Annonce
Udland

Flere end 1000 brandfolk kæmper mod skovbrande i Portugal

Carlos Costa/Ritzau Scanpix
Tre skovbrande er brudt ud i det centrale Portugal. En landsby er evakueret, og en person er kvæstet.

Flere end 1000 brandfolk kæmper natten til søndag med skovbrande i Portugal.

Det oplyser de lokale brandmyndigheder.

Tre skovbrande brød ud i det centrale Portugal lørdag eftermiddag. De brød ud i distriktet Castelo Branco, som ligger 225 kilometer nordøst for hovedstaden Lissabon.

Hårde vinde har gjort det svært for brandvæsenet at få brandene under kontrol.

En landsby er blevet evakueret af hensyn til borgernes sikkerhed, oplyser brandmyndighederne.

En person er alvorligt kvæstet og fløjet til et hospital i Lissabon, hvor vedkommende er blevet indlagt med første- og andengradsforbrændinger.

Derudover er syv brandfolk kommet lettere til skade.

En af skovbrandene har spredt sig i retning mod Lissabon til kommunen Macao nær distriktet Santarém. Her ventes temperaturer på omkring 34 grader søndag.

- Skovbranden kom mod os med stor kraft, siger en borger i Macao til den portugisiske tv-kanal Sic.

Han klager over, at der ikke er afsat tilstrækkeligt med brandfolk til at nedkæmpe den brand, der har spredt sig til Macao.

- Vi (borgere, red.) blev nødt til at bekæmpe flammerne, siger han.

Borgmesteren i Via de Rei, som er en anden kommune, der er ramt af skovbrandene, oplyser ligeledes, at der er mangel på brandfolk og ressourcer til at bekæmpe brandene.

Det portugisiske militær oplyser, at 20 soldater er på vej for at hjælpe til med brandslukningen. Med sig bringer de fire bulldozere.

Portugals præsident, Marcelo Rebelo de Sousa, udtaler i en pressemeddelelse, at han følger situationen tæt. Han udtrykker samtidig sin sympati med de personer, der er påvirket af skovbrandene.

Myndighederne oplyser, at de håber at kunne bringe brandene under kontrol tidligt søndag morgen.

I juni 2017 ramte en ødelæggende skovbrand byen Pedrógão Grande i det centrale Portugal. Her blev 64 personer dræbt, og flere end 250 blev kvæstet.

Det er den værste brandulykke i moderne portugisisk historie.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Annonce