Annonce
Aarhus

Flere århusianere, men mindre affald: 600 færre fyldte skraldebiler på fire år

Hver århusianer smider i gennemsnit 26 kg mindre restaffald ud i 2018 end i 2015. Foto: Aarhus Kommune
Trods økonomisk vækst i samfundet skaber den enkelte århusianer mindre affald end tidligere år.

AARHUS: Selv om vi hvert år bliver flere og flere århusianere, skaber vi samtidig år efter år mindre affald. Således er mængden af affald siden 2015 faldet med næsten 6.000 ton - hvilket svarer til 600 fyldte skraldebiler.

Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Tallet svarer til, at hver århusianer i gennemsnit smider 26 kg mindre restaffald ud om året end i 2015. En del af forklaringen skal findes i den affaldssortering, der begyndte i 2016, hvor århusianerne begyndte at sortere plast og metal fra restaffaldet.

9 af de 26 kilo kan tilskrives, at århusianerne gik i gang med en ny affaldssortering i 2016 og 2017, men de resterende 17 kilo er der ikke nogen entydig forklaring på. Samlet set skaber århusianerne simpelt hen mindre affald nu, end de gjorde for fire år siden.

- Det er en glædelig udvikling, for selv om affaldssortering og genanvendelse er godt, så er den bedste måde at spare på ressourcerne naturligvis, at vi simpelt hen producerer mindre affald. Vi kender ikke den præcise forklaring på hvorfor, men et kvalificeret bud er, at indførelsen af affaldssortering generelt har givet en større opmærksomhed på, hvordan vi køber ind, hvad vi smider ud, og hvordan vi gør det, udtaler Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Annonce
Illustration: Aarhus Kommune

Mindre affald trods økonomisk vækst

Lene van der Raad, der er chef for Genbrug og Energi, Teknik og Miljø, peger desuden på, at der helt generelt er kommet mere fokus på eksempelvis madspild.

Hun håber, at tendensen med at århusianerne skaber mindre affald fortsætter fremover.

- Vi skal hele tiden hjælpe folk med at blive ved med at være gode til at sortere, forklaret hun til Århus Stiftstidende og understreger, at det er imponerende, at mængden af affald er faldet markant i en periode, hvor der ellers har været en pæn økonomisk vækst i samfundet.

Aarhus Kommune forventer, at der skal laves en ny affaldsplan en gang i løbet af 2020.

Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Narkokørsel på fars scooter: Sigtelserne regnede ned over ung knallertkører i Egå

Annonce