Annonce
Aarhus

Flere corona-test på vej til Skejby: Der skal testes både jul og nytår

Professor Lars Østergaard forventer, at der kan testes endnu flere århusianere op mod jul i testcenteret. Foto: Jens Thaysen
Testcenteret ved Aarhus Universitetshospital har ingen ventetid for de syge, og forbereder sig på at teste alle dage mellem jul og nytår.
Annonce

SKEJBY: Ud over kvinden med vatpinden var det eneste tegn på liv i covid-testcenteret ved Aarhus Universitetshospital et par fjerne forlygter fra en bil, der ledte efter indkørslen i mørket. Ellers var der øde som en novemberdag på Skejby Mark, inden supersygehuset blev bygget.

Det kan undre én, for om formiddagen på hjemmesiden coronaprøver.dk var første ledige tid klokken 19.20 samme aften. Så hvordan hænger det egentligt sammen?

- Tiderne er opbrugt, når der ikke er flere laboratorie-tests den pågældende dag. Derfor kan man opleve at være ret alene, selv om der ikke er lukket i testcenteret endnu, forklarer Lars Østergaard, der er ledende overlæge og professor på Aarhus Universitetshospital.

Annonce

Flere test på vej

I weekenden blev der testet 3.000 personer i døgnet i Skejby.

Men hvad så, hvis man er syg, så skal man vel testes selv om der ikke er flere laboratorie-tests tilbage?

- Så kommer man i et fast-track udenom køen, så man kommer først til. Hvis man er syg, er der ingen ventetid, og det samme gælder for de nære kontakter som Styrelsen for Patientsikkerhed henviser, siger Lars Østergaard.

Det er altså derfor, at den ene borger på coronaprøver.dk bliver mødt af et "ingen ledige testtider", mens den anden borger godt kan bestille en tid. Det afhænger af, hvilken rekvisition, der ligger på ens cpr-nummer.

Der er i alt tilknyttet 125 personer til covid-testcenter. Foto: Jens Thaysen

Det er politisk bestemt, at kapacitetsloftet i landets testcentre skal løftes, så der er flere test på vej. Også i Skejby.

- Det bliver også øget her. Det er dog det lille men, at hvis der bliver brug for mere testkapacitet andre steder, som vi så det i Nordjylland, så kan det politisk bestemmes, at andre skal teste mindre, siger Lars Østergaard.


De syge skal nok blive testet, så må vi andre nøjes med den kapacitet, der er til rådighed

Lars Østergaard


Er der et problem med, at folk ikke møder op til den tid, de har booket?

- Hvis folk ikke dukker op, så er tiden spildt. Men det er ikke sådan, at vi overbooker, som flyselskaberne gjorde i gamle dage, for så stort er problemet ikke, siger han.

Annonce

Test uden tidsbestilling

Ville hele denne journalists familie have været testet på samme tid, så skulle vi have været ude på en længere køretur til Randers, Skanderborg eller måske ligefrem til Vestjylland, hvor der er masser af testkapacitet.

Det vil være åben for test i Skejby alle dage i julen. Foto: Jens Thaysen

- Der er et par dages ventetid i Aarhus. Det er primært fordi, der er begrænsning på, hvor mange test, hver region må tage. Det har været i Region Nordjylland, man har brugt kapaciteten, og lige nu er det Vestjylland, der er i fokus, så der er der ingen ventetid, forklarer Mads Willumsen, der er specialkonsulent i Sundhedsberedskabet i Region Midtjylland.

Man kan vælge at tage chancen ved en af de mobile testenheder, som regionen sætter ind i kampen mod corona på skiftende steder.

- Man risikerer at skulle stå i kø, for vi kan ikke helt styre, hvem der kommer hvornår. Derfor prøver vi så vidt muligt at teste med tidsbestilling. Det, syntes vi, er mest fair for folk. De mobile testenheder er mest for at ramme nogle befolkningsgrupper, der ikke lige får bestilt en tid, men godt vil testes, hvis der er et teststed i deres lokalområde, siger han.

På regionens hjemmeside kan man se, hvor testenhederne hver dag befinder sig.

Annonce

Trængsel og alarm

Julen nærmer sig. Og ud over at få købt gaver og juleand, er der nok mange, som ønsker sig en ekstra coronatest, inden teenageren skal tilbage på efterskolen eller juleaften skal fejres sammen med bedsteforældrene.

Er I klar til julen, hvor folk måske vil bestille testtider i vildskab?

- Vi håber på, vi får lov til at teste dem allesammen. Men igen, det kan ske, vi må afgive kapacitet til andre steder i Danmark. De syge skal nok blive testet, så må vi andre nøjes med den kapacitet, der er til rådighed, siger Lars Østergaard.

Men julen nærmer sig, så har I nok mandskab på arbejde?

– Vi er ved at lægge vagtplaner, og vi holder åbent alle dage mellem jul og nytår. Men 24. og 25. december kører vi med halv kapacitet i testcentet. De ansatte skal også have lov til at holde jul, og så forventer vi, at de fleste mennesker holder fri de to dage i julen – også fra coronatest, siger Lars Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Øget aktivitet på byens bordeller trods corona-nedlukning

AGF For abonnenter

Kommentar: Anførerens skade er en kæmpe streg i regningen for AGF

Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus og omegn: Antallet af smittede stiger en smule igen

Annonce