Annonce
Aarhus

Flere århusianere, men mindre affald: 600 færre fyldte skraldebiler på fire år

Hver århusianer smider i gennemsnit 26 kg mindre restaffald ud i 2018 end i 2015. Foto: Aarhus Kommune
Trods økonomisk vækst i samfundet skaber den enkelte århusianer mindre affald end tidligere år.

AARHUS: Selv om vi hvert år bliver flere og flere århusianere, skaber vi samtidig år efter år mindre affald. Således er mængden af affald siden 2015 faldet med næsten 6.000 ton - hvilket svarer til 600 fyldte skraldebiler.

Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Tallet svarer til, at hver århusianer i gennemsnit smider 26 kg mindre restaffald ud om året end i 2015. En del af forklaringen skal findes i den affaldssortering, der begyndte i 2016, hvor århusianerne begyndte at sortere plast og metal fra restaffaldet.

9 af de 26 kilo kan tilskrives, at århusianerne gik i gang med en ny affaldssortering i 2016 og 2017, men de resterende 17 kilo er der ikke nogen entydig forklaring på. Samlet set skaber århusianerne simpelt hen mindre affald nu, end de gjorde for fire år siden.

- Det er en glædelig udvikling, for selv om affaldssortering og genanvendelse er godt, så er den bedste måde at spare på ressourcerne naturligvis, at vi simpelt hen producerer mindre affald. Vi kender ikke den præcise forklaring på hvorfor, men et kvalificeret bud er, at indførelsen af affaldssortering generelt har givet en større opmærksomhed på, hvordan vi køber ind, hvad vi smider ud, og hvordan vi gør det, udtaler Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Annonce
Illustration: Aarhus Kommune

Mindre affald trods økonomisk vækst

Lene van der Raad, der er chef for Genbrug og Energi, Teknik og Miljø, peger desuden på, at der helt generelt er kommet mere fokus på eksempelvis madspild.

Hun håber, at tendensen med at århusianerne skaber mindre affald fortsætter fremover.

- Vi skal hele tiden hjælpe folk med at blive ved med at være gode til at sortere, forklaret hun til Århus Stiftstidende og understreger, at det er imponerende, at mængden af affald er faldet markant i en periode, hvor der ellers har været en pæn økonomisk vækst i samfundet.

Aarhus Kommune forventer, at der skal laves en ny affaldsplan en gang i løbet af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

Annonce