Annonce
Livsstil

Flere erhvervsstuderende tager praktikken i udlandet

Det kan være svært for især dyrepasserelever at finde en praktikplads i Danmark, og derfor søger en del af dem til udlandet. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Det er især landbrugselever og dyrepasserelever, der søger praktikpladser i udlandet. Flest studerende tager til Tyskland.

Annonce

Muligheden for at stå på egne ben, muligheden for at få et indgående kendskab til arbejdsmarkedet i udlandet, og muligheden for at forbedre sine sprogkundskaber.

Flere og flere elever på erhvervsuddannelserne tager en eller flere af deres praktikperioder i udlandet. Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at 1601 elever på erhvervsuddannelserne valgte et praktikophold i udlandet i 2017. Det er en stigning på 5,5 procent sammenlignet med 2016, hvor 1518 elever var af sted.

- Der er flere grunde til, at de unge tager ud. Nogle har bare et ønske om at komme ud og se, hvordan man arbejder inden for deres fag andre steder i verden. Andre gør det, fordi de har svært ved at finde en praktikplads i Danmark, og så vælger de at se, om de kan finde en virksomhed i udlandet, hvor de kan få den praktiske oplæring, forklarer Lars Møller Bentsen, der er international rådgiver hos ministeriet.

Det er især elever på jordbrugsområdet, der blandt andet dækker over landmænd og dyrepassere, der vælger udlandet til.

- Inden for landbrugsuddannelserne er der en lang tradition for, at man gerne vil ud. Mange tager til USA, Australien eller Canada, for her kan de komme til at køre med lidt større mejetærskere, siger Lars Møller Bentsen.

Mange dyrepasserelever vælger udlandspraktik, fordi der kun er en begrænset antal lærepladser i Danmark, og derfor er flere af dem simpelthen nødt til at søge mod udlandet.

Annonce

Tyskland er nummer et

Der er to måder at tage udlandspraktik på. Den ene gruppe er elever, der har en læreplads i forvejen og bliver udstationeret fra den i en periode. Den gruppe er faldende.

Den anden gruppe har ikke en læreplads i forvejen, men får det, der hedder en skoleudsending. Det er den gruppe, der i vækst.

Tyskland er det mest populære land, når det kommer til praktik i udlandet. Mere end hver fjerde valgte en praktikplads i Tyskland, mens resten fordeler sig på blandt andet Storbritannien, Norge, Tanzania og USA.

Det er Lars Møller Bentsens indtryk, at det er velansat blandt arbejdsgiverne at have været i praktik i udlandet.

- Mange virksomheder har et stort ønske om at få medarbejdere, der kan tale tysk og har forståelse for tysk forretningsgang. Fordi Tyskland er vores største samhandelspartner, siger den internationale rådgiver.

Der er en del, der tyder på, at tendensen vil fortsætte, for det har den gjort de seneste år, men Lars Møller Bentsen vurderer, at det kommer til at afhænge af praktikpladssituationen i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Politiet blev chikaneret flere gange på Kappelvænget: Flere anholdelser i Brabrand tirsdag aften

USA

Følg med live: Trump har forladt Det Hvide Hus - nu skal Biden indsættes som USA's næste præsident

Erhverv

Den billige coronabenzin stiger: De dyre dråber runder 11 kroner

Annonce