Annonce
Debat

Flere betjente og hårdere straffe vejen frem

Søren Pape Poulsen

Tryghed: Jeg har nu været landets justitsminister i over to år. Målet har fra start af været klart: Det skal være tryggere at være helt almindelig dansker, og utrygt at være kriminel. Da jeg blev justitsminister i efteråret 2016, var det derfor også fuldstændigt afgørende for mig, at vi fik taget et opgør med tidligere tiders misforståede hensyn, hvor hensynet til gerningsmanden havde forrang for hensynet til offeret. Det har vi gjort op med, så vi nu hver eneste gang tager udgangspunkt i et hjælpe ofrene først. Gennem de senere år har vi fået gennemført en lang række politiske initiativer og lovforslag på retsområdet - særligt med offeret i centrum.

Med vores retfærdighedspakke har vi sørget for, at ofre for seksuelt misbrug nu kan få en markant højere kompensation. Og de, der har været udsat for overgreb som børn, har fået langt bedre muligheder for at retsforfølge offentlige myndigheder, som har svigtet deres ansvar. Det er tiltag, der understreger, at vi nu endelig sætter ofrene først - hver gang! Samtidig har vi gennemført en lang række strafskærpelser - blandt andet for indbrud, grov vold og digitale sexkrænkelser. Der skal ikke være noget tvivl om, at vi som samfund står på ofrene side.

Men trygheden starter og slutter med et stærkt og robust politikorps. For kort tid siden holdt jeg tale ved den første dimission af politielever i Fredericia nogensinde. Efterfølgende havde jeg æren af at tage det første spadestik til Rigspolitiets nye politiskole i Vejle. Besøgene markerer ikke blot en ny begyndelse for dansk politi. De markerer også det faktum, at der nu er det højeste antal politibetjente i Danmark siden år 2010. Ved udgangen af 2019 vil vi have over 11.000 politibetjente i Danmark. Vi har de seneste tre år optaget ca. 2.000 politielever. Og med bistand fra forsvaret og hjemmeværnet til bl.a. grænsekontrol og bevogtning har vi sendt ca. 250 betjente tilbage i egne kredse. Jeg er stolt over, at vi i dag har et stærk rustet politikorps, som er kommet tættere på borgerne. Det kommer særligt til udtryk ved de 150 betjente til det lokale og nære politiarbejde og samlet 400 lokalbetjente som følge af udspillet 'Nærhed og tryghed'.

Selvom politiet har været spændt hårdt for de senere år med grænsekontrol og terrorbevogtning, så har de også sat hårdt ind over for banderne for at sikre ro og tryghed i gaderne. Deres stålsatte indsats kombineret med nye redskaber i værktøjskassen har sat banderne under et markant pres. Det har medført, at der er omkring 440 bandekriminelle bag tremmer, hvilket konkret betyder, at en ud af tre registrerede bandekriminelle er bag lås og slå.

20 års fængsel for drab. 20 års fængsel for skyderi i det offentlige rum. Flere års fængsel og udvisning af Danmark for afpresning. Otte års fængsel for skyderi -og opholdsforbud i hele Aarhus Vest og Brabrand i 10 år. Det er blot nogle af de seneste domme mod bandemedlemmer, som blandt andet skyldes, at vi med bandepakke 3 indførte en række skærpelser af straffen for banderelateret kriminalitet. Konkret har det haft den betydning, at der er sket en stigning på næsten 50 % i den gennemsnitlige fængselsstraf pr. dømt bandemedlem fra 2015-2018.

Retspolitikken de seneste år med blå blok i spidsen har betydet det højeste antal betjente siden 2010, bedre forhold for ofre, 440 bandekriminelle bag tremmer og øget tryghed for danskerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce