hun til Madrid for at danse, og siden hun haft både København og den spanske hovedstad som sin base.

Selene Muñoz fik sit folkelige gennembrud i Danmark som gæsteoptrædende i en velgørenhedsudgave af tv-programmet »Vild med Dans«.

»Jeg fik fortalt, at mens jeg var på, stoppede telefonerne med at kime ude bagved, fordi folk skulle se, hvad det var fornoget. Det er nok også fordi, det er så kraftfuld en dans, som også kan være ekstremt passioneret. Den taler til noget dybt inde i os,« siger Selene Muñoz.

Hun håber, at hendes optræden på tv kan være med til at brede kendskabet til dansen ud og gøre folk nysgerrige på at komme ud og opleve den live.

»Her bliver hver aften unik, fordi det hele bliver skabt på stedet. Det er det, der er så vigtigt at få folk med på,« siger hun.

»Jeg føler, at det er blevet min mission at vise, hvad flamenco egentlig er, for der er stadig mange, der tror, at det kun er skørter, kastanetter og vred sang. Jeg er altid gået en anden vej. Ikke fordi det var det, jeg ville, men fordi det var naturligt at gøre det. Det gør, at det bliver et unikt sprog, fordi det kommer er fra et unikt sted,« forklarer hun.

Hendes nye forestilling »Libertad« er skabt som en co-produktion med Bora Bora og det er her, at forestillingen får urpremiere lørdag.

T Libertad

Bora Bora, Valdemarsgade 1, Aarhus. 11.-15. oktober, alle dage kl. 20.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Annonce