Annonce
Indland

Flere små patienter i psykiatrien

Antallet af børn og unge, som behandles på en psykiatrisk afdeling, stiger voldsomt.

Angst, spiseforstyrrelser, adhd eller depression.

I løbet af de seneste ni år er antallet af børn og unge under 19 år, som kommer i kontakt med psykiatrien, steget med 72 procent.

Mens 20.686 børn og unge i 2009 var patienter på en af landets psykiatriske afdelinger, så var antallet i 2017 35.578, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

I løbet af efteråret offentliggør regeringen en ny handleplan for psykiatrien.

Stigningen bør være en påmindelse om, at der, når det kommer til børn og unge, er brug for at tænke nyt, siger generalsekretær i landsforeningen Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard.

- I stedet for at vente på, at det bliver så alvorligt, at en behandling i psykiatrien er nødvendig, skal flere have hjælp tidligere. Alt for mange tumler alt for længe med deres problemer, siger Thorstein Theilgaard.

Han peger på, at flere med fordel kunne få hjælp i de kommunale PPR-ordninger (pædagogisk og psykologisk rådgivning). Men det kræver, at rådgivningen udbygges.

- Det burde være sådan, at den "rigtige psykiatri" var reserveret dem, der ikke kan hjælpes andre steder, siger Thorstein Theilgaard.

Region Nordjylland er den af de fem regioner med den største stigning fra 1201 børn og unge i behandling i 2009 til 3295 i 2017.

Næstformand i regionsrådet Lene Linnemann (SF) mener, der skal mindre til, før børn og unge henvises til psykiatrien.

- Tidligere skulle man være psykisk syg for at få en henvisning. I dag kan årsagen være mistrivsel eller psykisk sårbarhed. Det kan være børn, som ikke kan begå sig socialt eller børn, som har det svært, fordi deres forældre har det svært, siger Lene Linnemann.

Hun er enig i, at flere bør hjælpes i daginstitutionen eller skolen:

- Men desværre er støttepædagoger og sundhedsplejersker sparet væk mange steder, siger Lene Linnemann.

I Psykiatrifonden savner formand og speciallæge Anne Lindhardt også tidligere hjælp, men overordnet er det positivt, at flere behandles.

- Det er en målrettet politik, som har været nødvendig. Tidligere var der alt for mange, som ikke blev udredt, siger Anne Lindhardt.

Hun peger på, at det for eksempel for børn og unge med adhd eller autisme er afgørende, at der stilles en præcis diagnose, og det gøres bedst i børne- og ungdomspsykiatrien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Narkokørsel på fars scooter: Sigtelserne regnede ned over ung knallertkører i Egå

Annonce