Annonce
Danmark

Flere får aldrig børn: Et kulturelt opbrud kan være på vej

Vigørcenteret i Skodsborg. Laura-Louise og Sarah-Christine er stærkt engageret i dagens øvelser. Foto: Bjarke Ørsted
En undersøgelse viser, at flere danskere aldrig får børn. Det på trods af, at mulighederne for fertilitetsbehandling aldrig har været så gode som nu. Til gengæld er et aktivt fravalg af børn en tendens, som er begyndt at blusse op - og selvom sådan en beslutning stadig mødes af fordomme, er tendensen måske kommet for at blive.

Barnløs: Vi har efterhånden mange gange hørt, at vi får færre børn i Danmark. Det er ingen nyhed som sådan - selvom fødselstallet fortsætter med at falde.

Men det er ikke kun den enkelte kvinde, der føder færre børn end tidligere. Der er også flere danskere, der slet ikke får børn og altså ender som barnløse - frivilligt eller ufrivilligt.

Det viser en undersøgelse, som blandt andre Rockwool Fondens Forskningsenhed står bag.

Annonce

I dag er der masser af muligheder for at få børn med hjælp fra det offentlige, og faktisk er mere end hvert tiende nyfødte barn i Danmark blevet til under fertilitetsbehandling.

Frivilligt barnløs

Samtidig er det dog også blevet mere udbredt at tale om slet ikke at ville have børn.

Det er en tendens, som blandt andre Pernille Tanggaard Andersen, der er sociolog og professor ved Syddansk Universitet, har bemærket. Og hun mener, at der er en helt særlig årsag til tendensen.

- Vi lever i dag i et samfund præget af en modernitetsbølge, hvor man kan vælge at leve sit liv, som man vil. Hvis vi går 100 eller 150 år tilbage, havde man mere traditionelle mønstre. Dengang var der en forsørgelsespligt i at få børn, og det var en garanti for at få nogle til at tage sig af én i alderdommen. Dengang var velfærdssamfundet ikke så udviklet, som det er i dag, siger hun.


Vi lever i dag i et samfund præget af en modernitetsbølge, hvor man kan vælge at leve sit liv, som man vil.

Pernille Tanggaard Andersen, sociolog og professor


Annonce

Kulturel overlevering

Men selvom vi i dag i højere grad selv vælger, hvordan vi vil leve vores liv og ikke nødvendigvis lader os præge af de gængse normer, oplever mange frivilligt barnløse det fortsat som et stort tabu. Når de fortæller andre om deres valg, bliver de mødt af manglende forståelse og en overbevisning om, at de nok skal nå at ombestemme sig.

Ifølge Pernille Tanggaard Andersen skyldes det især vores kulturelle overlevering, der bygger på stereotyper om, hvad en rigtig kvinde er, hvordan man er voksen og hvordan man danner familie. Disse ting har vi gjort på en helt bestemt måde og haft en bestemt opfattelse gennem mange, mange år.

- Der er en forestilling og en stereotyp kønsfortælling om, at man som kvinde vil udleve det omsorgsgen, som vi tit tillægger kvinden. Derfor møder man som kvinde fordomme og bliver stigmatiseret, hvis man vælger en anden vej, siger hun.

Noget tyder dog på, at et kulturelt opbrud kan være på vej. Det er allerede blevet mere legitimt at gøre familie på andre måder, end det var tilfældet før årtusindskiftet, og der er kommet nye grupperinger at gøre køn på, fortæller sociologen.

- Det er en større kamp og kulturændring, der skal til, fordi det er så rodfæstet i vores kultur. Sociale medier har også stor betydning for at ændre kulturelle måder at se det på. Men det er svært at sætte en bølge i gang alene. Nogle skal sætte en ny dagsorden, for det skal tænkes større, før det bliver en rigtig bølge.

Flere får aldrig børn

Det er ikke kun i Danmark, at fødselsraterne falder. Det samme gælder i resten af Norden.

Fødselsraterne falder mest drastisk i Norge, Finland og Island, mens de i Danmark og Sverige falder mere langsomt. Finland er faldet til det laveste niveau i hele Norden.

Fortsætter udviklingen, vil omkring hver femte kvinde bosat i Danmark, der i dag er i begyndelsen af 30'erne, være barnløs som 45-årig.

Annonce

Klimahensyn

Måske kan en helt bestemt debat om valg eller fravalg af børn dog være med til at skubbe den bølge i gang for alvor.

Gennem efterhånden mange år har vi over hele verden talt om, hvordan vi passer bedst muligt på Jorden. De senere år er klimadebatten også gået på overbefolkning, og det har fået mange unge mennesker til at tale om at fravælge at få børn.

Blandt andet har den amerikanske sangerinde Miley Cyrus fortalt åbent, at hun ikke vil føde børn, "fordi jorden er vred" og af hensyn til miljøet. Forrige sommer udtalte engelske prins Harry ligeledes, at han og hustruen Meghan Markle højst ville have to børn af hensyn til klodens tilstand.

I England har bevægelsen fået et navn - her kalder man de unge, der fravælger børn at hensyn til miljøet, for birth strikers (fødselsstrejkere, red.). I Danmark er tendensen ikke helt så udbredt endnu, men det er formentlig kun et spørgsmål om tid.

- Mange af de unge mennesker er bange for, hvilken verden fremtidens børn skal vokse op i, og de er bekymrede for det store antal mennesker, der er på Jorden, siger Anna Sofie Bach, ph.d. i sociologi med baggrund i kønsforskning og familiesociologi.

- Det er interessant, om de unge, der fravælger børn af hensyn til klimaet, får en betydning for vores syn på frivillig barnløshed, siger hun.

Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Danmark For abonnenter

Unge drikker mindre under nedlukning: Ungdomsuddannelser skal hjælpe udviklingen med at fortsætte

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Annonce