Annonce
Leder

Flere facts om smittekæderne i Aarhus, tak

Jens W. Møller, redaktionschef, Århus Stiftstidende. Foto: Axel Schütt

Ordførere for DF og Nye Borgerlige lægger ikke fingrene imellem i deres kritik af sundhedsmyndighederne. De to partier mere end antyder, at myndighederne ikke har styr på de smittekæder i Aarhus, som har ført til, at coronasmitten er særligt udbredt i det somaliske miljø, og at en del libanesere også er smittet.

Om de to partier har ret er svært at sige. For offentligheden er ikke ligefrem blevet overvældet af håndfaste facts om, hvordan smitten har bredt sig her, samt om der er ved at være styr på smitten blandt de to grupper.

Men vi må da håbe - for vi tager det for givet - at der er blevet arbejdet intenst og koncentreret med smitteopsporingen i Aarhus i almindelighed og i de hårdest ramte miljøer i særdeleshed.

Annonce

På sin vis forstår man godt, at myndighederne er varsomme med at slå fast, om det er på arbejdspladser, ved bryllupper eller begravelser, i private hjem, eller hvor det måtte være, at smitten er kommet ind i miljøerne, og hvordan den har bredt sig. For vi har set flere tilløb i debatten til at udskamme somalierne og de andre etniske grupper, hvor smitten har særligt godt fat. Hvilket ikke er fair, for som vi slog fast forleden kunne det sagtens være i et andet miljø, det var stukket af. Men når det er sagt, så har vi altså i offentligheden brug for detaljerede facts om situationen i byen. Hvilket ikke burde være odiøst.


Jo flere facts, jo mindre grobund for falske nyheder.


Vi ved nærmest sekund for sekund, hvad der skete på skibaren i Østrig, hvorfra smitten bredte sig til Europa. Vi er godt orienterede om situationen og udviklingen på slagteriet i Ringsted. Og smitten på Aarhus Universitet ved vi en masse om: hvordan den bredte sig her, ja endda i  hvilket rum det skete. Det kan være vældig nyttig viden for folk, som har været tæt på universitetet, da uheldet var ude her. For nogle vil det være anledning til at få taget en test, for andre kan det forebygge unødig uro.

Tilsvarende vil vi også gerne informeres i detaljer om, hvordan smitten har spredt sig i andre grupper i Aarhus - herunder i det somaliske og andre mindretalsmiljøer. Det var ønskeligt med daglige opdateringer af situationen her: Hvordan falder eller stiger smittetallet i de grupper sammenlignet med udviklingen i kommunen i øvrigt? Er der geografiske lommer i Aarhus, hvor man børe være ekstra, ekstra påpasselig? Og hvor langt er myndighederne nu med at kortlægge forløbet, og hvad er de foreløbig kommet frem til?

Jo flere facts, vi får på bordet, jo mindre grobund er der for uhensigtsmæssige spekulationer og spredning af falske nyheder, som kan give os en unødvendigt smittespredende adfærd. Så flere facts på bordet, tak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce