Annonce
Aarhus

Flere får plads på ønskegymnasiet i Aarhus og Skanderborg

Aarhus Katedralskole er det mest populære gymnasium i Aarhus og Østjylland bedømt på søgetallene. Nu får gymnasiet lov til at oprette en ekstra klasse i forhold til det først udmeldte. Foto: Kim Haugaard
To Aarhus-gymnasier og Skanderborg Gymnasium får alligevel lov til at beholde en ekstra klasse hver. Viby Gymnasium ramt af fravalg.
Annonce

AARHUS: To af Aarhus' mest populære gymnasier får sammen med Skanderborg Gymnasium alligevel lov til at beholde en klasse mere end først ventet. Dermed vil flere unge få en plads på deres ønskegymnasium efter sommerferien.

Det har udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland indstillet til regionsrådet, som onsdag sagde ja.

Hvis undervisningsministeren godkender denne kabale vil Aarhus Katedralskole, Marselisborg Gymnasium og Skanderborg Gymnasium få en ekstra klasse hver i det kommende skoleår, så Katedralskolen ender med 10 klasser, Marselisborg med 9 og Skanderborg med 9 klasser.

Gymnasieklasser

Med det vedtagne forslag vil kapaciteten på de almene gymnasier, STX, i Aarhus, Skanderborg og Favrskov i 1.g i 2020 være som følger:

Egaa Gymnasium: 9 klasser

Favrskov Gymnasium: 9 klasser

Marselisborg gymnasium 9 klasser

Risskov Gymnasium: 9 klasser

Skanderborg Gymnasium: 9 klasser

Viby Gymnasium: 8 klasser

Aarhus Gymnasium, Tilst: 4 klasser

Aarhus Gymnasium, Dollerupvej: 0 klasser

Aarhus Katedralskole: 10 klasser

Aarhus Statsgymnasium: 9 klasser

Med dette forslag skal 344 elever og 71 KUO-elever fordeles. KUO-elever er ansøgere fra udsatte boligområder.

Annonce

"Langkær" beskæres

Til gengæld er forsøget på at puste ny luft i det tidligere Langkær Gymnasium, det Aarhus Tech-overtagede 'Aarhus Gymnasium' faldet sammen.

For nu tvinges Aarhus Gymnasium efter alt at dømme til at lukke den kun to år gamle STX-linje på Dollerupvej.

Regionsrådet foreslår Aarhus Gymnasiums udbud af alment gymnasium på Dollerupvej nedlagt, fordi det for andet år i træk ikke har medført et elevgrundlag, der sikrer et økonomisk og fagligt bæredygtigt gymnasium. HTX-linjen på Dollerupvej berøres derimod ikke af beslutningen.

Aarhus Gymnasium fik ganske vist samlet 64 ansøgere i år mod 41 sidste år, men kun 16 ansøgere på Dollerupvej er for lidt at bygge noget på, mener det politiske udvalg.

Forslaget blev onsdag vedtaget af et flertal i regionsrådet, men Enhedslisten og SF stemte imod. De ville hellere tage den ekstra klasse fra Katedralskolen og give den til Tilst.

Nu skal undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) tage stilling, før fordelingen er endelig vedtaget.

Annonce

Statgymnasiet må også afvise

Aarhus Statsgymnasium på Fenrisvej har også fået mange flere ansøgere end det har pladser til, men det får ikke lov at udvide med en ekstra klasse.

Regionen vurderer, at et bæredygtigt elevgrundlag på Aarhus Gymnasium i Tilst, forudsætter, at der ikke sker en udvidelse på Aarhus Statsgymnasium.

- Det er præcist det, jeg advarede om, ville ske. Det er det samme mønster, vi så på Langkær Gymnasium. Når man får en vis andel af tosprogede elever, bliver man fravalgt af mange., siger rektor Lone Sandholdt Jacobsen fra Viby Gymnasium. Hun roser regionen for faste fordelingsregler. Foto: Axel Schütt
Annonce

Viby fravalgt

På Viby Gymnasium oplever man i år en halvering af søgetallet i forhold til sidste år. Man fik 86 ansøgere mod 157 for et år siden.

- Det er præcist det, jeg advarede om, ville ske. Det er det samme mønster, vi så på Langkær Gymnasium. Når man får en vis andel af tosprogede elever, bliver man fravalgt af mange. Der er også store kræfter i elevernes polarisering, hvis de tonangivende først har besluttet, at nogle gymnasier er federe end andre, fortæller rektor Lone Sandholdt Jacobsen.

Hun er meget tilfreds med, at regionen har sat loft på, hvor mange elever hvert gymnasium må optage, sådan at Viby Gymnasium får tilført 150 elever, der ellers havde søgt Marselisborg eller Katedralskolen.

- Faktisk får vi nok tilført 170, fordi vi har 20 ansøgere fra udsatte boligområder, som vi skal sende til andre gymnasier. Dermed vil vi i 1.g komme ned på blot 10-15 procent elever med indvandrerbaggrund.

Annonce

Ballademagere ud

Samtidig har Viby Gymnasium gjort op med en række elever med anden etnisk baggrund end dansk, som ikke kunne følge de almindelige adfærdsregler i timerne eller på gangen og til fester.

- De historier har nok skræmt nogen, men det er løst. Vi har meldt de elever ud, der har skabt de største problemer. Og dem, vi mener, kan ændre sig, har vi sat mentorer på, fortæller rektoren.

Hun henviser til, at Viby Gymnasium scorer flot i statistikker over gymnasiets evne til at løfte elever rent fagligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Annonce