Annonce
Aarhus

Flere penge til hospital i Skejby: Ansatte svæver mellem vild begejstring og dyb bekymring

De knap 10.000 ansatte på Aarhus Universitetshospital har på flere måder demonstreret for at få flere penge til supersygehuset. Nu ser anstrengelserne ud til at give bonus. Arkivfoto: Jens Thaysen
Aftale mellem Danske Regioner og regeringen åbner for flere penge til det nødlidende Aarhus Universitetshospital. Medarbejderne er umiddelbart begejstrede, men de ser stadig mange store udfordringer, der på sigt kan give nye økonomiske problemer

AARHUS: Vild begejstring og dyb bekymring.

De to modsatrettede følelser går onsdag eftermiddag hånd i hånd hos de ansatte på Aarhus Universitetshospital.

Medarbejderne er fokuserede på den ny aftale, som regionerne og regeringen har indgået om sundhedsområdet. Aftalen giver Region Midtjylland 320 millioner kroner mere på budgettet i 2020 end i 2019 samt et engangsbeløb på 100 millioner kroner til flytteudgifter.

Den nye aftale giver mulighed for, at supersygehuset kan droppe varslede besparelser fra 2020 og frem. Den endelige afklaring heraf afventer Regionsrådets budgetforhandlinger og vedtagelsen af budget 2020 i Region Midtjylland.

- Aftalen er et skridt i den rigtige retning. Men pengene til Aarhus Universitetshospital er grundlæggende et plaster på et åbent sår, som skal behandles langt mere gennemgribende for at gro sammen. Der er stadig helt basale udfordringer, hvor eksempelvis stigende udgifter til medicin er lig med færre sygeplejersker. Vi har også brug for et opgør med produktions-tankegangen, der får lov til at herske i stedet for et fokus på kvalitet, siger Gert Petersen, kredsnæstformand, Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland.

Annonce

Aftalen er et skridt i den rigtige retning. Men pengene til Aarhus Universitetshospital er grundlæggende et plaster på et åbent sår, som skal behandles langt mere gennemgribende for at gro sammen. Der er stadig helt basale udfordringer.

Gert Petersen, Dansk Sygeplejeråd

Aftale køber tid

Etableringen af det ny Aarhus Universitetshospital i Skejby er endt i voldsomme økonomiske problemer.

Senest har ledelsen varslet en sparerunde på i alt 450 millioner kroner, og de første 150 millioner kroner skal findes i år.

Den ny økonomiaftale mellem Danske Regioner og regeringen fjerner ikke sparekravet for 2019. Men aftalen giver Region Midtjylland ekstra 320 millioner kroner på næste års budget, og de penge kan ende med at annullere de varslede nedskæringer i 2020.

- Det bliver stadig drøjt at nå et sparemål på 150 millioner kroner i indeværende år. Men jeg er begejstret for, at aftalen trods alt giver en form for ro til at arbejde med de grundlæggende udfordringer for Aarhus Universitetshospital og resten af det danske sundhedsvæsen. Den køber os tid, og vil helt sikkert løfte stemningen og give tro på fremtiden, vurderer Gitte Anna Madsen, fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på Aarhus Universitetshospital.

Gitte Anna Madsen er tilfreds med, at politikerne i den ny regering lever op til løfterne fra valgkampen.

Aarhus Universitetshospital er skabt ved at samle alle regionens Aarhus-hospitaler på en adresse i Skejby, Arkivfoto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce