Annonce
Blog

Flere gode bøger, tak!

Hvis man rider en tur på den kyniske hest, kan man se, at der er blevet skrevet masser af gode bøger, som vi alligevel aldrig kan nå at læse, om vi så blev 1000 år gamle.
Annonce

”Mekano Max” er en ganske forrygende børnebog. Det er en stærk fortælling med sjove rim og fantastiske tegninger, og den har alt det, der skaber en god børnebog. Det er sådan en, som forældrene kan nyde sammen med ungerne, og som er spækket med sjove detaljer, som faderen her i huset kan grine af. Igen og igen. Sidste år fik ”Mekano Max” en efterfølger med ”Mekano Max og tidsmaskinen”. Der er mere af samme opfindsomhed, flere lækre tegninger og et herligt univers, og også den har vi her i Skødstrup læst igen og igen, og de to bøger er blevet vigtige i vores putteritualer.

Derfor besluttede jeg mig for at skrive til bogens forfatter for at høre, om der ikke snart kommer en treer i serien om Max. Men der kom et nedslående svar tilbage, for på grund af dårligt salg ville forlaget ikke udgive flere. Ok, det forstår jeg sådan set godt, for økonomien i en virksomhed skal jo hænge sammen. Det, som jeg ikke forstår, og som faktisk gør mig en smule trist, er, at der ikke er plads til ”Mekano Max” på det danske bogmarked. De bøger har mere kvalitet, både hvad angår sprog og illustrationer, end en stor del af det, der udgives og står på hylderne i stedet for.

Hvis vi lige zoomer længere ud, får vi øje på, at det er en tendens, som desværre bliver mere og mere tydelig. Der er aldrig blevet udgivet mere, end der gør lige nu, og på det åbne marked satser forlagene på de udgivelser, de ser som det sikre, imens biblioteker eksempelvis køber færre bøger end førhen. Og så bliver forlag og forfattere pressede.

Jeg mener bestemt ikke, at biblioteket er sat i verden for at holde gang i forfatterskaber, og jeg mener heller ikke, at alle bøger skal købes af alle. For der bliver også udgivet utroligt mange dårlige bøger i disse år, og det er med til at mudre markedet. De gode bøger risikerer at drukner. I hvert fald de gode bøger, som ikke har et stort forlag eller et stort navn stående på ryggen.

Hvis man rider en tur på den kyniske hest, kan man se, at der er blevet skrevet masser af gode bøger, som vi alligevel aldrig kan nå at læse, om vi så blev 1000 år gamle. Vi kan også se fra hesten, at vi jo bare kan få de store, udenlandske sællerter oversat til dansk. Det var da nemt! Så har vi overhovedet brug for nye bøger skrevet af danske forfattere? Skal vi overhovedet støtte en branche, som ikke kan klare sig selv? Og er det så ikke bare en utopi for de fleste, og en virkelighed for de ganske få, at man kan leve af at skrive bøger på dansk?

Hvis I spørger mig, vil vi miste meget, hvis vi ikke har en scene af danske forfattere, som tæller andre spillere end de store mainstreamforfattere. Der skal være plads til de mindre kendte, til dem, der kan udfordre sproget og genrerne. Jeg kan nævne mange forfattere, som ikke sælger særlig meget, men skriver væsentligt bedre bøger end mange af dem, der ryger over disken i store antal. Det er der som sådan ikke noget nyt i. Man bliver kun en storsælgende forfatter, hvis man lander i den perfekte storm af evner og at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Det er ikke ment som en kritik af de forfattere, der kommer bredt ud. Jeg er ikke ude efter nogen, og jeg har stor respekt for dem og deres værker. Vi må bare ikke få et landskab af bøger, hvor det udelukkende er salgstal, der dikterer, hvad der skrives. Der skal også være plads til de forfattere, der vil noget andet, uden at det nødvendigvis er niche.

Vi er ude i et stort paradigmeskift, helt derude, hvor der snart heller ikke er plads til de forfattere, som bare sælger nogenlunde. Helt derude, hvor nicheforfatterne ikke længere er de eneste, der skal have fuldtidsjobs ved siden af skrivegerningen. Dét er er det nye. Og i min optik kræver det ingen større udregninger at se, hvordan det bliver synligt på boghylderne, hvor kun de største står linet up, fordi de andre har travlt med at få brød på bordet.

Jeg har ikke løsningen på problemet. Men jeg vil da opfordre til, at vi hver især støtter det, vi godt kan lide. At man eksempelvis dropper Netflix i et par måneder og bruger pengene på et par bøger. Og at man opsøger værker, som ikke bare er dem, der bliver sat frem på hylderne i Bilka og Føtex.

Det danske sprog, det danske bogmarked og den danske litteraturtradition har brug for mange flere originale udgivelser som “Mekano Max”. Vi har brug for at have nogle dygtige forfattere, der kan rejse rundt til skoler og messer og skabe forbindelser, dem, der kan fortælle ungdommen om at skrive og om at være forfatter, og hvorfor det er vigtigt. Hele det store læse-økosystem har brug for et bedre og bredere udvalg, og det fortjener de kommende generationer. Vi skal værne om variationen.

Jacob Holm Krogsøe er klummeskribent. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Norsminde Kro gik fra et forrygende efterår til en kamp for overlevelse

Aarhus

Omstridte forandringer rykker nærmere: Advarsler fra ledere bremser ikke udspil til ny struktur på ældreområdet

Annonce