Annonce
Aarhus

Flere skal adskille regn- og kloakvand

<p>Separatkloakering er på vej i flere områder i Aarhus. Men først er der 12 ugers høring på den nye plan. Foto: Aarhus Vand A/S</p>

Viby-Holme, Åby-Hasle samt Brabrand skal separatkloakeres foreslår Aarhus Byråd i ny spildevandsplan, der er sendt i offentlig høring i 12 uger.

Flere nye områder skal have skilt spildevand og regnvand ad. Det foreslår Aarhus Byråd i en spildevandsplan, der nu sendes i offentlig høring i 12 uger.

Separatkloakering er på vej i flere områder i Aarhus. Men først er der 12 ugers høring på den nye plan. Foto: Aarhus Vand A/S

I forslag til spildevandsplan 2017-2020 forslår kommunen at fremrykke separatkloakeringen for Viby-Holme, Åby-Åbyhøj-Hasle samt Brabrand.

De århusianske kloakker er ikke bygget til at håndtere de kraftige regnskyl, som vi allerede nu får flere af som følge af klimaforandringer. Blandt andet derfor skal ældre fælleskloakker fornyes, så regnvand og spildevand adskilles. Det giver mindre risiko for urenset spildevand i søer, åer og bugt, og det giver færre oversvømmede kældre.

Annonce

Flere områder i Aarhus Kommune har allerede adskilt regnvand og spildevand. Blandt andet er man langt i Risskov og har været i gang i Stavtrup, Harlev og dele af Brabrand.

»Kloaksepareringen giver nogle helt nødvendige fordele for både borgerne og miljøet. Derudover udfører vi i videst muligt omfang kloakfornyelsen på en måde, der giver en rekreativ gevinst,« siger Gitte Normand Andersen, gruppeleder ved Teknik og Miljø.

Nye søer og vandløb

Den rekreative gevinst kan opnås ved, at regnvandssystemer etableres som søer, render eller regnbede, der kan øge kvaliteten af parker og byrum. Det arbejdes der i øjeblikket med i bl.a. Risvangen, Lystrup, Risskov og Harlev. Derudover vil kvaliteten af vandløb og badestrande forbedres, når overløb af urenset spildevand ophører, venter kommunen.

Teknik og Miljø beslutter i samarbejde med Aarhus Vand A/S, hvor og hvornår kloakkerne skal separeres. Aarhus Vand A/S gennemfører projekterne og etablerer spildevands- og regnvandsstik til matrikelgrænserne. Ifølge loven er det grundejerne selv, der står for at adskille spildevand og regnvand på egen grund, og som derfor skal betale for stikledninger her. En gennemsnitlig pris for kloakseparering på egen grund er cirka 50.000 kroner. Men der er store forskelle i anlæg og udformning og dermed pris.

Annonce

To landsbyer kloakeres

I spildevansplanen indgår også kloakering af to landsbyer, Ajstrup og Geding, der i dag selv står for at rense deres spildevand. Nu viser målinger af forekomsten af bakterier, at der er behov for yderligere at rense spildevandet. Derfor anbefaler Teknik og Miljø, at de to landsbyer får spildevandskloakker med tilslutning til Aarhus Vands renseanlæg. Det vil kunne nedbringe forekomsten af bakterier i badevandet ved Ajstrup Strand og i vandløb ved Geding og i Kasted Mose.

Spildevandsplanen er nu i offentlig høring frem til 23. september 2016. Man kan indsende bemærkninger til spildevandsplan@aarhus.dk.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Aarhus

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Fuld gevinst til patrulje: Nappede to narkosælgere i ét hug

Annonce