Annonce
Aarhus

Flere penge til børneområdet - men de rækker ikke langt

- Jeg jeg tilfreds med, at forligspartierne er enige om at tilføre 21 mio. kr. til området. Men vi er ikke i mål, siger rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF) (tv), der her ankommer til budgetforhandlingerne sammen emd SF's lokalformand Søren Kronborg og byrådsmedlem Jan Ravn Christensen. Foto: Axel Schütt
Nye penge til at løfte inklusion og specialundervisning i skolerne, til gratis psykologhjælp og støtte til autister.

AARHUS: Børneområdet får også et løft i budget 2020. Det møder både ros og ris.

Den største pulje er på 21 mio. kr. og gives til at sætte en ny retning i de specialpædagogiske undervisningstilbud. Det sker efter flere års konstant vækst i antallet af børn i specialundervisningen.

- Presset på skolernes økonomi går i sidste ende ud over trivslen og læringen hos både børn med og uden specialpædagogiske behov. Sådan skal det ikke være. Derfor er jeg tilfreds med, at forligspartierne er enige om at tilføre 21 mio. kr. til området. Men vi er ikke i mål med det, understreger Thomas Medom.

Han lægger op til, at folkeskolerne udvikler nye former for specialundervisning som en mellemform mellem almen- og specialundervisning.

De såkaldte Nest-klasser på Katrinebjergskolen, hvor børn med autisme integreres i to klasser med lidt færre elever, skal samtidig udvides til en anden folkeskole, der i 2021 også vil få to Nest-klasser. Det er der penge til.

Annonce

Spædbørn og psykologhjælp

Der er desuden afsat 3,9 mio. kr. om året til at opspore spædbørn, der mistrives med henblik på at støtte forældrenes kompetencer, så børnene kan udvikle sig og blive rustet til deres uddannelse og liv.

Der er også penge til at udvide det gratis psykologtilbud med fem samtaler til børn under 15 år. Og det er besluttet, at daginstitutionerne lokalt kan vælge at nedsætte åbningstiden med 1,25 timer om ugen fra nuværende 52 timer til 50,75 timers åbning og anvende besparelsen til at ansætte 1,25 medarbejder mere i hvert dagtilbud.

Endelig afsætter forliget 26 mio. kr. i hvert af årene 2022 og 2023 til bedre faglokaler, indeklima, toiletter og tilgængelighed på folkeskolerne.

Kritiske røster

Hos pædagogernes fagforening BUPL er man tilfredse med, at byrådet har afsat penge til de kommende års vækst i børnetallet og at den årlige generelle besparelse, der kaldes finansieringsbidraget, er reduceret fra 0,75 procent til 0,52 procent i 2021 og 2022.

- Men med finansieringsbidraget udhuler man fortsat områdernes økonomi. Det vil sige, at man som så ofte før giver lidt med den ene hånd og tager med den anden, siger formanden for BUPL Århus, Marianne Gilbert Nielsen.

I Århus Forældreorganisation er der en vis portion undren over, at der sidste år skulle spares, og i år er der så overskud.

- Fair nok – man kan måske nok ikke vide alt. Men at der ikke ses på konsekvenserne af tidligere beslutninger, og at man ikke retter op, hvor man har gjort skade, før man bruger de ’nye’ penge, det undrer Forældreorganisationens formand, Anne Ernst Grøndal.

- Vi er lidt bange for at den effektiviserings-retorik, der bliver brugt, gør vores politikere blinde for de faktiske konsekvenser, siger Anne Ernst Grøndal, som efterlyser en gennemgang af konsekvenserne fra sidste års forlig. For eksempel er medlemstallet i klubberne i de udsatte boligområder styrtdykket, efter at byrådet sparede på det nedsatte kontingent.

Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Det stabile AGF-forsvar skal findes frem igen

AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce