Annonce
Østjylland

Flere muligheder for letbanens linjeføring

Formentlig vil politikerne gå meget langt for at bevare sognegården på Ådalsvej. Arkivfoto

Stoppested i Hinnerup Midtby skal være tæt på nuværende togspor.

Et er at ønske sig hurtig transport til og fra Aarhus med den kommende letbane. Noget andet er, når man kommer til talen om, hvor sporet skal lægges. Og som ved anlæg af både cykelstier og motorveje er der også ved anlæg af letbanen folk, som må afgive jord eller se deres huse helt fjernet.

Selv om letbanen er nogle år ude i fremtiden, ligger det fast, at fra E45 i Søften til Hinnerup skal letbanen anlægges langs Aarhusvej og formentlig på den nordlige side af vejen. Men jo nærmere sporet bevæger sig mod Hinnerup, des flere muligheder er der for, hvor toget kan køre.

Planlægning af letbanen

Begyndelsen af 2015: Aftale om bygherrerolle og anmeldelse af projekt fra Lisbjergskolen til Hinnerup. Udarbejdelse af debatfolder og første offentlighedsfase, hvor der indkaldes idéer og forslag til planlægningsarbejdet og til indholdet i VVM-redegørelsen
Midten af 2015: Opsamling på modtagne bemærkninger og fastlæggelse af indhold i VVM-redegørelse og planarbejdet
Efterår 2015: Byrådsbeslutning om bevilling til VVM. Derefter frem til slutningen af 2016 udarbejdes VVM-redegørelse og forslag til kommuneplantillæg og lokalplan(er).
Slutningen af 2016: Offentlig fremlæggelse af VVM-redegørelse og forslag til kommuneplantillæg og lokalplan(er). Håbet er, at VVM-redegørelse og alle planforslag kan fremlægges samtidigt.
Begyndelsen af 2017: Opsamling på modtagne bemærkninger og endelig vedtagelse af lokalplan(er).

Langs Ådalsvej skal letbane-sporet fra Aarhusvej til Lilleåen ligge nord for vejen, og fra Lilleåen er planen, at sporet skal ligge syd for Ådalsvej. Og her er der ifølge det forslag fra COWI, som Favrskov Kommune i øjeblikket arbejder med, flere muligheder. Men stoppestedet skal være tæt på Hinnerup Station, så man let kan stige om til 'rigtige' tog, ligesom det også spiller ind, at letbanen senere skal kunne føres videre til Hadsten via Hinnerup Nord.

Annonce

Fire muligheder

Der er i øjeblikket fire forslag til linjeføringer i Hinnerup Midtby, det kan ske fra Ådalsvej og direkte over i Jernbanegade, hvor der blive stoppested. Hvis der laves stoppested i Jernbanegade, skal Jernbanegade lukkes for biltrafik, og det vil kræve nedrivning af flere huse på sydsiden af Ådalsvej og Jernbanegade. Der er tre modeller med stoppested i Jernbanegade.

En anden mulighed er at føre banen fra Ådalsvej via Adeline Geneevej og gennem et 'hul' i husrækken på Søndergade, hvor stoppstedet anlægges mellem Søndergade og Banegårdspladsen.

Undervejs har man overvejet at føre sporet forbi Rønbækskolen via ådalen op til krydset Søndergade-Ørstedvej og derfra til Banegårdspladsen. Løsningen er dog fravalgt, da sporet vil 'knække' flere steder, og det vil forøge rejsetiden.

Annonce

Sognegården

Alle planer vil kræve, at nogle bygninger fjernes. Uanset hvad så kan man formode, at politikerne vil gå endda meget langt for at skåne Hinnerup Sognegård på hjørnet af Ådalsvej og Adeline Geneesvej, et byggeri som var mange år undervejs, da man ikke kunne blive enig om placering af byggeriet. Sognegården blev indviet i april 2013.

Hvis letbanen skal gå ad Adeline Geneesvej, krydser banen fra Ådalsvej via det grønne område syd for sognegården og til Adeline Geneesvej.

Favrskov Kommune er i øjeblikket ved at udarbejde en helhedsplan for Hinnerup Midtby, hvor letbanen også er en del af planen. Der arbejdes i øjeblikket på en debatfolder om letbanen, og Favrskov Kommune vil indkalde til borgermøde om letbanen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce